Negoi (USR-PLUS): „Dobrogea ar trebui să devină o atracţie nu numai pentru litoral şi plaje, ci şi prin intermediul turismului istoric şi arheologic”

Senatorul constănțean al USR-PLUS, Remus Negoi, a luat sudul județului la pas în căutarea cetăților romane și a arătat că, printre altele, „este o adevărată provocare să mergi la ruinele cetății Sucidava”:

Am mers în sudul judeţului Constanţa, în apropiere de graniţa cu Bulgaria. Ca membru al Comisiei pentru cultură din Senat, mi-am propus să vizitez siturile şi monumentele din judeţ pentru a afla informaţii despre acestea chiar de la faţa locului şi pentru a găsi soluţii pentru promovarea şi conservarea lor. Am vrut să ajungem la Cetatea Sucidava, un sit care se află pe malul Dunării, în aval de satul Izvoarele. Aici a fost descoperit în 1984 un tezaur compus din 17 obiecte, unele dintre ele relativ bine conservate, altele păstrate în stare fragmentară, destul de precară. Prin valoarea lor artistică şi documentară, piesele componente vin să întregească un patrimoniu de epocă foarte valoros al monumentelor romano-bizantine, descoperite în această parte a imperiului. Am constatat însă că este o adevărată provocare să mergi la ruinele acestei cetăţi, întrucât nu există indicatoare spre locaţie şi nici drumuri asfaltate sau măcar circulabile cu o maşină obişnuită. Situl este dificil de găsi chiar şi pentru cei care cunosc zona, iar locaţia este greu accesibilă fără o infrastructură pusă la punct. Dobrogea, un ţinut încărcat de istorie, ar trebui să devină o atracţie nu numai pentru litoral şi plaje, ci şi prin intermediul turismului istoric şi arheologic, pentru că zona are atât de mult de oferit în acest domeniu. Cetăţi precum Sucidava se află deja pe Lista indicativă UNESCO şi sunt la un pas de a intra în patrimoniul mondial, însă aceste monumente naţionale nu sunt apreciate la justa lor valoare. Trebuie să întreprindem toate demersurile pentru a le scoate la lumină şi a le aduce în atenţia publicului: drumuri de acces, indicatoare şi maparea acestora în sistem digital, astfel încât cei interesaţi să le poate identifica şi găsi mai uşor şi, eventual, să aibă acces la un tur virtual al acestora prin intermediul unei aplicaţii informatice”, a transmis Remus Negoi.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.