Negoi (USR) dezamăgit de IMM Invest: „O lipsă TOTALĂ de transparență!”

USR Constanța a emis în ultima perioadă mai multe propuneri pe care le consideră utile în gestionarea epidemiei de coronavirus, în special în zona activității economice. Președintele USR Constanța, Remus Negoi, a avut miercuri declarații de presă în cadrul cărora a criticat modul de implementare a platformei IMM Invest. Pornită cu stângul, platforma este funcțională abia de marți, 28 aprilie, iar Negoi a avut mai multe de reproșat în această privință, mai ales la adresa Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), condusă tocmai de un constănțean: Dumitru Nancu. Președintele USR Constanța a arătat, printre altele, faptul că cei care aplică pentru finanțări nu știu ce punctaje obțin.

„De-a lungul perioadei de criză pe care am traversat-o, USR Constanța a propus prin intermediul parlamentarilor Stelian Ion și Ramona Dinu măsuri care ar trebui luate în două chestiuni deosebit de importante. Una dintre ele vizează programul național IMM Invest, cel care a debutat din păcate cu stângul, dar noi propunând niște măsuri foarte concrete, din păcate nu au fost luate până la momentul acesta în calcul. Am pornit de la niște premise foarte simple. IMM-urile afectate în perioada aceasta de criză sunt cele care se decapitalizează și am propus ca IMM Invest să debuteze cu finanțarea pentru capitalul de lucru. După care, pentru a da timp și autorităților să se pregătească și comisiilor care evaluează, să debuteze și finanțarea capitalului de investiții. Am propus ca pe lângă separarea celor două direcții de finanțare să se pornească de la niște criterii foarte clare care să poată fi ușor interpretate. Pe platforma IMM Invest, care ar fi trebuit să fie construită în baza înscrierii pe fondurile europene, să poată să fie ușor accesibilă și la sfârșitul completării fiecare IMM care aplică să știe ce criterii obține! (…) Punctajele pe care le-ar acorda ar fi cele care ar fi trebuit să fie agreate de comun acord de FNGCIMM, care de fapt păstorește acest program și diverși actori economici implicați, cu o pondere importantă din partea băncilor. De altfel, o comisie mixtă care ar fi trebuit să fie creată și care să aplice aceste criterii ar ușura foarte mult, ar scurta timpul de dezbateri, pentru a clasifica și centraliza informațiile primite de la IMM-uri. S-a spus foarte mult de faptul că nu există criteriul „primul venit, primul servit”, dar tind să cred lucrul ăsta, numai că nimeni nu a explicat cum se va face departajarea, ce punctaje sunt? O lipsă totală de transparență, de-asta suntem nemulțumiți că debutul destul de tardiv al programului și lipsa de transparență fac să se pună multe semne de întrebare asupra programului”, a spus Remus Negoi.

În ceea ce privește propunerile pe plan local, președintele USR Constanța a punctat faptul că turismul trebuie resuscitat de urgență.

„Este foarte important să ne gândim și autoritățile să facă în primul rând lucrul ăsta – să se consulte cu cei implicați, trebuie să fim proactivi. Ce se va întâmpla după ce trece perioada aceasta de stat în casă? Trebuie să ne gândim că au dispărut foarte multe locuri de muncă, foarte multe companii – ne gândim aici nu numai la cele care au fost închise prin ordonanțe militare, ci și cele afectate direct și indirect în domeniul turismului. Noi am propus măsuri foarte concrete pe care autoritățile ar trebui să le ia și niște principii de la care trebuie să pornească. Sunt două principii foarte clare: siguranța populației în perioada următoare și relansarea economică. În momentul acesta nu mai e loc de politicianism… Atât CJC, cât și primăriile cel puțin ale localităților aflate pe litoral, ABADL, trebuie să pună mână de la mână, minte de la minte și să pună în aplicare ceea ce noi am propus prin aceste măsuri. De exemplu, etapa 1 ar fi trebuit să înceapă de la debutul crizei – aceea de a investi masiv în unitățile spitalicești. (…) Este o perioadă foarte dificilă și este important să avem o relansare economică pe baza unei siguranțe foarte bune a populației și turiștilor care în perioada următoare vor veni pe litoral”, a mai spus Remus Negoi.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.