Negocierile PNL – USR-PLUS – UDMR, aproape de final. S-a bătut palma pentru Finanțe și Fonduri Europene

Florin Cîțu, propus ca premier în urma discuțiilor dintre liderii PNL, USR-PLUS și UDMR, a spus că, printre capitolele de negociere finalizate până în acest moment, se numără Finanțele sau Fondurile Europene. Astăzi, sunt abordate noi teme, precum sănătatea, justiția dar și reforma electorală.

Negocierile ar trebui să se finalizeze tot astăzi, mai ales că ar trebui ca formațiunile politice să vină cât mai repede în fața președintelui Klaus Iohannis pentru noi consultări, în așa fel încât noul Executiv să se formeze. După ce șeful statului va desemna noul premier, acesta va cere, în termen de 10 zile, votul de încredere din partea Parlamentului asupra programului de guvernare.

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că s-au făcut progrese importante în negocierile privind formarea coaliției și este posibil ca în această seară să avem un nou Guvern.

Veți ști la finalul zilei, o să vă anunț că am făcut progrese foarte importante. Programul mai are 2 segmente de discutat, dar sigur că au mai rămas lucruri de armonizat. Când vom finaliza discuțiile vom prezenta programul de guvernare. În ceea ce privește PNL, știți că noi dorim să se țină cont de realitățile economice. PNL este un partid viu, un partid cu mulți lideri puternici și nu pot fi toți mulțumiți. N-am nici cea mai mică emoție la votul pentru șefia Camerei Deputaților. Am încredere în toți parlamentarii PNL, USR-PLUS și UDMR, dar nu numai că mă vor vota pe mine, dar și la învestirea Guvernului și alegerea președintelui Senatului. Când vom finaliza negocierile voi convoca BPN-ul PNL pentru a valida lucrurile negociate, oamenii nominalizați în funcțiile de ministru”, a spus Ludovic Orban.

Președintele USR Dan Barna a venit duminică la Parlament pentru a-și prelua mandatul. El a spus referitor la negocierile cu PNL că acestea sunt destul de „avansate”, urmând să fie lămurite câteva aspecte la programul de guvernare.

Trebuie lămurite câteva aspecte la programul de guvernare. Sper ca în această după-amiază să găsim un acord politic și pe componenta aceasta. În rest, lucrurile arată foarte bine. Există o decizie în curs”, a spus Dan Barna.

Premierul desemnat Florin Cîțu a spus, duminică, după o nouă rundă de negocieri cu USR PLUS și UDMR, că totul este pe ultima sută de metri, iar în curând noul Guvern se va instala la Palatul Victoria.

Sunt emoții, e o provocare foarte mare, așa cum a fost și în posiția de ministru al Finanțelor. Știm exact necesarul pentru fiecare minister. După ce se vor finaliza negocierile, vom avea și proiecte noi. Dar nu sunt mari diferențe. Sperăm să avem un Guvern cât mai repede. Este adevărat că este emoție, dar domnul președinte Ludovic Orban v-a explicat care e situația cu așa-zisele scandaluri din interiorul PNL„, a spus premierul desemnat Florin Cîțu.

Mai multe nume de posibili miniștri sunt vehiculate, după ce Ludovic Orban, președintele PNL, Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii USRPLUS, și Hunor Kelemen, președintele UDMR au anunțat că au căzut de comun acord asupra numelui viitorului premier.

Portofoliile pe care le va gestiona PNL sunt: Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Energiei, rezultat din împărţirea Ministerului Economiei în două structuri distincte, în care Ministerul Energiei va fi condus de un reprezentant PNL, Ministerul Agriculturii, Ministerul Culturii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

La Apărare şi Externe ar urma să rămână actualii miniştri, Nicolae Ciucă şi Bogdan Aurescu. La Finanţe, potenţiale nominalizări sunt Lucian Ovidiu Heiuş / Bogdan Huțucă / Sebastian Burduja, la Interne – ar putea rămâne Marcel Vela, dar au fost vehiculate şi numele lui Rareş Bogdan şi Laurenţiu Leoreanu. Există şi informaţii potrivit cărora postul i-a fost propus şi actualului ministru al Transporturilor Lucian Bode, care va rămâne fără portofoliu, după ce ministerul a revenit USR PLUS în urma negocierilor. Surse din PNL afirmă însă că Bode ar fi refuzat postul argumentând că domeniul pe care îl cunoaşte este cel al transporturilor. De asemenea, Rareş Bogdan şi-a anunţat intenţia de a-şi păstra mandatul de europarlamentar, precizând că Marcel Vela este un ministru foarte bun.

Şefia Ministerului Energiei ar urma să revină lui Virgil Popescu, actual titular la Economie, iar la Educaţie ar putea fi propusă Raluca Turcan, dar este vehiculat şi numele lui Sorin Câmpeanu. La Agricultură, alături de numele actualului ministru Adrian Oros, este luat în calcul şi Emil Dumitru. La Cultură, Bogdan Gheoghiu şi-ar putea păstra funcţia, în timp ce pentru Ministerul Muncii ar putea rămâne şi Violeta Alexandru, dar fi luat în calcul şi Robert Sighiartău.

Ministerele USR PLUS sunt Justiţie, Transporturi, Sănătate, Cercetare Inovare şi Digitalizare, Economie cu partea de antreprenoriat şi IMM şi Fonduri Europene. În acest caz, posibili miniştri sunt  Stelian Ion  – Justiţie, Vlad Voiculescu – Sănătate, Cătălin Drulă – Transporturi, Cristian Ghinea – Fonduri Europene.

Conform anunţului făcut vineri seară, după negocieri, de liderul UDMR Kelemen Hunor, Uniunea va gestiona Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Sportului şi Tineretului. Pentru Ministerul Dezvoltării este vehiculat numele lui Cseke Attila, iar la Mediu – Tanczos Barna.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.