Negocierile PNL – PSD, încheiate în procent de… 99,99%. UDMR rămâne la guvernare. SIIJ – ÎNLOCUITĂ de o altă instituție

Negocierile dintre PNL, PSD și UDMR pentru formarea noului Guvern au avansat sâmbătă seară. Cele trei partide sunt tot mai aproape să finalizeze discuțiile, iar premierul desemnat Nicolae Ciucă spune că discuțiile sunt aproape finalizate. „99,99% ne-am înțeles”, a spus Ciucă.

Nu mai sunt ministere la care să discutăm. UDMR rămâne în coaliție. Conținutul pe ministere o să fie comunicat zilele următoare. Nu avem niciun minister în dispută”, a dat asigurări Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, premierul propus de PNL, a anunțat, sâmbătă seara, după o nouă rundă de negocieri, că PSD și PNL s-au înțeles în proporție de 99,99%. Rămâne de văzut cine va fi viitorul premier.

Am finalizat programul de guvernare, acordul politic, partea de conținut cu premier psd și PNL, mâine ne revedem și mâine seară închidem negocierile. Este vorba despre a revedea programul, s-a închis și capitolul pe justiție.”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul desemnat să formeze noul Guvern, Nicolae Ciucă, susține că Secția Specială o să fie desființată, iar în locul ei oficialii o să gândească o nouă instituție.

Vorbim de o structură care să poate să respecte directiva CJUE și MCV. Nu a fost un compromis, ci în consens. A fost o decizie luată cu toate partidele politice”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nu este încă foarte clar cum și ce o să facă noua instituție din Justiție.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că dacă partidul său va da prim-ministrul se va egaliza numărul de minstere, iar dacă PNL dă premierul, PSD va avea mai multe ministere. Până luni se va lua o decizie și se va merge cu o propunere de premier la Cotroceni.

„Am avut niște negocieri, am echilibrat anumite lucruri și o să ne întoarcem în fața colegilor să luăm o decizie”, a anunțat liderul PSD.

Întrebat despre faptul că din sala unde au avut loc negocierile s-au auzit voci cu ton ridicat, Marcel Ciolacu a spus că a fost nevoie să se vorbească mai tare, pentru că nu au avut microfon.

Marcel Ciolacu spune, după negocierile de sâmbătă, că partidele participante vor merge, luni, la Cotroceni, cu o singură variantă de premier. Ministerul Dezvoltării rămâne la UDMR.

Am avut negocieri, am echilibrat anumite lucruri, un raport de forțe în interiorul Guvernului și în acest moment o să ne întoarcem la partide să luăm o decizie”, a declarat, sâmbătă seara, Marcel Ciolacu.

În acest moment există propunerea PNL – Nicolae Ciucă – și propunerea PSD – Marcel Ciolacu.

Dacă PSD are prim-ministrul se egalizează numărul de ministere, dacă PNL are, atunci PSD va avea mai multe ministere”, a afirmat liderul PSD.

Acesta a spus că până luni, când partidele participante la negocieri vor merge la Cotroceni, vor avea „o singură variantă”.

UDMR rămâne la guvernare

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la finalul discuţiilor de sâmbătă privind formarea unei coaliţii la guvernare, că Uniunea va păstra ministerul Dezvoltării, pe cel al Mediului şi Ministerul Sportului. Kelemen susţine că UDMR a făcut „un compromis” şi că nu a cerut să participe, prin rotaţie, la conducerea Guvernului, el arătând că s-ar fi putut pune şi problema ca fiecare formaţiune să deţină funcţia de prim ministru în funcţie de ponderea parlamentară.

El a precizat că luni va fi propus un prim-ministru, că cel mai probabil luni după amiază preşedintele Klaus Iohannis va face o propunere şi că joi România va avea guvern.

La negocierile de sâmbătă, UDMR a propus ca pe o perioadă de trei ani să se aplice un impozit de solidaritate 1 % pentru firmele care înregistrează o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. În România sunt în jur de 350 de astfel de firme în acest moment, iar acest impozit ar reprezenta un venit anual de aproximativ 1.3 miliarde euro, potrivit calculelor făcute de UDMR.

Se pare ca propunerea nu a fost acceptată. PNL se împotrivește. Această propunere a venit în contextul in care s-au discutat despre cheltuieli cu caracter social.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *