Negocierile între Rusia şi Ucraina s-au încheiat FĂRĂ un acord clar: Putin cere „denazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei și SUVERANITATEA asupra Crimeei

Rusia și Ucraina au finalizat negocierile de pace după 5 ore și jumătate de discuții, fără un acord clar. Potrivit părții ucrainene, e posibilă o nouă rundă de negocieri, într-o locație aleasă de Kiev la granița cu Polonia. Vladimir Putin a expus condițiile Federației Ruse pentru un acord cu Ucraina. Astfel, acordul ar fi posibil doar dacă Ucraina este neutră, „denazificată” și „demilitarizată”, iar controlul Rusiei asupra Crimeei anexate este recunoscut oficial. Putin a făcut aceste precizări în discuția sa cu președintele francez, Emmanuel Macron. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, în convorbirea cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, garanţii de securitate din partea NATO, recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeei şi demilitarizarea Ucrainei, semnalând disponibilitatea Moscovei de a lansa negocieri în acest sens.

Putin a cerut o „recunoaştere a suveranităţii ruse în Crimeea, realizarea demilitarizării şi denazificării statului ucrainean şi garanţia statutului său neutru” ca precondiţii ale oricărei soluţii, anunţă într-un comunciat Kremlinul, în urma aceste convorbiri la telefn a celor doi şefi de stat.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeei, definitivarea demilitarizării şi denazificării statului ucrainean, precum şi garanţii privind statutul neutru al acestei ţări”, a comunicat Kremlinul, conform cotidianului Le Figaro. Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014.

Administraţia Vladimir Putin ceruse înainte de lansarea intervenţiei militare în Ucraina garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde spre est prin admiterea Ucrainei şi Georgiei. Liderul de la Kremlin a reiterat acum că se opune total admiterii Ucrainei în NATO. Vladimir Putin a transmis că Moscova este deschisă negocierilor cu partea ucraineană şi a exprimat speranţa că vor apărea rezultate, a subliniat Kremlinul, potrivit agenţiilor RIA Novosti şi Sputnik.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vorbit luni, în mod separat, cu omologii săi din Ucraina şi Rusia, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, în contextul eforturilor de oprire a confruntărilor militare ruso-ucrainene. Emmanuel Macron a discutat „de mai multe ori în ultimele ore” cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis Palatul Elysée. Emmanuel Macron i-a cerut lui Vladimir Putin să oprească operaţiunile militare în zone rezidenţiale, să securizeze principalele axe rutiere din Ucraina şi să nu distrugă infrastructura esenţială. „Vladimir Putin a confirmat voinţa de a susţine aceste idei”, a precizat Preşedinţia Franţei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni la telefon timp de o oră şi jumătate cu omologul său rus Vladimir Putin, cerându-i să înceteze atacurile asupra civililor şi securizarea căilor rutiere în Ucraina, puncte faţă de care liderul de la Kremlin „şi-a confirmat dorinţa de a se angaja„, a anunţat Palatul Elysee, potrivit AFP. Macron l-a sunat pe Putin „la cererea” omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, cu care a discutat „de mai multe ori în ultimele ore”, a adăugat preşedinţia franceză.

La discuţia cu Putin, Macron „a reiterat cererea comunităţii internaţionale de a opri ofensiva rusă împotriva Ucrainei şi a reafirmat necesitatea de a pune în aplicare un armistiţiu imediat„, a mai precizat Palatul Elysee, în a cincea zi a ofensivei lansate de armata rusă.

În timp ce discuţiile au început între delegaţiile rusă şi ucraineană” la frontiera ucraineano-belarusă, el a cerut câteva lucruri ce „trebuie respectate pe teren: o încetare a tuturor loviturilor şi atacurilor asupra civililor şi cartierelor rezidenţiale; o protecţie a întregii infrastructuri civile; o securizare a axelor rutiere, în special drumul de la sud de Kiev”.

Preşedintele Putin şi-a confirmat dorinţa de a se angaja asupra acestor trei puncte”, conform preşedinţiei franceze.

Macron a cerut de asemenea „respectarea dreptului internaţional umanitar şi protejarea populaţiilor civile, precum şi furnizarea de ajutor, în conformitate cu rezoluţia depusă de Franţa la Consiliul de Securitate al ONU”.

Această discuţie a fost a doua între Macron şi Putin de la începutul invaziei ruse din Ucraina, la 24 februarie. Ei au mai vorbit joi, înaintea unui summit excepţional al UE la Bruxelles. În convorbirea cu Zelenski, Macron „a salutat din nou simţul responsabilităţii arătat de preşedintele ucrainean în perspectiva negocierilor care încep şi chiar în timp ce Ucraina este agresată de Rusia”, mai subliniază Palatul Elysee în comunicatul său.

În paralel, delegaţii din Ucraina şi Rusia poartă negocieri pentru un armistiţiu. Conform unor surse citate de agenţia Interfax şi de postul de televiziune Sky News, negocierile s-au încheiat deja, dar, potrivit agenţiei RIA Novosti, continuă de peste patru ore. Nu există informaţii despre rezultate.

Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au stabilit să continue negocierile în următoarele zile, anunţă oficiali de la Kiev şi Moscova, după încheierea primei runde de discuţii. Decizia este una surprinzătoare, mai ales că pronosticurile dădeau că Rusia va abandona discuțiile fără nicio decizie de a le mai relua.

Am stabilit să continuăm procesul de negocieri. Până la următoarea sesiune de negocieri, conducerile delegaţiilor se vor consulta cu preşedinţii ţărilor”, a declarat, potrivit agenţiei Interfax, Vladimir Medinski, un consilier al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

La rândul său, un oficial de la Kiev a confirmat încheierea primei runde a negocierilor şi continuarea discuţiilor zilele următoare, informează postul de televiziune britanic Sky News.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.