Negocieri de PACE Rusia – Ucraina în… BELARUS! Medierea Israelului, REFUZATĂ de Moscova

Negocierile între Rusia și Ucraina ar putea avea totuși loc la Gomel după ce, potrivit Interfax, delegația ucraineană se deplasează către Belarus. Delegația ucraineană merge la Gomel pentru negocieri cu partea rusă, transmite Interfax . Anterior Ucrana refuzase să negocieze în Belarus, țară din vare Putina lansat atacul asupra Kievului. După mai multe ore de la invitația Rusiei, Ucraina a decis, chiar la expirarea timpului limită, să participe la negocieri pentru încheierea războiului. Ucraina a trimis o delegație către Gomel, pentru a purta discuții cu Rusia, conform unor informații pe surse. Mai devreme, președintele Ucrainei spunea că nu vrea să negocieze cu Rusia în Minsk.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, pe Facebook, că a vorbit cu președintele Belarusului, Alexander Lukașenko.  Mai devreme, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins duminică o ofertă rusă de negocieri în Belarus, afirmând că Minskul a fost complice la invazia rusă. Președintele Ucraainean s-a declarat deschis pentru negocieri în alte locații, scrie Reuters.

Kremlinul a declarat duminică că delegația sa este pregătită să se întâlnească cu oficialii ucraineni în orașul bielorus Gomel. Președintele Zelenski a spus că discuțiile ar putea avea loc în Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau Baku.

Apar detalii de culise despre discuțiile care vor avea loc între Ucraina și Rusia. Alexandru Lukașenko l-a sunat pe Vladimir Zelenski. Politicienii au convenit ca delegația ucraineană să se întâlnească cu delegația rusă fără condiții prealabile la granița ucraineană-belarusă, lângă râul Pripyat. Alexandru Lukașenko și-a asumat responsabilitatea pentru a se asigura că toate avioanele, elicopterele și rachetele staționate pe teritoriul belarus rămân la sol în timpul călătoriei, discuțiilor și întoarcerii delegației ucrainene.

Președintele Rusiei refuză categoric ca alți șefi de stat sau înalți oficiali să medieze conflictul cu Ucraina. Premierul israelian Bennet a vorbit astăzi cu Putin și s-a oferit să medieze între Rusia și Ucraina. Această solicitare a venit deja vineri din partea președintelui ucrainean. Vladimir Putin a refuzat, conform primelor informații. Premierul Israelului, Naftali Bennett, i-a transmis preşedintelui rus, Vladimir Putin, disponibilitatea de a intermedia eventuale negocieri pentru oprirea confruntărilor militare între Rusia şi Ucraina, anunţă Kremlinul. Premierul Israelului, Naftali Bennett, l-a sunat duminică pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, anunţă Kremlinul. „Naftali Bennett a propus ca Israelul să ofere servicii de intermediere a negocierilor în scopul suspendării confruntărilor militare” dintre Rusia şi Ucraina, a comunicat Preşedinţia de la Moscova, conform agenţiilor RIA Novosti, Sputnik şi Interfax.

Guvernul Israelului a confirmat că premierul Naftali Bennett a vorbit cu preşedintele Rusiei. „Au discutat despre criza dintre Rusia şi Ucraina„, a transmis Guvernul israelian, într-un comunicat vizualizat de agenţia MEDIAFAX, fără însă a face vreo referire la propunerea de intermediere a acţiunilor diplomatice.

Naftali Bennett l-a sunat pe Vladimir Putin după ce Moscova îl convocase vineri pe ambasadorul israelian pentru a exprima nemulţumire în legătură cu afirmaţiile ministrului israelian de Externe, Yair Lapid, care condamnase operaţiunea militară rusă în Ucraina. Vladimir Putin i-a prezentat lui Naftali Bennett situaţia operaţiunii militare ruse din Ucraina şi i-a semnalat că este dispus să iniţieze negocieri pentru un armistiţiu cu Kievul.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut vineri seară Guvernului israelian să medieze eventuale negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, a anunţat Yevgen Korniychuk, ambasadorul ucrainean în Israel. „Preşedintele ucrainean consideră că Israelul este singurul stat democratic care are relaţii foarte bune atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, astfel încât să poată facilita organizarea acestor negocieri”, a declarat ambasadorul Yevgen Korniychuk, potrivit CNN. Diplomatul ucrainean a argumentat că Ierusalimul ar fi un loc mai bun pentru negocieri decât capitala Belarusului, Minsk, propusă de Moscova pentru găzduirea negocierilor. „Kievul nu crede în legitimitatea” preşedintelui Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care este şi un apropiat al preşedintelui rus, Vladimir Putin. „În mod absolut, trebuie să modificăm locaţia şi credem că oraşul Ierusalim ar fi bun pentru aceste negocieri”, a explicat Yevgen Korniychuk.

„Guvernul israelian nu a anunţat nici că acceptă, nici nu a refuzat, analizează propunerea, iar acesta este un semnal pozitiv”, a subliniat ambasadorul Ucrainei în Israel.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *