NEBUNIE în Franța: MII de oameni, în peste 150 de orașe, împotriva permisului sanitar și a obligativității vaccinării

Manifestaţii sunt prevăzute, sâmbătă, în mai mult de 150 de oraşe în Franţa contra extinderii permisului sanitar şi a vaccinării obligatorii pentru personalul sanitar, validat joi de Consiliul constituţional, informează AFP. Aceste manifestări, pentru al patrulea weekend consecutiv, au loc a doua zi de la un nou apel lansat de Emmanuel Macron – „Vaccinaţi-vă!” – şi după ce mai mult de 44 de milioane de francezi au primit cel puţin o doză (65,9% din populaţie).

Macron, nu vrem permisul tău sanitar”, au strigat de joi câteva sute de manifestanţi la Paris, după validarea de către Consiliul constituţional. Legea adoptată la finalul lui iulie extinde obligativitatea permisului sanitar pentru locurile publice şi pentru personalul sanitar. Începând de luni, va trebui prezentat un certificat de vaccinare, un test PCR negativ la Covid-19 sau un certificat care să ateste revenirea după boală pentru a avea acces în cafenele şi restaurante, săli de spectacole sau saloane profesionale sau pentru a călători cu trenul, avionul sau autocarul.

Mulţi spun că refuză să fie „cobai” pentru noile vaccinuri. Dar o bună parte dintre manifestanţi, vaccinaţi, consideră că această impunere a permisului sanitar este „o obligaţie vaccinală deghizată” şi „o societate controlată”.

Ministerul de Interne a recenzat cel puţin 204.000 de manifestanţi pe 31 iulie (faţă de 161.000 o săptămână mai târziu). „Aşteptăm acelaşi număr” sâmbăta aceasta, a spus o sursă din Poliţie.

Patru adunări sunt anunţate la Paris, unde poliţiştii se aşteaptă la 10.000 de participanţi. Săptămâna trecută, protestele au fost tensionate între manifestanţi şi forţele de ordine, cu injurii la adresa mass-media.

Proteste masive în Franța. Mii de oameni mărșăluiesc pe străzile Parisului și ale altor orașe din Hexagon, nemulțumiți de introducerea permisului sanitar și de obligativitatea vaccinării pentru angajații din anumite domenii esențiale, cum este cel medical. Opoziția față de imunizare și permisul sanitar rămâne ridicată în Franța și a provocat numeroase proteste, unele violente, de când administrația Macron a anunțat planul de a impune vaccinarea.

Președintele Emmanuel Macron a declarat chiar că s-ar putea ajunge la obligativitatea vaccinării anticovid la nivelul populației generale, dacă avansul tulpinii Delta nu va putea fi stăvilit. Acum, protestatarii continuă să conteste permisul sanitar care condiționează accesul în anumite locuri publice, deși curtea constituțională a Franței, Consiliul Constituțional, a validat legislația adoptată de guvern și parlament. Potrivit legii, toate cadrele din sistemul sanitar, mai puțin cele exceptate din motive medicale, trebuie să se vaccineze până pe 15 septembrie, altfel nu-și vor mai putea exercita meseria și prin urmare nu mai vor fi plătte.

Permisul sanitar condiționează accesul de săptămâna viitoare în localuri, în anumite instituții publice. Nu și în școli, însă aici vor fi intensificate testările, pentru depistarea rapidă a unor eventuale cazuri și izolarea lor înainte să dea naștere unor noi focare. Controversa legată de permisul sanitar și de obligativitatea vaccinării în anumite sectoare a fost exploatată și politic, de către extrema dreaptă și stânga radicală, pe motiv că încalcă drepturi fundamentale ale cetățenilor. În decizia sa, Consiliul Constituțional susține însă că legislația legată de imunizare și permisul sanitar nu încalcă libertățile fundamentale, deci poate fi implementată.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *