Neamurile lui Niculescu au reluat buldozăreala din cetatea Tomis. Stelian Ion: „Prefectul trebuie să ATACE în contencios administrativ”

A fost tensiune mare în luna ianuarie a acestui an în Constanța din cauza unei lucrări din centrul orașului. SC Bueno Comp SRL a demarat un proiect, iar societatea civilă și partidele politice au reacționat vehement, susținând temerea că vestigiile cetății Tomis ar putea fi distruse. Terenul în cauză, situat pe bd. Tomis nr. 49A, în suprafață de 718 mp, este din 2016 proprietatea soților Carmen-Diana și Enache Bucovală și a soților Liliana și Stelian Bucovală. S-a efectuat descărcarea arheologică încă din 2017, iar investitorul, potrivit documentației, și-a luat angajamentul că va conserva și va pune în valoare zona istorică.

Stelian Bucovală a fost al doilea sponsor ca importanță pentru PNL, la nivel național, la alegerile europarlamentare de anul trecut și este rudă cu fostul prefect George Niculescu, tot liberal, aflat pe locul 2 pe listele pentru Senat.

La începutul acestui an, mii de vestigii excavate de aici (piese de ceramică din perioada elenistică și romană, dintre secolele III î.Hr. și VI d.Hr.) au ajuns la marginea orașului aruncate pe un câmp.

Între timp, lucrările au fost sistate. A mai venit și o pandemie de coronavirus, iar subiectul a fost uitat. Totodată, în luna septembrie am avut și alegeri locale, iar Enache și Stelian Bucovală au stat cuminți în perioada respectivă, întrucât Enache a figurat pe listele PNL și a fost ales consilier județean. De asemenea, procurorul de caz a revocat încă de acum două luni măsura suspendării lucrărilor pe acest șantier.

Utilajele au intrat, marți, din nou pe șantierul de la lupoaică, iar Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța susține că a desemnat un arheolog pentru supravegherea lucrărilor. Miercuri, nici urmă de arheolog pe șantier…

Vineri, 30 octombrie, instanța de fond trebuie să se pronunțe asupra anulării autorizației de construire obținută de Bueno Comp SRL, fiind vorba de acțiunea inițiată în 28 ianuarie a.c. de Asociația Constanța Altfel, reprezentată de avocatul Felicia Ovanesian, la Tribunalul Constanța. De altfel, Ovanesian a transmis marți seară o serie de detalii privind reluarea lucrărilor:

„Treaba-i bună! S-au reluat lucrările la Lupoaică!
Tot cu camioane de mare tonaj care trec peste trotuare și spații verzi care să ajunga la terenul investitorului, cu 2 locuri de parcare blocate ca să poata trece peste trotuare etc!
Intrebari:
A. S-a rezolvat cu dosarul penal? Și titularul plângerii nu s a adresat instanței, nu?
B. Autorizația a fost eliberată fără ca terenul să aibă acces la drumul public?
C. Există autorizație de ocupare a domeniului public? Dar locurile alea 2 de parcare sunt plătite?“

Alături de Constanța Altfel, s-au opus lucrărilor și cei de la Verde Urban, conduși de deputatul USR, Stelian Ion. Acesta ne-a precizat că va formula o cerere împotriva revocării dispuse de procuror și îi solicită actualului prefect, Silviu Coșa, să atace la rândul său în contencios administrativ.

Prefectul poate să ceară în contencios administrativ anularea actului, dacă prefectul face acest demers se sistează lucrările și se anulează autorizația de construire. O să formulez o cerere împotriva revocării rezoluției dispuse de procuror. Iar primarul (Vergil Chițac – n.r.) ar trebui și el să solicite prefectului… ISC a făcut un control și a găsit niște nereguli și prefectul trebuie să acționeze… Interesant este că rezoluția procurorului a fost acum două luni, probabil pentru că au fost alegerile și constructorul nu a reluat lucrările”, a spus Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *