„NE REZERVĂM DREPTUL DE A NE SELECTA CLIENTELA!” DUMINICA ASTA AVEM PRIVILEGIUL SĂ PARTICIPĂM LA SCHIMBARE!

„Nu știu”, „nu vreau”, „nu mă interesează”, „nu pricep”, „hai, dom-le, fii serios!” Sunt doar câteva dintre expresiile celor mai mulți dintre noi care, pe bună dreptate, s-au săturat de politică și de vot. La alegerile trecute, îmi aduc aminte de o poză cu o tânără pe al cărei tricou scria: „Mă p*ș pe el de vot!” Dreptatea ei și a multor tineri este, însă, sabia cu două tăișuri. Revolta împotriva procesului electoral duce la exact ceea ce politicienii vor să audă!

CITEȘTE ȘI:

Prin neparticiparea la vot, prin indiferență, prin nepăsare, politicianul abil (nu omul politic, care înseamnă altceva) își atinge scopul principal: prezența scăzută la vot. Am văzut zilele trecute cum în toată Europa a scăzut constant prezența la urne. În privința alegerilor pentru Parlamentul European, din 1974 până astăzi, în majoritatea țărilor care au pus cu entuziasm umărul la construcția europeană, participarea a scăzut incredibil de mult, în unele țări și cu aproape 40% față de anul menționat. Așa a ajuns astăzi Europa să vorbească de mai multe viteze, de incertitudine, de creșterea factorilor care duc la destructurarea Uniunii. Este și ceea ce se întâmplă în România. Noi, intrați în UE mai încoace, niciodată nu am avut la alegerile europene o prezență impresionantă, situație care a mers cot la cot cu scăderea încrederii populației în politicienii locali, cu atât mai mult cu cât Europa ni se pare departe, așa că discutăm astăzi de o prezență de Doamne ajută să fie măcar 30%! Politicianul abil asta își și dorește: cu cât mai puțini, cu atât o reprezentativitate mai mică, cu atât o responsabilitate mai mică, cu atât un dezmăț mai mare!

Într-o țară în care mai avem puțin și intrăm cu cireșele pe bursă, pentru că nu mai avem ce altceva să oferim, suntem exact în situația în care toți acești politicieni trebuie să facă, pe 26 mai, obiectul judecății noastre. Rețeta este aceeași: lista de partid, o rețetă care funcționează de minune, pentru că poți să ai o părere bună despre X, dar proastă despre Y și, în acest caz, de fapt în toate cazurile, pentru că toate partidele au liste. Politicianul abil este, astfel, la PSD, la PNL, la ALDE, la PMP, la UDMR, peste tot, pentru că orice am ștampila noi, în esență, validăm rotația lor de cadre prin cercul vicios al neșansei democratice. Pare dezamăgitor la prima vedere și este explicația general valabilă pentru situația în care ne aflăm. Sau, putem să procedăm altfel: să conștientizăm că noi putem, suntem și facem schimbarea! Personal, merg pe mâna unui independent pe care nu îl recomand pentru că așa am citit în cafea într-o dimineață, ci pentru că el poate să fie palma dată listelor de mai sus!

Independentul nu mai este sabia cu două tăișuri, a partidelor, ci este palma cu două tăișuri, în sensul că el este clientela pe care mi-o selectez, el nu se poate ascunde în spatele partidului și pot să îl trag de urechi în mod direct, dacă încearcă o păcăleală. Fiind clientul meu, are obligația să își respecte promisiunile schimbării. Așadar, pe 26 să ne selectăm bine clientela! Dragi români, dragi constănțeni, hai să facem schimbarea! HAI LA VOT!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.