Ne apropiem de rectificarea bugetară, Cîțu bate câmpii în ședința de Guvern: „Salariile s-au mărit, prețurile scad, producția industrială a crescut!”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a vorbit joi seară în ședința de Guvern despre economia națională, în contextul în care ne apropiem de ultima rectificare bugetară din acest an. Datele Institutului Național de Statistică din ultimele zile sunt foarte clare, economia – pe toate palierele se duce în jos, însă Cîțu i-a garantat premierului Ludovic Orban că economia duduie! Veniturile salariale au crescut haios în România, însă Cîțu vorbește de creșteri de aproape 8%, producția industrială este la pământ, dar ministrul este convins că aceasta este… pe creștere. Despre deficit bugetar nu mai vorbim, acesta fiind anunțat deja de ministru, însă Cîțu este convins că vineri, 13 noiembrie, va veni… confirmarea că România are creștere economică.

Se confirmă scenariul nostru de bază, cu o revenire a economiei din trimestrul 3, am prezentat venitul mediu net în România (pentru septembrie – n.r.) – a crescut față de anul trecut cu 7,8%, asta într-o perioadă de criză. Rata inflației a continuat să scadă și am ajuns la un nivel cel mai mic din septembrie 2017 și până acum. Anul acesta prețurile au continuat să scadă, vedem o creștere a puterii de cumpărare în medie cu 5%. Inflația e 2,1%. Astăzi eu venit cifrele pentru producția industrială și avem a 5-a lună consecutivă de creștere a producției industriale. Producția industrială intrase deja în recesiune în 2019, acum avem 5 luni de creștere și estimez că în trimestrul 3 vom readuce tot sectorul pe plus. Datele pozitive din economie se văd și în venituri. Datele finale le vom prezenta pe 25 noiembrie. Știm că veniturile bugetului general consolidat, după 10 luni, sunt mai mari decât aceeași perioadă a anului trecut. (…) Mâine voi avea, sper eu, confirmarea că România a avut o creștere economică în trimestrul 3. Mâine apar datele. Sper să avem confirmarea că a crescut economia și să avem… de aici pornim fundamentarea pentru rectificarea bugetară pentru săptămâna viitoare”, a spus Florin Cîțu.

Toate datele prezentate de Cîțu în ședința de Guvern sunt false, însă premierul Ludovic Orban are încredere în ministrul său și a punctat că sunt semne bune.

Sunt semne bune. Nu trebuie să fim optimiști, dar e clar că avem un trend de revenire și trebuie susținut prin investiții, absorbție de fonduri europene, susținerea companiilor prin atragerea de investiții private”, a spus Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.