Ne-a liniștit Câciu (Finanțe) – Ne vom împrumuta ENORM la DOBÂNZI foarte mari. „Sunt necesare 80 de miliarde de lei pentru rostogoli datoriile”

Adrian Câciu afirmă că România trebuie să se împrumute din nou anul acesta pentru a „rostogoli” datoriile făcute de guvernele anterioare.Vom reduce deficitul în continuare, dar plătim consecinţele faptelor antecesorilor noştri. Să-şi asume fiecare răspunderea, noi nu vrem să facem ceea ce au făcut cei dinainte”, afirmă ministrul Adrian Câciu.

Întrebat duminică, într-o conferinţă de presă la Giurgiu, dacă a aflat pe ce au fost cheltuite miliardele de euro împrumutate de România în perioada în care Florin Cîţu a fost prim ministru sau deţinător al portofoliului Finanţelor publice, actualul ministru de Finanţe, Adrian Câciu.

Nu este un secret pe ce s-au dus banii împrumutaţi în anii trecuţi. De altfel, nu poţi să faci anchete jurnalistice din perspectivă guvernamentală. Sunt autorităţi abilitate să vadă dacă banii s-au cheltuit corect sau nu. Evident, toate aceste împrumuturi sunt prinse în documente. Important la împrumuturi şi la datoria publică este eficienţa împrumuturilor şi cred că PSD, de foarte multe ori, a invocat faptul că aceşti bani pentru care România se împrumută nu se văd într-o anumită multiplicare economică, să-i spun mai simplu într-o bunăstare în buzunarul cetăţeanului. Dau doar un exemplu apropo de banii împrumutaţi în guvernările anterioare: din ce am înţeles, în mod public, DNA a spus că sunt 93 de dosare în desfăşurare. Iată, o parte din bani probabil că îşi regăsesc justificarea în aceste chestiuni care nu sunt tocmai, probabil, legale”, a afirmat Adrian Câciu.

Acesta a ţinut să sublinieze că România trebuie să se împrumute din nou, anul acesta pentru a „rostogoli” datoriile contractate de guvernele anterioare, invocând deficitul bugetar „imens” raportat la nivel naţional în aul 2020.

„Din altă perspectivă, să nu uităm că România a făcut un deficit în anul 2020 de 9,4% un deficit imens. Am spus-o şi atunci, când nu eram în zona guvernamentală de ce nu e bine să faci deficite şi orice criză să crezi că o rezolvi să nu te uiţi cât creşti deficitul? Iată! Anul acesta ne împrumutăm pe de o parte să rostogolim datoria creată cu ocazia acelor deficite – şi nu vă ascund să vă spun că sunt 80 de miliarde de lei care sunt necesar de împrumut pentru a rostogoli datoria unor guverne anterioare – şi pe de altă parte, iată, în contextul în care au situaţie foarte complicată, care e mult mai complicată şi decât criza pandemică şi cred că e cea mai complicată din ultimii 70 de ani şi ai nevoie să ai spaţiu fiscal în care să vii către economie, eşti în situaţia de a reduce deficitul. Vom reduce deficitul în continuare, dar plătim consecinţele faptelor antecesorilor noştri. Să-şi asume fiecare răspunderea, noi nu vrem să face ceea ce au făcut cei dinainte”, adaugă Câciu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.