Navalnîi ar putea MURI în următoarele zile. Casa Albă: „Dacă se întâmplă asta, vor exista CONSECINȚE pentru Rusia”

Alexei Navalnîi, aflat în greva foamei de trei săptămâni, ar putea muri în orice clipă, în penitenciarul de la periferia Moscovei, unde este deținut. Medicul personal al bărbatului în vârstă de 44 de ani, Anastassia Vassilieva, şi alţi trei doctori, printre care şi un cardiolog, au solicitat oficial permisiunea de a se ocupa de pacient. Vassilieva a precizat că nivelul de potasiu din sânge a ajuns la un punct critic, ceea ce ar însemna o afectare a funcţionării rinichilor şi faptul că pot aprea grave probleme de ritm cardiac în orice clipă. Cardiologul Iaroslav Aşihmin a postat şi el analizele lui Alexei Navalnîi pe reţelele sociale şi a afirmat că „un pacient cu un astfel de nivel de potasiu ar trebui să fie ţinut sub observaţie la terapie intensivă, pentru că poate surveni în orice moment o aritmie fatală.” Şi medicul Andrei Volna, dar şi Alexandre Poloupane, care l-a avut în îngrijire pe Navalnîi au scris, în mediul online, că este necesară spitalizarea urgentă a lui Navalinîi. Dacă nu va începe tratamentul, el va muri în zilele următoare, susţin doctorii.

Casa Albă a avertizat, duminică, că „vor exista consecinţe” pentru Rusia dacă opozantul Aleksei Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat, va muri, relatează AFP.

În ceea ce priveşte măsurile specifice pe care le vom lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, şi nu le voi dezvălui public în acest stadiu dar am indicat că vor exista consecinţe dacă dl Navalnîi moare”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al lui Joe Biden, pe canalul CNN. „Ne-am aliat într-un prim moment cu Uniunea Europeană şi cu numeroase democraţii din lume care ne împărtăşesc opinia pentru a impune sancţiuni drept răspuns la ceea ce guvernul rus i-a făcut lui Navalnîi, drept răspuns la utilizarea unei arme chimice împotriva lui, ceea ce este contrar legilor internaţionale. În al doilea rând, am informat guvernul rus că ceea ce i se va întâmpla dlui Navalnîi, pe care l-au încarcerat, va fi responsabilitatea lor şi că vor fi traşi la răspundere de comunitatea internaţională”, a explicat Jake Sullivan.

În cadrul intervenţiei, Sullivan a fost întrebat de ce Joe Biden nu a menţionat soarta opozantului în discursul său de joi privind sancţiunile impuse Rusiei şi de ce nu a solicitat public eliberarea lui.

Am estimat că decât să facem declaraţii publice generale, cel mai bun mod de a ataca această problemă este în privat, prin intermediul unor căi diplomatice, direct la nivelurile cele mai înalte ale guvernului rus„, a mărturisit consilierul Casei Albe. Preşedintele american a declarat sâmbătă că soarta lui Aleksei Navalnîi este „total nedreaptă„, în cadrul unor scurte declaraţii de presă. Jake Sullivan nu a spus dacă planul de organizare a unui summit între Vladimir Putin şi Joe Biden va fi anulat în cazul unui deces al lui Aleksei Navalnîi.

Aliaţii opozantului în vârstă de 44 de ani, bolnav şi în greva foamei, au lansat duminică un apel la ruşi să iasă şi să protesteze pe 21 aprilie, „pentru a-i salva viaţa”. Medici apropiaţi de opozant au cerut sâmbătă să li se permită să-l vadă imediat, temându-se că acesta ar putea suferi oricând un atac cardiac letal.

Navalnîi a intrat în greva foamei pe 31 martie în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie din Colonia penitenciară numărul 2 de la Pokrov, acolo unde a fost incarcerat. Colonia este situată la 100 de kilometri de Moscova si este cunoscută drept una dintre cele mai dure din Rusia. Navalnîi execută o pedeapsă de doi ani și jumătate pentru acuzații de delapidare. El a fost arestat în luna februarie chiar pe aeroport la intoarcerea din Germania, unde a fost tratat mai multe luni dupa otravirea cu Noviciok.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.