NATO trimite trupe franceze în România și avioane F-35 în Bulgaria. O fregată spaniolă va intra în Marea Neagră

Aliații NATO trimit trupe, nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est, anunță organizația într-o declarație difuzată luni, care precizează că forțele Alianței sunt plasate în stand by (în așteptarea ordinelor). Este o măsură având drept scop consolidarea capacității de descurajare și de apărare a statelor membre NATO, pe măsură ce Rusia continuă, la rândul său, consolidarea militarăîn Ucraina și în jurul Ucrainei”, se precizează în documentul citat.

Consolidarea prevăzută de Alianță prevede:

trimiterea de aparate de vânătoare F-16 în Lituania

trimiterea de trupe franceze în România

trimiterea de avioane F-35 olandeze în Bulgaria

trimiterea unei fregate spaniole în Marea Neagră.

În ultimele zile, mai multe state membre au făcut anunțuri cu privire la desfășurările curente sau viitoare. Astfel, Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și urmează să desfășoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania, în sprijinul misiunii de poliție aeriană de lungă durată a NATO în regiune. Spania trimite nave pentru a se alătura forțelor navale NATO și ia în considerare trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria. Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România sub comanda NATO. Olanda va trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria, din aprilie, pentru a sprijini activitățile de poliție aeriană ale NATO în regiune. De asemenea, Olanda își pune o navă și mai multe unități terestre în așteptare pentru Forța de răspuns a NATO. Statele Unite au precizat, de asemenea, că se gândesc să-și sporească prezența militară în partea de est a Alianței.

Secretarul General al NATO: „Vom răspunde la orice deteriorare a mediului de securitate”

„Salut faptul că aliații contribuie cu forțe suplimentare la NATO. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți Aliații, inclusiv prin consolidarea părții de est a Alianței.Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

NATO mai precizează că, drept răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, organizația și-a sporit prezența în partea de est a alianței, inclusiv cu patru grupuri de luptă multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Aceste unități, conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și Statele Unite ale Americii, sunt pregătite pentru luptă iar „prezența lor arată clar că un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe”, se menționează în declarația NATO.

Biden vrea să trimită mii de soldați în Europa, după o întâlnire cu șefii Pentagonului

Jurnaliștii de la The New York Times au aflat planurile făcute de Casa Albă și Pentagon, în contextul creșterii tensiunilor în Europa de Est, din cauza unei iminente invazii rusești în Ucraina. În urma negocierilor eșuate care au avut loc, săptămâna trecută, între SUA și Rusia, Joe Biden i-a convocat pe șefii Pentagonului la o întâlnire care a avut loc la Camp David. Cei de la The New York Times notează faptul că Joe Biden a decis trimiterea de soldați americani în Europa de Est. În față inițială vor fi trimiși de la 1000 până la 5000 de soldați, dar în caz de nevoie acest număr poate fi crescut de 10 ori.

Pe lângă trupe, președintele Biden ar putea aproba și trimiterea de avioane suplimentare în regiune. „Avem nevoie de exerciții comune în Polonia, în statele baltice, în România, în Bulgaria, pentru a-i arăta lui Putin că suntem serioși”, a declarat duminică Michael McCaul, reprezentant republican în Comisia pentru afaceri externe a Congresului.

Executivul SUA a ordonat familiilor diplomaţilor americani aflaţi la Kiev să părăsească Ucraina „din cauza ameninţării continue cu o operaţiune militară rusă”, conform unui anunţ făcut duminică de Departamentul de Stat, informează AFP. Personalul local şi cel neesenţial pot părăsi ambasada dacă doresc, iar cetăţenii americani care locuiesc în Ucraina „ar trebui să ia în considerare acum” părăsirea ţării cu zboruri comerciale sau alte mijloace de transport, se adaugă în declaraţia Departamentului de Stat al SUA. De fiecare dată când americanii au semnale serioase că într-o anumită zonă încep conflicte armate, Departamentul de Stat cere familiilor diplomaților și cetățenilor americani să părăsească țara respectivă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.