NATO: Rusia a provocat 8 din 10 decolări de urgenţă ale avioanelor Alianţei în Europa în acest an

Avioanele de luptă ale NATO au decolat de urgenţă în 370 de rânduri în Europa în anul 2021, în principal pentru a controla aeronave care zburau fără preaviz în apropierea spaţiului aerian aliat, din care 80% dintre misiuni, în total 290 de zboruri, au fost ca răspuns la survolurile militare care proveneau din Rusia, a informat marţi Alianţa Nord-Atlantică.

Avioanele de luptă ale NATO sunt la datorie 24 de ore din 24, gata să decoleze dacă se detectează zboruri neverificate în apropierea spaţiului aerian al aliaţilor noştri. NATO este vigilentă şi vom face mereu tot ceea ce trebuie pentru a ne proteja şi apăra toţi aliaţii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

NATO dispune în Europa de peste 60 de avioane de luptă aflate în stare „alertă maximă” pentru a intercepta atât aeronavele militare neanunţate, precum şi cele civile care, în caz de deturnare sau de probleme tehnice, pierd comunicarea cu controlorii de trafic aerian. NATO dispune de două centre de operaţiuni aeriene care monitorizează toate mişcările aeriene pe continent: unul în Germania, care supraveghează nordul Europei şi altul în Spania, la Torrejon, care supraveghează sudul continentului, inclusiv spaţiul aerian al României.

Majoritatea interceptărilor din 2021 au avut loc în regiunea baltică, unde NATO operează o misiune de supraveghere aeriană pentru Estonia, Letonia şi Lituania. Conform NATO, operaţiunile s-au desfăşurat, în general, fără incidente şi foarte puţine avioane au intrat în spaţiul aerian aliat.

În luna septembrie, avioanele NATO canadiene, decolate de la baza Mihail Kogălniceanu din România au interceptat, împreună cu avioane ale Forţelor Aeriene Române, două aparate Suhoi-24 ale Federaţiei Ruse în apropierea spaţiului aerian al României.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *