NATO menține 2% pentru cheltuielile militare, Trump cere 4%! Chițac: „Este irealizabil acum, România și-a respectat angajamentele. Rusia nu are puterea economică să ducă potențialele războaie”

Discuții ample între țările NATO în aceste zile la Bruxelles, unde statele membre și-au declarat „angajamentul ferm” să atingă minimul cheltuielilor pentru apărare, în contextul îngrijorării generate de Rusia, Iran și Coreea de Nord. România și-a îndeplinit încă de anul trecut acest obiectiv, numai că de la orizont apare alt obiectiv, strict ca propunere, dar o propunere serioasă, venită din partea președintelui SUA, Donald Trump, care le-a sugerat membrilor Alianței să majoreze cheltuielile pentru apărare la 4% din PIB! Practic, dublarea cheltuielilor pentru statele care și-au îndeplinit angajamentul și mai degrabă (cel puțin) triplarea pentru statele care nu și l-au îndeplinit în ultimii ani. Cu toate acestea, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că țările membre ar trebui momentan să se concentreze pe atingerea minimului de 2% din PIB.

CITEȘTE ȘI:

România, în atenția Secretarului General al NATO: Serviciile secrete, lăudate. Jens Stoltenberg și-a publicat raportul anual

„Dacă a plecat și Marea Britanie din UE, practic 80% din fondurile de funcționare ale NATO provin din state non-UE. Trump spune că și-au modificat strategia, politica de până în 2011 era așa: SUA sunt în stare să câștige două războaie și să blocheze jumătate dintr-un război, acum spune că sunt în stare să câștige doar un război și blocheze jumătate din al doilea. Dușmanul numărul unu pentru SUA este China! OK, se va lupta împotriva terorismului, dar se revine la vremea competiției globale de putere, se identifică Rusia și China ca doi inamici, care vor să atenteze la ordinea liberală. Cu China se duce un război multisimetric: militar, economic, mass-media etc. Așa că se dispun forțele pe Asia-Pacific și Trump propune Europei să ajute, că el nu are încotro! Trump și-a crescut cheltuielile din Armată, față de anul 2017 când bugetul era făcut de Obama, a crescut la 650 de miliarde de dolari, față de 610… Inițiativa de descurajare pe care o practică americanii în Europa de Est anul acesta este de 4,8 miliarde, anul viitor de 5,5 miliarde! Așa că abordarea SUA e corectă”, a spus Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

În ceea ce privește propunerea președintelui SUA, senatorul constănțean consideră că procentul este irealizabil în viitorul apropiat și că respectiva propunere este o joacă la cacealma.

„Joacă la cacealma, zice de 4% pentru că face comparație cu ei! Și ne spune să alocăm la fel ca ei, dar nu se va ajunge la 4%! România și-a îndeplinit obiectivul de 2% pentru Apărare anul trecut, dar aproximativ 40% din acel 2% trebuie să fie pentru achiziții militare, că poți să ai 2% pentru salarii, tonere etc… Anul trecut am avut 45% pentru achiziții, pentru că am plătit prima tranșă la rachetele Patriot”, a mai spus Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Acord între firmele din industria de apărare din România și Turcia. Bătaie pentru retehnologizarea fregatelor românești

Ţările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat retragerea trupelor ruse pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei. Cu referire la Republica Moldova, aliaţii din NATO fac un apel către Rusia să îşi retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova şi să continue să se angajeze constructiv în negocierile privind Transnistria. Astfel de solicitări au mai tot fost, încă din 1992 și, potrivit lui Chițac, vor continua, strict ca poziționare politică a Alianței.

„Asta nu înseamnă că nu trebuie să se solicite, de fiecare dată trebuie să se solicite! Nu o să se recunoască anexarea Crimeii, se solicită retragerea din Georgia etc, ca declarații politice, care scot în evidență faptul că Alianța nu recunoaște acțiunile Federației Ruse. (…) Rușii au fost ca o armonică de-a lungul istoriei: când s-au întins, când s-au comprimat! Ei pleacă de la concepția că fiind înconjurați de dușmani își caută centuri de protecție în jurul țării. Problema lor o reprezintă economia. Nu au putere economică să ducă aceste războaie mai departe! (…) Rușii sunt campioni la șah, dar și la cel geopolitic, să ne gândim că prin anexarea Crimeii numai două miliarde (de ruble – n.r.) pe an îi costă să plătească pensiile celor de acolo, lăsând la o parte faptul că Crimeea nu se poate autosusține, deci este dependent de bugetul federal și la fel este și în Transnistria”, a concluzionat senatorul Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Ambasada Rusiei în România: „Tancurile rusești nu mai sunt în Republica Moldova. NATO nu a ratificat tratatul cu CSI”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.