NATO ia în considerare o poziționare militară pe termen lung în estul Europei. Rusia condiționează controlul armelor nucleare de acceptarea garanțiilor sale de securitate
NATO ia în considerare o poziționare militară pe termen lung în estul Europei pentru a-și întări apărarea, a declarat, luni, secretarul-general Jens Stoltenberg, în contextul în care se intensifică tensiunile privind comasarea trupelor rusești aproape de granița Ucrainei, transmite Reuters.
„Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen lung la poziția noastră, prezența noastră în partea de est a alianței. Nu a fost luată o decizie finală privind acest lucru, dar există un proces în derulare în NATO”, le-a spus Stoltenberg reporterilor din Bruxelles.
Miniștrii apărării din NATO sunt așteptați să discute despre întăririle militare la următoarea lor întâlnire care va avea loc de pe 16 până pe 17 februarie. Guvernele occidentale au cerut Moscovei să-și retragă trupele de la granițele Ucrainei, în special dacă Rusia vrea să vadă mai puține desfășurări de forțe în statele aliate NATO din Est.
„Dacă Rusia chiar vrea mai puțin NATO aproape de frontiere, ei primesc opusul”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă cu președintele polonez Andrzej Duda, referindu-se la răspunsul NATO de a desfășura grupuri de luptă pe teritoriul său de est, urmare a anexării Crimeei de la Ucraina de către Moscova.
NATO desfășoară trupe prin rotație și în estul Europei – o așa-numită prezență persistentă, dar nu permanentă. De la Marea Baltică până la Marea Neagră, desfășurarea de trupe NATO a fost în mod intenționat mai ușoară, spun oficialii, pentru a încerca să descurajeze, dar să nu provoace, orice agresiune a Rusiei. Ungaria și Slovacia au fost menționate de oficialii occidentali ca potențiale gazde pentru trupele NATO, deși nicio decizie nu a fost luată. Pe lângă trupele SUA care sunt deja în Polonia, în jur de 1.700 de membrii ai serviciului militar american, în principal din Divizia 82 Aeropurtată, se deplasează în această săptămână din Fort Bragg, Carolina de Nord, către statul european.
NATO va desfășura noi trupe în țările baltice și Polonia, dacă Rusia își menține trupele în Belarus
NATO își va crește prezența militară în Lituania, Letonia, Estonia și Polonia, în cazul în care Rusia își menține trupele în Belarus după un exercițiu militar planificat, a spus, luni, șeful comitetului militar al Alianței Nord-Atlantice, Rob Bauer.
„Acolo unde avem trupe cu titlu permanent în alianţă, în diferite ţări – dezbaterea despre aceasta este rezultatul lucrurilor care se petrec acum. Da, examinăm acest lucru. Ar putea fi schimbări în viitor ca urmare a acestor evoluţii”, a explicat Bauer într-o conferinţă de presă la Vilnius. „Depinde foarte mult, desigur, dacă trupele ruse rămân în Belarus”, a adăugat el.
Desfăşurări suplimentare viitoare din partea aliaţilor NATO sunt posibile, a declarat Rob Bauer, amiral olandez care conduce principalul organism de strategie al NATO.
„Dacă te uiţi la acumularea de forţe, Rusia ar putea fi capabilă să aibă efective suficiente forţe pentru o invazie de proporţii până la sfârşitul acestei luni”, a mai spus Bauer. „Fie că o fac, fie chiar au intenţia sau nu, asta nu ştim”, a mai spus oficialul NATO.
Cele mai recente desfăşurări la graniţa cu Belarus includ spitale de campanie şi alte unităţi auxiliare necesare pentru a sprijini un asalt militar, a mai declarat Bauer.
„Dacă te gândeşti cu adevărat la o invazie, chiar ai nevoie de mai mult decât forţe de luptă. Şi asta este ceea ce noi de asemenea vedem, din ce în ce mai multe adunate de-a lungul graniţelor cu Ucraina şi ale Belarusului cu Ucraina. Acest lucru în sine este foarte îngrijorător”, a conchis el.
Rusia are 30.000 de militari desfășurați pe teritoriu bielorus pentru exerciţii militare comune în această lună, a afirmat NATO, estimând desfăşurarea militară totală rusă la graniţele Ucrainei la peste 100.000 de soldaţi. Statele Unite au trimis 3.000 de militari în România şi Polonia, săptămâna trecută, pentru a-i linişti pe aliaţi, în timp ce Germania a anunţat că ia în calcul să sporească desfăşurarea militară existentă în Lituania.
Moscova susține că nu plănuieşte o invazie a Ucrainei, dar ar putea întreprinde acţiuni militare nespecificate dacă cererile sale de securitate nu sunt îndeplinite, printre care se numără promisiunea că NATO nu va permite niciodată aderarea Ucrainei, cerere calificată drept inacceptabilă de Statele Unite şi de ţările membre ale alianţei nord-atlantice.
Rusia condiționează discuțiile privind controlul armelor nucleare de acceptarea de către Occident a garanțiilor sale de securitate
Rusia a anunțat, luni, că poziția sa în discuțiile cu Statele Unite în ce privește controlul armamentului nuclear și neproliferarea nucleară va depinde de modul în care SUA și aliații săi occidentali vor răspunde la garanțiile de securitate cerute de Moscova pentru a încheia criza din Ucraina, la granița căreia Putin a desfășurat sute de mii de militari, într-o încercare de a obține concesii din partea Alianței Nord-Atlantice.
Vladimir Ermakov, şeful Direcţiei neproliferare şi control al armamentelor din ministerul rus de externe, a declarat, luni, pentru agenţia RIA, citată de Agerpres, că discuţiile urgente privind garanţii de securitate au devenit prioritare faţă de negocierile referitoare la controlul armamentelor strategice.
Rusia, care a desfășurat peste 100.000 de soldați la granița sa cu Ucraina, cere ca SUA, NATO și aliații occidentali să se angajeze că Ucraina nu se va alătura niciodată Alianței Nord-Atlantice. Occidentul a calificat solicitările Rusiei drept „inacceptabile”. Pe acest din urmă subiect nu au fost convenite întâlniri, iar reluarea lor depinde în mare măsură de soluţionarea problemelor imediate de securitate ridicate de Moscova, a afirmat oficialul rus.
Rușii au mutat echipament militar mai aproape de granița cu Ucraina
Noi imagini din satelit obținute de CNN arată că o uriașă bază rusească din apropierea orașului Smolensk a fost în mare parte golită, iar echipamentul militar și armamentul sunt mutate mai aproape de granița cu Ucraina în ultimele zile. Este vorba de baza de la Ielnia, la sud-est de orașul Smolensk și la aproximative 250 de kilometri de granița Rusiei cu Ucraina. Cantități mari de echipament militar au fost mutate la această bază la sfârșitul lui 2021, inclusiv în jur de 700 de tancuri, vehicule militare și lansatoarea de rachete balistice. Mare parte din acest echipament nu mai este, acum, la Ielnia, conform imaginilor din satelit observate în data de 6 februarie. Anterior, baza rusească nu a putut fi fotografiată timp de mai multe zile din cauza norilor. Imaginile recente arată urme de vehicule în mișcare.
„Pare că un număr considerabil de vehicule, tancuri, artilerie auto-propulsată și alte vehicule de sprijin, au părăsit zona”, a spus Stephen Wood, director la Maxar, compania care furnizează imaginile din satelit.

Konrad Muzyka, expert în monitorizarea transporturilor militare la Rochan Consulting, spune că ce s-a întâmplat la Ielnia este una dintre „mai multe schimbări importante în compoziția forțelor rusești și locurilor în care se află”.
„Intrăm într-un nou stadiu al desfășurării militare în care vedem unități pre-poziționate manevrate cu personal adițional și echipament care este mutat în zone de pregătire”, a adăugat el.
Clipuri video publicate pe rețele sociale arată că echipamentul care se afla anterior la Ielnia a ajuns acum mai la sud, în regiunea Briansk, mai aproape de Ucraina. Blindatele și vehiculele sunt identificate drept aceleași poziționate, anterior, la Ielnia. Un document al serviciilor de informații americane, datat 3 decembrie 2021, arată că baza de la Ielnia era goală în iunie, însă în noiembrie erau deja adunați aproximativ 1000 de soldați și alte elemente de sprijin.
Muzyka mai spune și că există mișcări de trupe rusești în mai multe locuri – „Vedem un flux masiv de vehicule și personal militar spre Kursk”.
Philip Karber, de la Potomac Foundation din Washington, care a studiat mișcările de trupe rusești în detaliu, spune că „cea mai puternică formație ofensivă a rușilor, staționată în mod obișnuit în zona Moscovei, a fost mutată 400 de kilometri la sud, și se pregătește într-o zonă optimă pentru o ofensivă rapidă pe ruta Kursk-Kiev”.
PE ACELAȘI SUBIECT: