NATO: „China nu e inamicul nostru, dar ridică provocări pentru securitate. Vom transmite un mesaj important Rusiei”

NATO trebuie să răspundă la ascensiunea economică, politică și militară a Chinei, a declarat secretarul general alianței, Jens Stoltenberg, luni, înainte de summit-ul din acest an, la care va participa, pentru prima oară, și președintele Joe Biden.

China se apropie de noi. Îi vedem în spaţiul cibernetic. Vedem China în Africa, dar şi cum investeşte masiv în infrastructura noastră esenţială”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă la sediul NATO de la Bruxelles înaintea unui summit al Alianţei Nord-Atlantice, primul la care va participa Joe Biden în calitate de președinte al Statelor Unite. „Ştim că China nu ne împărtăşeşte valorile. Trebuie să răspundem împreună, ca alianţă”, a spus Stoltenberg, adăugând că Beijingul nu este un inamic sau adversar. „China nu este adversarul nostru, inamicul nostru. Nu va exista un război rece cu China. Dar trebuie să facem faţă provocărilor pe care le ridică China la adresa securităţii noastre”, a mai afirmat el, conform Reuters.

Afirmațiile lui Stoltenberg vin în contextul în care, anterior, liderii G7 au făcut o declarație comună prin care au condamnat acțiunile Chinei față de populația din Xinjiang dar și represiunea din Hong Kong și lichidarea democrației din metropolă. China a răspuns la declarația liderilor G7, calificând-o drept o „interferență în treburile interne ale țării”. „Îndemnăm SUA și pe ceilalți membri ai G7 să prezinte faptele, să înțeleagă situația, să nu mai calomnieze China, să nu se mai implice în afacerile interne ale Chinei și să nu mai prejudicieze interesele Chinei”, a transmis ambasada chineză la Londra.

Statele membre NATO, asigurate de voinţa preşedintelui american Joe Biden de a „revitaliza” alianţele, participă la un „summit al regăsirii” luni, la Bruxelles, şi urmează să lanseze un mesaj de unitate şi fermitate vizând Moscova şi Beijingul, relatează AFP.

Vom transmite un mesaj important Moscovei: rămânem uniţi, iar Rusia nu ne va despărţi”, a avertizat secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), norvegianul Jens Stoltenberg.

Joe Biden urmează să-l întâlnească pe preşedintele rus Vladimir Putin miercuri, la Geneva, în Elveţia, în cadrul ultimei etape a unui turneu în Europa la summitul G7 din Regatul Unit, urmat de summitul NATO şi un summit cu preşedinţii instituţiilor UE, marţi, la Bruxelles. Liderii celor 30 de state membre NATO au sosit încă de duminică seara la Bruxelles, iar numeroase întâlniri erau programate înaintea începerii summitului, la ora 11.00 GMT (14.00, ora României). Summitul urmează să dureze trei ore şi să adopte o declaraţie finalizată nu fără dificultăţi, duminică, potrivit unor delegaţii.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.