NATO cere talibanilor să permită plecarea tuturor celor care vor să părăsească Afganistanul. Ungaria REFUZĂ refugiați afgani și NU își va face cetățenii să plătească pentru „decizia geopolitică defectuoasă” a SUA

Șeful NATO recunoaște că nu se aștepta la prăbușirea aproape imediată a administrației și armatei din Afganistan în fața talibanilor, dar dă vina pe politcienii afgani pentru acest lucru:

Încheierea misiunii noastre militare nu a fost deloc ușoară. Nu am intenționat niciodată să rămânem în Afganistan la nesfârșit. În ultimii ani, de la peste 100.000 de militari am ajuns la mai puțin de 10.000, iar acum la zero. Dar ceea ce am observat în ultimele săptămâni s-a dovedit a fi o prăbușire militară și politică la o viteză ce nu a fost anticipată”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

O parte din forțele de securitate afgane au luptat cu mult curaj, dar nu au putut să apere țara, pentru că în cele din urmă, liderii politici afgani au eșuat în respingerea talibanilor și asigurarea unei soluții pașnice pe care afganii și-o doreau cu disperare”, a mai spus el.

Jens Stoltenberg a mai spus că terorismul internaţional reprezintă o ameninţare odată cu revenirea la putere a talibanilor în Afganistan şi a precizat că NATO „trebuie să rămână vigilentă în prima linie a luptei”.

Secretarul general a explicat că prăbuşirea armatei afgane în faţa avansului talibanilor a fost o surpriză şi că trebuie învăţate lecţii din asta, dar a precizat că principala preocupare trebuie să fie astăzi scoaterea oamenilor vulnerabili din ţară. Stoltenberg le-a cerut talibanilor să faciliteze plecarea tuturor celor care vor să plece din Afganistan şi a spus că Alianţa Nord-Atlantică a fost de acord să trimită mai multe avioane de evacuare la Kabul. El a adăugat că 800 de angajați civili ai alianței sunt pe aeroport și asigură funcționarea acestuia, de la controlul traficului aerian la alimentarea unui număr foarte mare de aparate militare. Oficialul NATO i-a avertizat pe talibani să nu blocheze drumurile către aeroport și să nu-i împiedice pe cei care vor să plece din țară.

talibani afganistan1

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut marți talibanilor să faciliteze plecarea tuturor celor care vor să părăsească Afganistanul. El a anunțat că alianța va trimite mai multe avioane pentru evacuarea celor care vor să plece din Kabul, relatează Reuters. Anunțul vine în condițiile în care zborurile de evacuare au fost reluate pe aeroportul din Kabul și mii de oameni încearcă să părăsească Afganistanul. Pe de altă parte, Stoltenberg, a criticat „eşecul autorităţilor afgane” în a rezista în fața talibanilor şi a împiedica preluarea puterii de către aceştia la Kabul, iar pe de altă parte a apărat angajamentul trupelor Alianţei în Afganistan.

Forţele NATO „au luptat cu curaj” în Afganistan, „dar nu au reuşit să securizeze ţara”, pentru că „în cele din urmă, autorităţile politice afgane au eşuat în a opune rezistenţă talibanilor şi a ajunge la o soluţie paşnică (…) Eşecul autorităţilor afgane este acela care a dus la ceea ce vedem astăzi”, a mai spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

Stoltenberg a mai spus că terorismul internaţional reprezintă o ameninţare odată cu revenirea la putere a talibanilor în Afganistan şi a precizat că NATO „trebuie să rămână vigilentă în prima linie a luptei”. El a adăugat că prăbuşirea armatei afgane în faţa avansului talibanilor a fost o surpriză şi că trebuie învăţate lecţii din acest lucru, dar a precizat că principala preocupare trebuie să fie astăzi scoaterea oamenilor vulnerabili din ţară.

Ungaria REFUZĂ refugiați afgani

Guvernul maghiar de dreapta nu își va face cetățenii să plătească pentru o „decizie geopolitică defectuoasă” a SUA, permițând refugiaților afgani să intre în țară, informează Associated Press. Levente Magyar, secretar de stat la Ministerul de Externe al Ungariei, a declarat pentru MTI că nu va accepta refugiați „fără niciun fel de restricții”.

În 2015, Ungaria a construit un gard de-a lungul frontierei sale de sud pentru a împiedica intrarea în țară a refugiaților din Orientul Mijlociu și Africa. Magyar a spus că gardul va ajuta să alunge un potențial val de refugiați afgani, dar sunt dispuși să-i ajute pe cei care au lucrat ca interpreți pentru trupele maghiare.

Ceea ce vedem acum în Kabul şi în diferite părţi ale Afganistanului este înspăimântător şi consider că ar putea însemna deschiderea unei ere atât în contextul migraţiei, cât şi al terorismului internaţional (nu doar pentru Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga lume), ceea ce nu s-a dorit şi poate chiar putea fi evitat”, a explicat Levente Magyar.

Potrivit secretarului de stat ungar, cine doreşte să părăsească astăzi Afganistanul poate ajunge în Turcia fără obstacole serioase şi „este la latitudinea prietenilor noştri turci cum abordează această situaţie”. Acesta a adăugat că, după turci, Ungaria este primul stat pe ruta de migraţie către Europa care are capacităţi mai serioase şi voinţă de protecţie a frontierelor.

Dacă migranţii trec prin Turcia, în câteva zile vor fi aici, la Röszke, la punctul de trecere a frontierei dintre Serbia şi Ungaria, prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un potenţial val de migraţie serios”, a explicat secretarul de stat ungar.

Acesta a subliniat că frontierele Ungariei sunt protejate de 6 ani consecutiv, iar până acum, capacităţile de apărare au făcut faţă excelent şi în mod exemplar.

Nu mă tem” că securitatea Ungariei va fi pusă în pericol, a declarat politicianul.

Cu toate acestea, Ungaria trebuie să explice clar tuturor partenerilor săi că nu este acceptabil ca “astfel de decizii să fie luate de marile puteri, să se întreprindă acţiuni într-un fel sau altul care, în acest caz, au consecinţe catastrofale, iar noi ne angajăm ca o parte considerabilă a acestor acţiuni să ni le asumăm, chiar şi daunele sau curăţenia în urma lor”, a mai precizat secretarul de stat ungar.

Acest lucru este respins în comun de cetăţenii Ungariei, aşa cum a fost exprimat în mai multe rânduri, iar guvernul o să-i apere, a mai subliniat Levente Magyar.

Peste 60 de țări au semnat o declarație comună în care spun că afganilor ar trebui să li se permită să părăsească țara dacă doresc. În Uniunea Europeană, doar Ungaria și Bulgaria nu au semnat declarația. România a semnat declarația comună: „Având în vedere situaţia securităţii care se deteriorează, sprijinim, facem eforturi pentru a securiza şi apelăm la toate părţile să respecte şi să înlesnească plecarea în siguranţă şi organizată a cetăţenilor străini şi a afaganilor care doresc să părăsească ţara. Cei care se află în poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea – şi răspunderea – pentru protejarea vieţii oamenilor şi a proprietăţii şi pentru imediata restabilire a securităţii şi ordinii civile”.

În declaraţia comună mai este precizat: „Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să plece trebuie să le fie permis să facă asta; drumurile, aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei trebuie să rămână deschise şi calmul trebuie menţinut. Poporul afgan merită să trăiască în siguranţă şi cu demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”.

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul şi au preluat controlul Palatului Prezidenţial, după ce în ultimele săptămâni au cucerit, pe rând, principalele oraşe ale Afganistanului, în urma retragerii trupelor americane şi NATO. Preşedintele ţării, Ashraf Ghani, a anunţat că a părăsit ţara pentru a evita vărsarea de sânge.

Uganda a anunţat marţi că a acceptat o solicitare din partea Statelor Unite de a primi temporar 2.000 de refugiaţi din Afganistan după preluarea puterii de către talibani, transmite Reuters. Statul est-african are o îndelungată experienţă de a primi pe teritoriul său refugiaţi de pe urma conflictelor. În prezent, Uganda găzduieşte în jur de 1,4 milioane de refugiaţi, majoritatea din Sudanul de Sud.

Solicitarea a fost făcută ieri de guvernul SUA către excelenţa sa, preşedintele Yoweri Museveni, care și-a dat acordul să aducă 2.000 de afgani refugiaţi în Uganda”, a declarat Esther Anyakun Davinia pentru Reuters, ministru adjunct pentru asistenţă, pregătire pentru dezastre şi refugiaţi din Kampala.

Aceştia vor fi găzduiţi aici temporar timp de trei luni, după care guvernul SUA îi va reloca în altă parte”, a adăugat oficialul ugandez. Cu toate acestea, nu este clar deocamdată când vor începe să sosească refugiaţii afgani.

Albania şi Kosovo au acceptat, la rândul lor, solicitarea Statelor Unite de a prelua temporar refugiaţi afgani, menţionează Reuters.

Talibanii au susținut prima conferință de presă încercând să convingă Planeta că au față umană

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a apărut pentru prima dată în fața camerelor de filmat, într-o conferință de presă, după preluarea puterii în Afganistan. Acesta spune că „după 20 de ani de luptă am expulzat străinii”. În cadrul conferinței, talibanii au încercat să prezinte o față umană, garantând că nimeni nu va fi interograt sau urmărit, că presa va fi liberă, iar femeile vor fi respectate în limitele legii sharia.

Principalele declarații ale talibanilor: 

 • Acesta este un moment de mândrie pentru întreaga națiune. Vrem să ne asigurăm că Afganistanul nu mai este un câmp de luptă și o zonă de  conflict.
 • I-am iertat pe toți cei care au luptat împotriva noastră. Animozitățile au ajuns la sfârșit. Nu vrem dușmani externi sau intern.
 • Nu vrem să vedem haos în Kabul. Planul nostru era să ne oprim la porțile Kabulului, astfel încât procesul de tranziție să poată fi finalizat fără probleme.
 • Dar, din păcate, guvernul anterior a fost atât de incompetent, forțele lor de securitate nu au putut face nimic pentru a asigura securitatea. Trebuia să facem ceva. A trebuit să intrăm în Kabul pentru a asigura securitatea locuitorilor.
 • Aș dori să asigur comunitatea internațională că nimeni nu va fi rănit. Nu vrem să avem probleme cu comunitatea internațională.
 • Avem dreptul să acționăm conform principiilor noastre religioase. Alte țări au abordări, reguli și reglementări diferite, afganii au dreptul de a avea propriile reguli și reglementări în conformitate cu valorile noastre.
 • Noi suntem dedicați drepturilor femeilor în limitele legii shariei (legea islamică). Vor lucra umăr la umăr cu noi. Am dori să asigurăm comunitatea internațională că nu va exista nicio discriminare.
 • Suntem dedicați presei în cadrul nostru cultural. Nimic nu ar trebui să fie împotriva valorilor islamice atunci când vine vorba de activitățile mass-media.
 • Voi, în mass-media, ar trebui să acordați atenție problemelor noastre, astfel încât să putem servi națiunea. Dar mass-media nu ar trebui să acționeze împotriva noastră. Ar trebui să lucreze pentru unitatea națiunii.
 • Când a fost întrebat despre contractori și traducători care au lucrat cu puteri străine, Zabihullah Mujahid spune: „Nimeni nu va fi tratat cu răzbunare”.
 • Tinerii care au crescut aici, nu vrem să plece. Ei sunt bunurile noastre. Nimeni nu va bate la ușa lor și nu îi va întreba pentru cine au lucrat.
 • Vor fi în siguranță. Nimeni nu va fi interogat sau urmărit.
 • Luptătorii noștri, oamenii noștri, ne vom asigura cu toții că putem include toate celelalte părți și facțiuni.
 • După formarea guvernului, vom decide ce legi vor fi prezentate națiunii. Un lucru trebuie să spun: lucrăm serios la formarea guvernului. Va fi anunțat după finalizare. Avem toate granițele sub controlul nostru.

Mullahul Baradar, cel mai cunoscut lider al talibanilor, s-a întors în Afganistan după 20 de ani

Talibanii au preluat duminică controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban. Scene dramatice au loc pe aeroportul din Kabul, afganii agățându-se la propriu de avioanele care părăsesc țara. Cofondatorul și liderul adjunct al talibanilor, Mullahul Abdul Ghani Baradar, a revenit în Afganistan, a declarat marți Muhammad Naeem Wardak, purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor, citat de CNN.

În această după-amiază, o delegație de rang înalt a Emiratului Islamic, condusă de Mullahul Baradar, Adjunct Politic și Șef al Biroului Politic al Emiratului Islamic al Afganistanului, a sosit în țara sa iubită și a aterizat pe Aeroportul Kandahar”, a scris Wardak pe Twitter.

O sursă care cunoaște mișcările lui Baradar a confirmat marți pentru CNN că Baradar a plecat de la Doha, Qatar, în provincia Kandahar din Afganistan. Liderul adjunct și cofondatorul mișcării talibane nu a mai pus piciorul în Afganistan de 20 de ani. În prezent, el conduce biroul politic al talibanilor. În 2010 a fost arestat în Pakistan de forțele de securitate ale țării și eliberat în 2018, când SUA și-au intensificat eforturile de a părăsi Afganistanul. Baradar este considerat probabilul viitor președinte al Emiratului Islamic al Afganistanului.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (HCR) a cerut marţi interzicerea repatrierilor cetăţenilor afgani, inclusiv în cazul solicitanţilor de azil ale căror cereri sunt respinse.

Ţinând cont de deteriorarea rapidă a situaţiei în materie de securitate şi drepturile omului în părţi mari ale ţării (Afganistan) şi de situaţia de urgenţă umanitară în desfăşurare, HCR le cere statelor să pună capăt repatrierilor forţate ale cetăţenilor afgani în cazul cărora s-a decis anterior că nu este nevoie de protecţie internaţională”, a declarat o purtătoare de cuvânt a HCR, Shabia Mantoo, într-o conferinţă de presă la Geneva, potrivit AFP şi Reuters.

Într-un comunicat, agenţia ONU face un apel la „interzicerea returnărilor forţate ale cetăţenilor afgani” şi salută măsurile recente luate de mai multe ţări pentru a suspenda expulzările solicitanţilor de azil respinşi.

De la începutul anului, peste 550.000 de afgani au fost strămutaţi în interiorul ţării, din cauza conflictului şi a insecurităţii. Dacă până acum civilii nu au plecat decât sporadic şi în număr mic către ţările vecine Afganistanului, situaţia continuă să evolueze rapid”, a spus Mantoo.

Liderii talibani le-au ordonat luptătorilor să fie disciplinați și să nu intre în nicio clădire diplomatică și să nu oprească nicio mașină de ambasadă, iar localnicilor le-au transmis că pot să-și vadă de treburi ca de obicei,a declarat marți un lider al grupării pentru Reuters.

Talibanilor li s-a ordonat la toate nivelele să se asigure că nu deranjăm prezența niciunei țări străine în Afganistan”, a declarat liderul taliban, care a refuzat să se prezinte.

Marți dimineață au fost reluate zborurile pe aeroportul din Kabul, pentru evacuarea personalului diplomatic și a civililor, anunță BBC. 

Mulți dintre cei care erau ieri aici au plecat acasă”, a declarat un oficial citat de Reuters, făcând trimitere la scenele de luni de pe aeroport, când mii de afgani au luat cu asalt pista și avioanele, încercând disperați să părăsească țara. Din cauza haosului de la aeroport, un avion militar nu a putut ateriza și a fost deviat la Taşkent, capitala Uzbekistanului. Pe de altă parte, nu toate avioanele care au reușit să decoleze de la Kabul au plecat supraaglomerate, cum s-a întâmplat duminică cu un aparat C-17 Globemaster III care a plecat cu aproape 650 de afgani la bord, de peste patru ori mai mult decât capacitatea lui normală.

Germania a recunoscut marți că primul avion militar care a aterizat la Kabul după după ce talibanii au preluat controlul a evacuat doar șapte oameni. Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul german al Apărării, a declarat că avionul de transport A400M a făcut o „aterizare periculoasă” luni seară. Ea a mai spus că scopul principal al zborului a fost să aducă soldați care să asigure evacuarea.

A fost o situație haotică, periculoasă și complexă la aeroport. Am avut foarte puțin timp la dispoziție, așa că am îmbarcat doar oamenii care se aflau la fața locului”, a precizat ea pentru ARD.

Doar șapte oameni s-au urcat la bord, pentru că avionul se grăbea să decoleze, iar ceilalți germani nu au putut ajunge la aeroport fără protecția militarilor, a arătat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german.

Afganii care au lucrat pentru ambasadele străine nu pot părăsi țara: Stau blocați în casă de frică să nu fie împușcați 

Afganii care au fost angajați la misiuni diplomatice UE în Kabul stau închiși în case și nu pot merge la aeroport pentru a fi evacuați de frică să nu fie opriți de talibani pe drum, scrie Euronews, citând un fost angajat al ambasadei Olandei. Liderii talibanilor au emis un ordin public către luptătorii lor prin care le cer să nu mai intre în casele oamenilor și să nu mai înlăture însemnele foștilor angajați ai misiunilor diplomatice. Însă un bărbat, tată al doi copii, care se ascunde în Kabul, a spus că, din cauza lipsei de coordonare în rândul grupării, astfel de raiduri încă au loc.

Mă uit la ei chiar acum, de la mine de acasă”, a declarat el.

O altă problemă mare este a grupurilor de infractori care jefuiesc magazine. Talibanii au insistat că vor proteja securitatea oamenilor și că nu-i vor deranja pe cei care lucrează pentru străini. Dar lumea tot se sperie. Toată lumea încearcă să stea în casă.”

Pentru majoritatea afganilor care au lucrat pentru misiuni ale UE este prea târziu să obțină acum o viză. Unele guverne – Olanda, Germania, Danemarca, Cehia – încă lucrează pentru a procesa plecări de la aeroportul din Kabul. Franța și-a relocat ambasada din Kabul la aeroport pentru a-i evacua pe toți cetățenii care se mai află în Afganistan. Ambasadorii Marii Britanii și Gemaniei se aflau luni la aeroport și procesau vize pentru foștii angajați locali. Dar, spune fostul angajat al ambasadei olandeze, acum este aproape imposibil să ajungă la aeroport. 

Ieri erau mii de oameni acolo. Cam 5% eligibili pentru a fi evacuați; restul erau oameni normali, care cred că avioanele sunt pentru toată lumea, ceea ce nu este adevărat. Acum nu mai ai cum să ajungi la aeroport. Americanii trag în oameni, talibanii trag în oameni. E prea riscant să plecăm cu copiii”, a spus el.

Fostul angajat a mai afirmat că misiunile diplomatice le cer afganilor să prezinte și documente, cum ar fi pașaportul și contractul de muncă, pentru a se asigura că sunt eligibili pentru evacuare. Dar cei mai mulți se tem să facă asta, să nu fie opriți de talibani și verificați. Amprentele lor se află în baza de date a Ministerului de Interne și mulți dintre ei sunt terorizați de represalii dacă sunt prinși în drum spre aeroport:

Eu sunt eligibil să plec în Olanda și vreau să mulțumesc ambasadei olandeze la Kabul. Au fost în contact cu noi. Ministerul de Externe ne-a spus să stăm acasă și să așteptăm să ne sune. Dar americanii nu au permis aterizarea avionului care trebuia să vină să ne ia.”

Marți, el și un fost coleg de-ai lui au primit o informație neconfirmată că un afgan care lucrase la o misiune străină a fost ucis în capitală:

E cea mai rea situație posibilă. I-am sfătuit pe colegi și prieteni să încerce să meargă la rudele lor. Încercăm să reducem riscurile cât de mult putem.”

Majoritatea companiilor aeriene comerciale și-au deviat zborurile, astfel încât să ocolească spațiul aerian al Afganistanului. Marți dimineață au fost reluate zborurile pe aeroportul din Kabul, pentru evacuarea personalului diplomatic și a civililor, anunță BBC. 

Mulți dintre cei care erau ieri aici au plecat acasă”, a declarat un oficial citat de Reuters, făcând trimitere la scenele de luni de pe aeroport, când mii de afgani au luat cu asalt pista și avioanele, încercând disperați să părăsească țara. Din cauza haosului de la aeroport, un avion militar nu a putut ateriza și a fost deviat la Taşkent, capitala Uzbekistanului. 

Talibanii se aprovizionează cu armament american direct de pe marginea drumului

Statele Unite au cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru a dota armata afgană cu armament pentru a-i învinge pe talibani, dar capitularea rapidă a forțelor armate și retragerea trupelor străine a lăsat armamentul pe mâna talibanilor. Aceștia au ajuns chiar să se aprovizioneze de pe marginea drumului, din mormane de echipamente militare strânse în urma cuceririlor teritoriale. În timp ce forțele SUA au luat cu ele echipamentele „sofisticate” atunci când s-au retras, armata afgană a înmânat grupului insurgent vehicule Humvee, arme de calibru mic și arme ușoare, precum și muniție.

talibani afganistan2

Videoclipurile și imaginile publicate de talibani pe Twitter și în alte părți arată luptători care țin în mână carabine M4 și puști M16 aruncate de unitățile armatei afgane. Alte imagini arată forțele talibane care capturează vehicule guvernamentale abandonate. Kalashnikovul rusesc AK-47 a fost mult timp pușca de asalt pentru grupurile militante din cauza designului lor robust, însă acum unii luptători talibani le schimbă cu armele americane. Acestea sunt mai exacte și au o rază de acțiune mai mare decât puștile AK-47. Imaginea armelor fabricate de SUA în mâinile talibanilor în timp ce aceștia atacă armata națională afgană – finanțată cu miliarde de dolari de guvernul SUA în ultimele două decenii – este o lovitură de propagandă pentru militanți, notează Reuters. Din suma de 1.000 de miliarde de dolari cheltuită de Washington în Afganistan, aproximativ 10% a mers către instruirea și echiparea armatei afgane, echipamentul oferit de SUA ajungând acum în mâinile talibanilor.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *