„NAȚIONALIZAREA solidarității”: Statul român ELIMINĂ privații din joc, pentru a pune mâna pe banii europeni destinați cazării refugiaților

Acțiunile statului român dovedesc că dorește să obțină controlul, dar și fondurile puse la dispoziție de UE pentru ajutarea persoanelor care vin din Ucraina, susțin reprezentanți ai societății civile și mediului de afaceri. Din joc ar putea să fie eliminate ONG-urile, dar și pensiunile și hotelurile, potrivit romania.europalibera.org. Posibila naționalizare a solidarității, fenomen semnalat de societatea civilă, începe să se manifeste și în partea economică. Statul român are tendința să elimine privații care administrează hoteluri și pensiuni din felia financiară de la Uniunea Europeană pentru cazarea persoanelor venite din Ucraina, spun hotelierii.

La o lună după invazia Rusiei, statul român nu a găsit, însă, o formulă clară pentru decontarea cazării persoanelor venite din Ucraina. Prin România au trecut peste 550.000 de persoane care au fugit din calea războiului, dar cele mai multe s-au îndreptat spre granița de vest. Perioada de staționare în România a fost de doar câteva zile, potrivit oficialilor.

Niciun hotel sau pensiune nu a primit, până pe 25 martie, vreun leu pentru cazarea oferită în, pofida promisiunilor făcute de premierul Ciucă. Suma anunțată de Guvern pentru acest program este de este 200 de milioane de lei, bani europeni. Programul nu este încă funcțional din cauza unei legislații imposibil de aplicat, spun cei din domeniul hotelier. Guvernul a adoptat pe 27 februarie Ordonanță de Urgență nr. 15 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară cetățenilor străini aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. Tot statul român decide, la 5 martie, prin Hotărârea de Guvern 315, care este valoarea maximă pentru cazarea cetățenilor din Ucraina: 100 de lei/ persoană, iar dacă sunt cazate în aceeași cameră două sau mai multe persoane valoarea maximă a cazării pentru o cameră nu poate depăși 230 de lei/zi.

Sistemul prin care sunt decontați banii reprezintă însă un mister și nu a fost explicat de autorități. De fapt, spun hotelierii, el nu există. Proprietarii de pensiuni și hoteluri au fost îndrumați de statul român să se înscrie pe platforma guvernamentală unacoperis.ro pentru a spune câte camere pot pune la dispoziție pentru ajutarea ucrainenilor. Platforma a fost realizată de Guvern cu Code for Romania și Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. Înscrierea pe platformă nu echivalează cu decontarea, așa cum au crezut mai mulți hotelieri. De altfel, platforma nu înregistrează sosirile și plecările din fiecare unitate de cazare, ci prezintă doar situația de la un moment dat cu locurile oferite. Astfel, ce apare pe platforma nu are legătură cu realitatea din teren în mod real. În mod concret: dacă o unitate de cazare a anunțat că are 30 de camere disponibile, nu înseamnă că ele mai sunt libere la trei zile după înscrierea pe platformă. Noile informații nu sunt actualizate.

„Înscrierea pe platforma unacoperis.ro este un prim pas, dar nu este suficient. Dacă ești înscris pe platformă și ai cazat persoane refugiate, nu înseamnă că primești și decontare. Platforma nu este un filtru pentru decontare”, a declarat Mădălina Turza, consilier de stat la Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile, pentru Europa Liberă.

Platforma a avut astfel un rol de sprijin voluntar pentru cazare și nu unul cu implicații financiare pentru decontare. Hotelierii spun că statul român s-a folosit de resursele pe care le-au pus la dispoziție și i-au amăgit când au dat Ordonanța de Urgență care prevedea decontarea cazării pentru persoanele sosite din Ucraina. Normele de aplicare nu există nici până în prezent, potrivit celor din industria hotelieră. Pe 24 februarie, prima zi în care persoanele din Ucraina au venit în România, statul român nu instalase nici măcar taberele mobile. De asemenea, nu existau pregătite foarte multe locuri de cazare.

Situația din teren este diferită. Trei surse au precizat pentru Europa Liberă că statul încearcă să impună și mediului privat să accepte tariful de 50 de lei pe zi pentru o persoană. (…) Am încercat să aflăm mecanismul prin care statul român impune privaților o decontare de 50 de lei în condițiile în care Ordonanța de Urgență prevede alte sume.

„Dacă o persoană nu a fost trimisă de ISU într-o unitate de cazare nu se face decontare. Dacă unitatea de cazare nu are protocol semnat cu ISU nu se face decontare”, susține șeful ISU dintr-un județ.

Europa Liberă a dezvăluit în această săptămână că politica statului se va schimba și va încerca să trimită persoanele din Ucraina în sălile de sport și cămine și nu la hoteluri sau pensiuni, deși sumele sunt identice.

„Abordarea la nivel național, stabilită de DSU prin videoconferințe, a fost să ne adresăm prima dată către instituții de stat, pe principiul eficienței și economiei. Să mergem pe spațiile care sunt mai ieftine, să nu apelăm la operatorii economici pentru că prețurile sunt mai mari. Decizia a fost luată în urmă cu câteva zile, săptămâna aceasta. Ucrainenii să fie cazați în unitățile de stat sau sunt acceptați și operatorii economici care au agreat să meargă cu prețul de până la 50 de lei. Și există care vor. Cine vrea 100 de lei, așteaptă până se umplu toate spațiile de cazare cu 50 de lei de la stat și de la privații care au acceptat această valoare”, a explicat reprezentantul ISU mecanismul prin care privații care nu acceptă condițiile statului român sunt eliminați de la cazarea persoanelor venite din Ucraina.

Articolul integral AICI.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.