Spread the love

Odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, muzeele Constanței și-au redeschis, rând pe rând, porțile. Activitatea s-a reluat atât la Muzeul de Artă Constanța, cât și la Muzeul de Artă Populară Constanța.

O instituție muzeală aparte o reprezintă Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I“ Filiala Constanţa, care în această perioadă pune la dispoziția publicului o expoziție cu tehnică militară destinată… apărării Dobrogei, din istoria recentă a țării, așa cum ne-a precizat directorul instituției, dr. Costin Scurtu.

„Suntem implicați vis-a-vis de evenimentele din jurul nostru, ne integrăm regulilor și grijii pentru ceilalți, vorbim de distanțare fizică, norme, protecție pentru cei mici și cei mari. Ca muzeu de istorie militară venim cu povestea de a înțelege că faptele prin care trecem de aproape trei luni nu sunt chiar atât de noi. Tristețea este că nu avem un medicament cu care să ne protejăm, dar regulile de bază legate de igiena personală sunt o lecție din antichitate! Strămoșii noștri aveau un cult pentru curățenie și îi criticau pe cei care nu aveau această grijă și erau considerați barbari – greci, egipteni, evrei, romani. Spun acestea ca să liniștim starea de spirit a celor temători, care cred că a venit sfârșitul lumii. Un exemplu pe care îl dăm pentru cei care se tem de vaccinări, dăm două exemple: Victor Babeș și Ion Cantacuzino, care au servit comunitățile, prin vaccinare, pentru a ne feri de boli! Militarii români au fost vaccinați în al Doilea Război Balcanic, în 1913! Militarii români nu au fost răpuși de gloanțe, ci de bolile apărute pe teritoriul Bulgariei. (…) Avem un circuit, dar mai sunt câteva elemente de siguranță pe care trebuie să le montăm pentru sănătatea publicului spectator. Noi am deschis în 17 mai muzeul, cu posibilitatea vizitării expoziției militare, cu tehnică din a doua jumătate a sec. XX, unică în România, care prezintă înzestrarea României după al Doilea Război Mondial. Licențele după care au fost realizate diferite mașini, piese de artilerie, radar, mașini amfibii, provin din licențele germană, franceză, sovietică și fiecare piesă pe care o prezentăm are o poveste, care ține de inteligența românească, de industria economiei noastre de război, de industria de apărare și mai adăugăm un detaliu: piesele din expoziție întregesc ceea ce înseamnă sistemul de apărare a Dobrogei în perioada regimului comunist (1950 – 1990). Urmează și alte teme de oferit publicului, mai ales că în curând se apropie sezonul estival. Anul acesta s-au marcat 75 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, unde Divizia 9 dobrogeană a activat spre Frontul de Vest, pe teritoriul Ungariei și Cehoslovaciei, la 100 km de Praga. Urmașa acestei divizii este Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”!”, a spus dr. Costin Scurtu, pentru TOMIS NEWS.

Programul Muzeului Naţional Militar „Regele Ferdinand I“ Filiala Constanţa este de marți până sâmbătă, între 10:00 – 16:00.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *