Muzeul de Istorie Constanța lansează Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural

Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural vă dă întâlnire pe 7 octombrie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în intervalul 14:00 – 16:00. Se deschide seria evenimentelor naționale cu un eveniment în două părți, care aduce în prim plan tema patrimoniului construit. Se va trece în revistă primele produse și instrumente de informare destinate publicului larg ale Centrului, iar apoi vom explora patrimoniul construit al Constanței, așa cum a fost acesta documentat de echipa proiectului Constanța Multietnică, inclusiv prin intermediul unui nou produs editorial.

În prima parte a întâlnirii (14:00 – 15:00) se va dezvălui aplicația web și ghidul omonim Salva-Monument, o inițiativă a Fundației Pro Patrimonio, partener al Institutului Național al Patrimoniului în proiectul In-Herit-Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural. Salva Monument este un instrument online, în continuă actualizare, ce oferă orientare și acces la informația relevantă persoanelor, organizațiilor și comunităților din țară interesate de reabilitarea/ restaurarea unor clădiri istorice sau monumente arhitecturale din zone urbane și rurale.      

„În partea a doua (re)descoperim Constanța Multietnică așa cum este ea povestită și promovată în urma unui proiect-cercetare derulat de Institutul Național al Patrimoniului. Ne bucurăm să oferim constănțenilor, în premieră, cel mai recent produs al proiectului: o carte online care sumarizează rezultatele proiectului de valorificare şi promovare a obiectivelor arhitecturale aparținând variatelor comunităţi etnice prezente în oraşul Constanţa.Proiectul Promovare şi valorificare turistică a patrimoniului multicultural din Constanţa (zona peninsulară) s-a concentrat pe obiective de arhitectură parținând comunităților prezente în oraș, cu precădere în zona Peninsulei, de la mijlocul secolului al XIX-lea, până la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial”, au precizat organizatorii.

Mai multe informații despre eveniment:

Evenimentul este unul hibrid: ne întâlnim la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aula „Adrian Rădulescu“ (Piața Ovidiu nr. 12, Constanța), în limita locurilor disponibile, și online – înregistrare în sesiunea de Zoom webinar.

Vă puteți înscrie pentru a participa la conferință la adresa de mail informare@patrimoniu.ro până la data de 7 octombrie, ora 10:00. În funcție de situația epidemiologică, anumite reguli de participare se pot modifica. Agenda finală și mai multe detalii pe viitor la laviitor.patrimoniu.ro și Pagina de Facebook a Centrului.

Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural este parte din structura Institutului Național al Patrimoniului. Centrul își propune să devină un ghid de încredere pentru pasionații și practicienii domeniului patrimoniului cultural, să sprijine și să promoveze inițiative locale care aduc oamenii mai aproape de patrimoniu.

Am pornit conturarea acestei interfețe-ghid de explorare și implicare în lumea patrimoniului cultural la finele lui 2020, prin proiectul „In-Herit – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural”. Alături de voi, publicul care ne vizitează și provoacă, de partenerii acestui proiect – Fundația ProPatrimonioAsociația Da’DeCe și Institutul Norvegian al Meșteșugurilor – și cei care ni se vor alătura pe parcurs, vom oferi informație relevantă (și verificată), resurse utile și opotunități de colaborare pentru o comunitate a patrimoniului cultural informată, solidară și puternică. Întâlnirea de la Constanța este prima dintr-o serie de 5 prin care Centrul pornește identificarea celor mai bune inițiative și organizații preocupate (și) de moștenirea culturală și interesate să facă parte din rețeaua națională de informare și promovare a patrimoniului cultural. Află mai multe pe laviitor.patrimoniu.ro”, au mai precizat organizatorii.

Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului sub egida proiectului In-Herit – Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *