Mutare spectaculoasă în Parlament, ÎMPOTRIVA proiectului de alegere a primarilor în două tururi. Stelian Ion: „PSD recurge la tot felul de tertipuri. Ar fi fost bine ca Guvernul să aibă o poziție clară…”

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au votat luni ca toate proiectele de lege din Parlament care se referă la sistemul de alegeri să meargă la Comisia Specială pentru legile electorale, termenul pentru un raport fiind de trei luni.

Mutarea, planificată de PSD, este împotriva PNL, USR și PMP, întrucât proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi nu va mai putea să intre la vot final. Contramăsura vine după ce PNL, USR și PMP au anunțat intrarea proiectului la votul final în aceste zile, așa cum a precizat duminică președintele Eugen Tomac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Este ultima săptămână în care un astfel de proiect poate fi adoptat, întrucât legislația electorală nu poate fi modificată cu șase luni înainte de alegeri.

Miza pentru PSD este uriașă, întrucât are cei mai mulți primari, iar sistemul actual, într-un singur tur, îi avantajează pe aceștia. Totodată, PNL se află în aceeași situație, întrucât are peste 1.000 de primari în țară și guvernul condus de Ludovic Orban încă nu s-a pronunțat clar pe subiect, tocmai din acest motiv. Lipsa unei poziționări ferme a PNL îi dezamăgește pe cei de la USR, care îi suspectează pe liberali de schimbare de optică, așa cum ne-a precizat și deputatul constănțean al USR, Stelian Ion.

„Sunt patru proiecte, normal că PSD vrea să le îngroape. Este adevărat că vor să le îngroape… O să vedem dacă le merge… Mai avem doar săptămâna asta. Lucrurile nu sunt tranșate definitiv, pentru că mai sunt câteva zile și o să facem tot posibilul să ajungă în plenul Camerei Deputaților, care e decizională. Este legea referitoare la alegerea primarilor în două tururi, dar și cea legată de alegerea președinților de consilii județene de către consilieri… Încercăm să ne mobilizăm, cum am făcut și în trecut. PSD recurge la tot felul de tertipuri și abuzuri. Cel mai bine era ca guvernul să își asume o poziție clară – dacă nu vor trece prin Parlament aceste proiecte – dacă are de gând să emită OUG sau să își asume răspunderea guvernamentală, văd că pentru alte proiecte se poate. Sunt proiecte care vizează debaronizarea României și esențiale pentru România. Cred că sunt 50-50% șanse să intre la vot final…”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *