Musulmanii din Mangalia, DEPOSEDAȚI de dreptul de a folosi cimitirul nou. Menabit Ozghiun: „Primarul vrea să se acopere, pentru că e treabă PENALĂ!”

Consilierii locali din Mangalia s-au reunit, miercuri, în ultima ședință ordinară din acest, în cadrul căreia au adoptat un proiect controversat, referitor la dreptul de folosință gratuită a cimitirului nou musulman al orașului.

CITEȘTE ȘI:

Menabit Ozghiun, recent exclus din consiliul local Mangalia, a reclamat faptul că proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi îi deposedează pe musulmani de un drept legal, inițiativa aparținând primarului Cristian Radu.

„De doi ani se chinuie primarul să treacă proiectul ăsta… În 2012, Cultul Musulman Mangalia a primit în folosință gratuită 2,5 ha de teren pe care să își construiască un cimitir musulman nou. Cimitirul este construit pe numele Cultului Musulman Mangalia, filială a muftiatului. Din 2012 până azi, nerespectând articolul 3 din hotărârea din 2012 care spune că primarul este mandatat să întocmească contractul de comodat, nu l-a făcut nici până în prezent! Cimitirul respectiv nu are un document juridic care să dea titlu de folosință Cultului. În 2014, Primăria Mangalia a eliberat o autorizație de construire fără să existe acest titlu de folosință. În 2017, în ianuarie, s-a făcut recepție la 40% din construcție și s-a eliberat o nouă autorizație de construire pentru restul de 60%. După 2017, a început să se înmormânteze în cimitirul musulman nou. Primarul vine și cere o hotărâre prin care să se revoce dreptul de folosință al pământului respectiv și cimitirul să fie preluat de primărie, deși, conform legii, el trebuie să aparțină muftiatului român. Muftiatul, în acest sens, în ianuarie 2018, cu cei din Cultul Musulman Mangalia, la recomandarea primarului, au făcut o cerere prin care ei cereau primăriei să preia cimitirele în administrare pentru că nu mai sunt bani. Problema este următoarea: neavând un titlu de folosință a pământului nu poți să faci nimic în cimitirul musulman. Ce s-a făcut a fost benevol. Nu puteai să asiguri o întreținere… Pe motiv că, dom-le, să nu fie mizerie, Primăria vrea să îl administreze. OK, pământul este al Primăriei, pe pământul acela s-a construit ceva, să zicem un chioșc. Poți să iei chioșcul omului? Nu poți! Cultul Musulman și muftiatul au făcut ulterior o cerere prin care au solicitat revocarea primei cereri! Este o problemă de rit aici: în ritul musulman nu se exhumează, fiecare om are mormântul lui. Fiecare avem câte 10-12 rude decedate. În cimitir sunt și morminte de acum 100 de ani, pe unele nu vezi ce scrie pe ele… Primăria vine cu o concesiune și să încaseze bani pentru fiecare mormânt. Dacă nu plătești concesiunea, Primăria poate să ceară despăgubiri sau să deshumeze. Adică pur și simplu este contra ritului. Regulamentul municipal zice că se deshumează. Au făcut o modificare pentru cimitirele musulmane, în care se zice că nu se deshumează, dar într-un articol mai sus că… se deshumează. Nu știm ce se întâmplă. O familie de musulmani se poate trezi că are de plătit 10 concesiuni de 370 lei și în Mangalia jumătate sunt săraci care nu își permit tot dintr-o dată…”, a spus Menabit Ozghiun, pentru TOMIS NEWS.

1
2

I-a amenințat pe imami că vor face pușcărie și i-a forțat să semneze

Fostul consilier local reclamă faptul că pentru acest proiect nu a existat o dezbatere publică serioasă și, mai mult, adoptarea de miercuri s-a făcut ca urmare a unor presiuni și amenințări ale lui Cristian Radu asupra imamilor.

„De ce să îl ia cu forța? Dezbaterea publică, când s-a făcut, a venit muftiul și a rămas să se facă altă dezbatere pentru că nu s-au înțeles pe nimic… Nu s-a mai făcut dezbaterea publică și acum a venit în consiliul local… Cum s-a dat drept de construire Cultului Musulman dacă nu există un titlu de consimț al terenului? Eu sunt convins că primarul vrea să se acopere, nu a dat titlu de proprietate de 7 ani și asta e treabă penală! Ca să scape, mai ales că vin alegerile, s-a dus peste imami și le-a zis că nu există contract de comodat și că noi am înmormântat pe domeniul primăriei. I-a amenințat că intră în pușcărie și i-a forțat să semneze acele cereri prin care primăria ia în administrare… Ea nu poate lua în administrare proprietățile altuia… Mi se pare o măsură ilegală, nu este oportună și, chipurile, să se mențină cimitirul curat. Noi am vrut să angajăm gropari, să luăm administratori. Sunt 40-50 de înmormântări pe an și pentru că nu a existat contractul de comodat ne-a fost interzis să îl administrăm. (…) Cimitirele, legal, aparțin cultelor. Părerea mea este că e o mușamalizare cu tot ce se întâmplă, pentru că pe noi nu ne ajută cu nimic, doar ne pun să plătim concesiuni… Sunt morminte de la 1905, 1915, nu mai sunt moștenitori în Mangalia, cine plătește? Să exhumezi acum este contra ritului musulman!”, a mai spus Menabit Ozghiun, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cristian Radu a fost adoptat la ședința de miercuri.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.