Municipiul Constanța accesează fonduri europene: cheltuielile legate de proiectul SMART CITY și reabilitarea Școlii nr. 16, aprobate în Consiliul Local

Proiectul privind aprobarea cheltuielilor pentru reabilitarea Școlii gimnaziale nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu” și proiectul privind aprobarea cheltuielilor legate de SMART CT au fost aprobate, luni, de consilierii locali municipali, convocați în ședință de îndată.

Legat de primul proiect, investițiile se ridică la aproximativ 6,3 milioane lei și, pe lângă lucrările propriu-zise de reabilitare, Școala 16 se va extinde, la propriu, prin ridicarea a încă unui etaj. Școală de renume în municipiu, în plină dezvoltare, va beneficia de investiții serioase și de săli de clasă moderne.

„Proiectul de hotărâre reprezintă ultimul act înaintea semnării contractului de finanțare. Vreau să știți că vorbim de un proiect cu o valoare de peste 6,3 milioane lei, prin care ne propunem reabilitarea corpurilor existente în școală, precum: înlocuire pardoseli, uși, instalații, lucrări de anvelopare, refacerea acoperișului, inclusiv panouri termoizolante, refacerea laboratoarelor de fizică și chimie, dotarea acestora. De asemenea, întrucât Școala 16 a crescut frumos de la an la an și a devenit neîncăpătoare, ne propunem extinderea corpului 1 cu un nivel superior. Vor avea cinci săli de clasă în plus și una multimedia: calculatoare, laptopuri, videoproiectoare. De asemenea, un sistem de supraveghere video și sistem de alarmare antiefracție și sistem de control acces”, a spus primarul Decebal Făgădău.

Acest proiect a stârnit o serie de discuții între primar și consilierii locali liberali, precum Cristina Văsii, care a precizat că nu înțelege criteriile prin care școlile sunt alese să intre în astfel de programe.

vasii clm

„În primul rând, „a prioritiza” nu există în limba română! … din punct de vedere al fondurilor structurale disponibile și a tipurilor de proiecte disponibile… și nu vă pot rezuma în două minute ceea ce muncesc de doi ani și jumătate! Dacă nu ați înțeles, vă invit la o discuție clarificatoare, dar vă asigur că la acea discuție trebuie să cunoașteți cum funcționează rețeaua școlară, cum funcționează Legea educației naționale din punct de vedere al finanțărilor, cum operează fondurile structurale, programele dedicate și, de asemenea, să cunoașteți indicativul de evoluție al fiecărei unități școlare, iar asta presupune analiză statistică – cum evoluează demografic municipiul, în ce zone se dezvoltă, unde apar cartiere noi, copii mai mulți, unde necesită investiții”, a replicat Făgădău.

Rezeanu vrea un control mai serios asupra directorilor: „Poate sunt depășiți de vremuri”

Discuțiile au continuat și o intervenție a avut și consilierul local neafiliat, Romeo Rezeanu.

„Știți foarte bine, sunt directori care ocupă aceste funcții de zece ani, de 12 ani, de 15 ani, poate sunt depășiți un pic de vremuri. Inițiativa aceasta de a da burse elevilor pălește în fața inițiativei unui director care cere în continuare bani ca să ia table, bănci ș.a.m.d. Aveți în vedere să evaluați managementul unora dintre acești directori?”, a spus Rezeanu.

rezeanu

O altă intervenție a avut și consilierul liberal Ioan Solomon.

„Eu fac parte și din CA al Școlii Generale nr. 16. Din 2016, s-au schimbat din diverse motive trei directori de școală. Din analiza mea, nu numai la această școală, sistemul administrativ de cunoaștere a directorilor lasă de dorit. (…) Nu există în organigramă o persoană tehnică care să vină să discute, să vină la Primărie, să ia legătura cu birourile competente de dezvoltare a proiectelor și atunci rămân în paragină. La Școala 16, s-a reparat o grădiniță, s-a făcut o rampă pentru copii cu probleme, s-au cheltuit niște bani. Sunt 926 de elevi, dar vă rugăm să țineți cont și de alte unități și ca factori primordiali: numărul de copii, calitatea învățământului și specialitățile pe care unele școli sau licee au, în funcție de zonă ș.a.m.d.”, a spus Solomon.

Primarul Făgădău le-a răspuns celor doi, arătând că șansele unui astfel de control sunt minime.

„Legea educației naționale a schimbat radical modul în care este organizată persoana juridică numită școală. Relația dintre primar și managerii de învățământ este una strict ce îmbracă aspecte formale și vizează respectarea utilizării fondurilor publice. Nu îmbracă criterii de analiză, de evaluare din punct de vedere al performanței școlare, de acest lucru se ocupă Ministerul prin Inspectoratul Școlar General și CA-urile care au competențe în acest sens”, a spus Făgădău.

Constanța devine „oraș inteligent”. Ministerul Dezvoltării Regionale, plin de angajați amatori

Conceptul de SMART CITY a fost prezentat ca prioritate de primar încă din timpul campaniei electorale. De asemenea, în ultimii doi ani au fost lansate mai multe aplicații pentru comunitate și, luat în serios sau în derâdere, proiectul per ansamblu a mers mai departe și, luni, consilierii locali și-au dat acceptul.

„Este un proiect de peste 3,6 milioane lei, zero valoarea neeligibilă, deci absolut toate cheltuielile au fost declarate eligibile. Confinanțarea noastră va fi de 72.000 lei și are legătură cu elaborarea unei strategii de SMART CITY a orașului. Evident că ne-am propus un grup țintă în cadrul aparatului administrativ de aproximativ 125 de persoane. De asemenea, vor fi organizate întâlniri și dezbateri cu adevărații beneficiari ai conceptului de SMART CITY, adică cu constănțenii”, a spus Făgădău.

Proiectul are ca menire „armonizarea strategiei de dezvoltare prin crearea unui model de integrare a tehnologiilor informației cu infrastructura IT modernă, aliniat obiectivelor de dezvoltare durabilă și sustenabilă ale Orașelor de tip SMART”. Pe lângă expunerea pompoasă și obiectivele ambițioase, amatorii de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, autoritatea de management, s-au încurcat în… responsabilități, ca să nu fim mai duri. Astfel, în contractul trimis Primăriei Constanța, MDRAP a specificat că titularul conturilor este… Primăria Tecuci! Aspectul a fost sesizat de consilierul liberal Mihaela Andrei, iar primarul Făgădău a arătat că trebuie îndreptată eroarea materială.

mihaela andrei clm

„Vă mulțumesc pentru vigilență, doamna Ani Merlă vă rog să înaintați o adresă către autoritatea de management pentru a corecta. Din ce am observat, conturile sunt ale noastre”, a spus Făgădău.

smart

Discuțiile pe acest proiect s-au încheiat prin scurtul dialog între Romeo Rezeanu și Decebal Făgădău, privind semnalizarea și marcajele rutiere din municipiu.

„Vreau să vin cu o propunere, constructivă dacă se poate, ca prin Confort Urban să facem în așa fel încât semnalizarea și iluminarea trecerilor de pietoni din municipiul Constanța să fie mult mai clare. Și în orașul Constanța a crescut foarte mult numărul de victime pe trecerile de pietoni și se datorează presemnalizării, semnalizării sau iluminării insuficiente. Asta o constatăm toți, mai ales că noaptea s-a lungit, vine iarna și pe timpul ploii aproape că nu se mai vede deloc. Este o problemă serioasă prin care putem salva un număr de vieți și nu putem trata cu superficialitate”, a spus Rezeanu.

„Știu că în momentul de față în municipiul Constanța suferim la capitolul marcaje rutiere, nu la indicatoare rutiere, dar am înlocuit aproape în integralitate toate indicatoarele rutiere. Tot ce se întâmplă în municipiul Constanța se întâmplă fotografiat: indicatorul vechi – indicatorul nou. Confort Urban, are în momentul de față o contestație la contractul de marcaje”, a replicat Făgădău.

Ambele proiecte au fost adoptate în unanimitate de către cei 20 de consilieri locali prezenți.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.