Spread the love

Ceață mare pe la liberalii constănțeni, care nu știu ce să mai creadă despre deciziile instanțelor judecătorești în privința litigiului dintre Primăria Constanța și firma de salubrizare Polaris, care a câștigat un proces prin care obligă administrația locală să-i achite peste 90 de milioane de euro, primarul municipiului spunând atunci că va ataca decizia şi că cererile societăţii respective, de majorare a tarifului cu inflaţia, nu au putut fi îndeplinite deoarece nu au fost depuse documentele cerute de lege. Între timp, primarul Decebal Făgădău și administratorul Polaris, Eduard Martin, au ajuns la un acord în priviința celor 90 de milioane de euro. Suma reprezintă ajustarea tarifelor de salubrizare începând cu anul 2013. Mai precis, din acel an, municipalitatea a refuzat să ţină cont de inflaţie la calculul pentru salubrizare, fapt pentru care compania s-a adresat instanţelor de judecată. Suma stabilită prin acord: peste 60 de milioane de lei, care ar urma să fie achitată de municipalitate în 24 de tranşe.

CITEȘTE ȘI:

Făgădău a ieșit optimist din vizuină, în scandalul cu Polaris: „Voi apăra interesul și banul public!” Martin: „Voi cântări foarte bine decizia. Constănțenii nu sunt de vină”

Vineri va avea loc ședința ordinară a Consiliului Local Constanța, când se va vota proiectul de hotărâre „pentru aprobarea ajustării tarifelor pentru activitatea specifică serviciului de salubrizare în vederea punerii în executare a Sentinței civile nr. 2605/2012 c.a. pronunțată de Tribunalul Iași în dosarul nr. 1560/118/2012 și pentru aprobarea încheierii tranzacției judiciare dintre municipiul Constanța și POLARIS M. HOLDING S.R.L. în scopul stingerii litigiului ce formează obiectul dosarului civil nr. 2711/99/2017 aflat pe rolul Curții de Apel Iași”, care va tranșa acest acord.

Numai că liberalii nu știu cum să voteze… sau, mai exact, nu știu care este votul corect în acest caz. Președintele organizației municipale a PNL Constanța, George Muhscină, a organizat, joi, o conferință de presă din care a reieșit faptul că liberalii sunt bulversați de deciziile nesfârșite din instanțe, împrăștiate prin toată țara. Muhscină consideră că nu este 100% sigur că decizia Tribunalului Iași este definitivă și a invocat o decizie din 2013 de la Curtea de Apel Brașov, care anula decizia inițială prin care Primăria Constanța pierdea procesul cu Polaris.

„Documentația lipsește… Mă simt nevoit să spun că vedem cu toții, în fiecare zi, anume faptul că e un oraș plin de mizerie, nu vreau să fac orașul mizerabil. Serviciile de salubritate sunt prestate pe baza unui contract experiment, pentru care Primăria plătește mai mult decât o fac alte municipalități, unele tot cu Polaris. Pentru ce? Pentru un oraș neîngrijit și murdar. Contractul este semnat de 25 de ani, pentru o sumă ce depășește 330 de milioane de euro. Proiectul de hotărâre cu tarifele, așa cum a dispus instanța de judecată la Iași, nu a fost făcut public, abia aseară au pus câte ceva. Comisia juridică a CLM a dat aviz negativ, pentru că nu am avut o documentație relevantă. Departamentul juridic al Primăriei face un referat de specialitate, neconcludent, de acolo reiese un fel de „vedeți și voi cum faceți, domnilor consilieri locali”. Nu își asumă nimic. Știm că Polaris renunță la penalitățile de 418 milioane lei, 91 milioane euro, pentru ca Primăria să plătească în 24 de luni cele 63 milioane lei. Este evident că nu putem fi părtași la falimentarea acestui oraș. Cei care au dus Constanța aproape în faliment sunt în birourile Primăriei și ale Polaris! Dacă am vota „împotrivă” ar însemna că am fi vrut ca Primăria să plătească 91 milioane de euro penalități… Dar, chiar suntem în situația asta? Vom cere Primăriei, în ședință, câteva informații: demonstrația documentată clar a cât de definitivă este decizia? Există niște sentințe… s-a făcut o revizuire la Brașov, care spune că anulează această sentință definitivă. Este o succesiune de procese care nu pot fi puse cap la cap și nu există transparență pe acest subiect. (…) Ne trebuie două lucruri clare: cât de definitivă e decizia și demonstrația documentată clar a stadiului procesual!”, a spus Muhscină.

Liderul liberal se referă la pronunțarea nr.2605/20.11.2012 a Tribunalului Iași, prin care Primăria pierdea procesul cu Polaris, numai că la Brașov, la Curtea de Apel, hotărârea 83/2013 anula sentința de la Tribunalul Iași!

„Admite cererea de revizuire formulată de revizuientul Municipiul Constanţa prin primar în contradictoriu cu intimata SC Polaris M. Holding SRL şi în consecinţă în baza dispoziţiilor art. 327 alin. 1 teza a II-a Cod proc. civilă anulează sentinţa civilă nr. 2605/20.11.2012/c.a. pronunţată de Tribunalul Iaşi în dosarul nr. 1560/118/2012, sentinţă rămasă definitivă prin nerecurare. Obligă intimata SC Polaris M. Holding SRL la plata către revizuient a sumei de 10,30 lei reprezentând cheltuieli de judecată”, se arată în decizia din 22 aprilie 2013 a Curții de Apel Brașov. Din acest moment, nu se știe, juridic vorbind, susțin liberalii, cum s-a ajuns la decizia definitivă a Tribunalului Iași din 25 aprilie a.c., care stipulează următoarele:

„Admite în parte cererea principală formulată de reclamanta S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul MUNICIPIUL CONSTANŢA. Fixează suma definitivă datorată de pârâtă reclamantei, cu titlu de penalităţi de întârziere datorate pentru neîndeplinirea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu sentinţa nr.2605/2012/c.a. din data de 20.11.2012 (pronunţată în dosarul nr.1560/118/2012), pentru perioada 01.02.2013-07.03.2016, la suma de 413.187.664,48 RON”.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *