„Mucilagiul marin” riscă să ajungă în Marea Neagră, după ce în Marea Marmara a redus drastic diversitatea peștilor

„Mucusul marin”, care a invadat recent coastele turce ale Mării Marmara, ameninţă să se transforme într-un dezastru ecologic regional și să ajungă și în Marea Neagră, avertizează biologii turci. Ei spun că țările de coastă, între care Rusia și România, ar trebui să-şi coordoneze eforturile pentru a reduce la minimum o poluare excesivă. „Mucusul marin”, o substanță vâscoasă produsă de nişte alge supraîncărcate cu microoganisme, sufocă viaţa marină.

La începutul lunii mai, mucusul marin a acoperit coastele Istanbulului şi a altor mari centre urbane de la Marea Marmara, mare care leagă Marea Neagră de Marea Egee.

Este „doar o chestiune de timp” înainte ca mucilagiul din Marmara să se extindă către Marea Neagră şi Marea Egee, a declarat pentru dpa hidrobiologul Levent Artuz. De la începutul anului 2021, echipa condusă de Artuz, formată din aproape 20 de experţi, a monitorizat 450 de zone din Marea Marmara, înainte ca substanţa lipicioasă să se răspândească pe o suprafaţă întinsă a mării. Catastrofa, consideră specialiștii, este provocată de om, în decursul a zeci de ani, fiind amplificată de deversarea necontrolată de materiale industriale şi deşeuri menajere în apă. Ecosistemul Mării Marmara este slăbit „în mod ireversibil”, consideră Levent Artuz. Biologul a avertizat că mucilagiul nu se poate descompune din cauza lipsei de oxigen din Marmara:

Este pe cale să devină o problemă internaţională, un coridor biologic poate transporta substanţa rapid”, a mai spus el, cerând ţărilor învecinate să ia măsuri de precauţie.

Mucilagiul a redus deja drastic diversitatea peştilor din Marea Marmara în doar un an de zile. „Numărul de specii dintr-o singură staţie a scăzut la 20 de la 200 anul trecut, 60% din specii au dispărut”, susține Artuz. Este cea mai gravă situaţie din 1954, când biologii au început pentru prima dată să monitorizeze Marea Marmara, a subliniat Levent Artuz.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “„Mucilagiul marin” riscă să ajungă în Marea Neagră, după ce în Marea Marmara a redus drastic diversitatea peștilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *