MOȚIUNEA DE CENZURĂ: Opoziția a CÂȘTIGAT sprijinul UDMR. Cheia rămâne la minorități! Huțucă: „Trebuie vorbit de la om la om”

Partidul Naţional Liberal inițiază moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Este de așteptat ca toate forțele opoziției să se alăture, inclusiv PRO România, Victor Ponta anunțând că parlamentarii săi vor vota la vedere pentru moțiune, dar nu o vor semna. Între timp, s-a aflat și de ce nu o semnează: în textul moțiunii de cenzură se face referire la Titus Corlățean, perceput ca fiind artizanul catastrofei la alegerile din 2014.

Marți, voturile erau sigure de la PNL – evident, USR, PMP și PRO România, însă șanse aproape zero din partea parlamentarilor UDMR, care au fost băgați în ședință după-amiază de delegațiile PNL, USR și PMP.

Miercuri, UDMR-iștii au fost convinși să susțină moțiunea de cenzură, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, susținând că vrea să sancționeze „incapacitatea administrativă și politică a Guvernului în cazul Valea Uzului”. Totodată, UDMR va avea o contribuție la textul moțiunii de cenzură primit de la reprezentanții PNL.

CITEȘTE ȘI:

UDMR, semnal pentru minorități?

Poziționarea UDMR față de moțiunea de cenzură ar trebui să fie un semnal pentru parlamentarii minorităților, care pot să încline balanța votului. Sau nu? Este cunoscut faptul că minoritățile, de regulă, votează pentru Guvern. În opinia președintelui PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, pentru fiecare dintre acești parlamentari trebuie dusă o muncă de lămurire.

„Diferența de voturi necesare pentru a aduce la îndeplinire ceea ce a dorit populația României cu ocazia votului din 26 mai o dau minoritățile și, poate, unii din parlamentarii coaliției de guvernare, care își dau seama că unica soluție este ieșirea de la guvernare. (…) Minoritățile acționează întotdeauna cumva separat, ele sunt un grup care susțin guvernarea, întotdeauna partidele aflate la putere, este o cutumă. Dar, încă nu știm acum în ce stadiu sunt discuțiile cu minoritățile, pentru că trebuie să iei om la om! Ele sunt un grup parlamentar, dar au un grad mare de independență”, a spus deputatul Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Textul moțiunii de cenzură face referire la eșecul organizării alegerilor, situația din Valea Uzului, dar și încercările repetate de emitere a ordonanțelor de urgență pe justiție. Moțiunea PNL, sub numele „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot!”, are un mesaj direct adresat premierului Viorica Dăncilă.

„Plecaţi, dar nu înainte să răspundeţi politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-aţi condus împotriva a milioane de români din diaspora. Acţiunile dumneavoastră din ziua votului nu trebuie să atragă doar răspunderea politică, adică demiterea din funcţia de prim-ministru, ci şi răspunderea legală! V-am avertizat de mai multe ori că, indiferent cine vă presează şi vă împinge la acţiuni ilegale şi anti-naţionale, cea care va răspunde legal sunteţi dumneavoastră. Atâta vreme cât cetăţeanul de rând răspunde în faţa legii, fără privilegii şi discriminări, şi dumneavoastră trebuie să daţi socoteală pentru fapte premeditate prin care aţi blocat exercitarea unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor români. Dacă nu aţi putut să-i gazaţi ca la Bucureşti, în 10 august, pe românii care nu vor o ţară condusă de incompetenţi şi de corupţi, atunci v-aţi gândit să-i umiliţi şi să-i batjocoriţi, ţinându-i la cozi interminabile, pentru ca într-un final să nu mai poată vota. Recunoaşteţi astăzi, în faţa românilor, care ar fi fost pentru PSD rezultatul alegerilor din 26 mai dacă toţi românii din diaspora ar fi putut să voteze!”, se arată în textul moțiunii de cenzură.

PNL are 93 de parlamentari (68 deputaţi şi 25 de senatori), în timp ce coaliţia PSD+ALDE înregistrează 241 de aleşi (160 deputaţi şi 81 de senatori), astfel: 210 PSD (141 deputaţi + 69 senatori); 31 ALDE (19 deputaţi + 12 senatori). Voturile aliaților PNL sunt următoarele: PMP – 12 la Camera Deputaților și 5 la Senat (unde PMP nu mai are grup parlamentar), USR -27 la Cameră și 13 la Senat, PRO România cu 21 de deputați și UDMR (9 senatori și 21 de deputați). Au mai rămas de convins neafiliați (10 voturi), minorități (17 voturi) și, mai greu de crezut, de la ALDE sau PSD, întrucât pentru a trece moțiunea de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *