MOȚIUNEA DE CENZURĂ Marcel Ciolacu, dezlănțuit pe liberali: „Asta nu s-a mai întâmplat din perioada crizei: Ați chemat din nou FMI ÎN ȚARĂ! Un guvern al răului absolut!”

Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, este dezbătută în Parlament miercuri, de la ora 12:00. Aceasta a fost iniţiată de PSD şi UDMR, după ce Guvernul condus de Ludovic Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

CITEȘTE ȘI:

În cadrul dezbaterilor, a luat cuvântul și președintele Camerei Deputaților, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care s-a dezlănțuit pe ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, pe care l-a acuzat că a adus FMI înapoi în țară. Totodată, Ciolacu a ironizat-o pe vicepremierul Raluca Turcan, care a făcut recent o gafă publică, susținând că „omul să aibă garanţia că nu se culcă sănătos şi se trezeşte mort”:

„După ședința de ieri și discursul de azi, domnule Orban, chiar sunt revoltat. Mă mir că un om cu o asemenea structură antidemocratică, care nu poate digera în nici un fel democrația, a putut să ajungă primul ministru al României. În loc să guvernați România, de trei luni visați cum să vă păstrați scaunul. Visați, iar România zace neguvernată. O țară nu poate fi condusă prin angajări de răspunderi și zeci de OUG! Nimeni nu și-a permis până acum această încălcare a statului de drept până la dvs.! O țară nu poate fi condusă doar cu împrumuturi uriașe, împotriva cetățenilor, cărora le răpiți și accesul la Sănătate și cărora le spuneți sec: cine are bani, trăiește, cine nu are – moare! Ați primit un mandat ca să vă ocupați de problemele oamenilor, dar agenda cetățenilor nu este și agenda PNL! (…) Nimic pentru oameni, drumuri nu, Sănătate nu, alocați și pensii nu! În doar trei luni, acest guvern a adus haos și instabilitate! (…) În fiecare zi dați dovadă că nu mai sunteți capabil să vă controlați propriul guvern. Vă rog să vă treziți! Înțeleg că aveți colegi care vă spun „pompierul atomic”, probabil ați preluat extinctorul de la Klaus Iohannis, o competiție în care stingeți focurile pe care miniștrii dvs. le aprind în fiecare zi! Nu aveți un plan coerent pentru români! Faceți doar scandal și în zgomotul provocat doar tăiați, eliminați! (…) Ați chemat din nou FMI în țară! Asta nu s-a mai întâmplat din perioada crizei economice. Ce semnal e ăsta pentru oameni? Investitori? Ratingul pe care deja l-ați prăbușit? Am aflat cu toții o știre: cu guvernul PNL chiar există riscul să ne culcăm sănătoși și să ne trezim, Doamne Ferește, morți… (…) Domnule Cîțu, spuneți-ne unde sunt banii! În străzi nu, în spitale nu, în școli nu! (…) S-ar putea ca, data viitoare, să nu vă mai salveze nici măcar liftul! Colega dvs. a avut o problemă foarte importantă de rezolvat la minister, trebuia să concedieze liftiera… Apropo, ministrul Muncii se ocupă de decorațiuni interioare? Trebuia să calculați pensiile oamenilor! Nu decorațiuni interioare! (…) Vom repara acest abuz democratic asupra Parlamentului. Este un guvern al răului absolut și, domnul Orban, nici nu știți cât de mic începeți să fiți!”, a spus Marcel Ciolacu.

După încheierea dezbaterilor, se trece la votarea moţiunii de cenzură. Votul va fi secret, cu bile. Conform Constituţiei, moţiunea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce înseamnă 233 de voturi.

CITEȘTE ȘI:

PSD are 202 parlamentari, UDMR are 30, în total. PRO România are 21 la Cameră. Lor li se adaugă şi cei trei parlamentari ai partidului Forţa Naţională, condus de senatorul Teodor Meleșcanu. Prin urmare, chiar şi fără parlamentarii PRO România, PSD are, la limită, voturile necesare adoptării moţiunii. Mai rămân şi voturile parlamentarilor Grupului minorităţilor naţionale, dar şi cei 17 neafiliaţi de la Senat, care nu şi-au exprimat încă intenţiile de vot. În plus, după ce Guvernul a mai făcut un pas către desfiinţarea Secţiei privind Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, publicând marţi proiectul de lege, nu este exclus ca parlamentarii ALDE, formaţiune care se opune definţării acestei Secţii, să voteze pentru moţiune, deşi președintele partidului Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu o susţine.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.