MOȚIUNEA DE CENZURĂ, depusă pe 30 septembrie! Senatorul Chițac: „Este VITAL pentru PSD să stea la guvernare până când nu se va mai putea da Ordonanță pentru alegerea primarilor în două tururi”

Partidele din opoziție, în frunte cu PNL, au ajuns la o concluzie privind calendarul moțiunii de cenzură. Astfel, data depunerii moțiunii va fi 30 septembrie. Ulterior, pe data de 2 octombrie ar urma ca moțiunea să fie citită, dezbătută și votată în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

PNL, ALDE, PRO România și UDMR sunt de acord cu acest calendar și, cel mai probabil, și cei din USR vor fi de acord. Astfel, mai rămâne de încheiat doar un acord politic în Parlament, pentru a intra în ședința Birourilor Permanente cu o poziție unită, iar cei de la PSD să nu aibă motive să tergiverseze.

Dacă ALDE a avut un discurs tăios în ultimele zile, între timp și-au mai cizelat discursul, fiind de acord cu moțiunea de cenzură. În schimb, cei din PRO România au o abordare ciudată, președintele Victor Ponta declarând miercuri faptul că parlamentarii formațiunii sale au strâns semnăturile pentru moțiunea de cenzură și că votează demiterea Guvernului chiar dacă nu susțin textul PNL care justifică demersul de schimbare a Executivului.

„O sa votăm moțiunea din motivele noastre. Textul PNL nu ne interesează și nu îl susținem”, a spus Ponta.

Pentru demiterea Guvernului este nevoie să voteze cel puțin 233 de parlamentari, în contextul în care numărul parlamentarilor care sunt declarați în prezent de opoziție este de 243. Numărul, este ceea ce îl pune pe gânduri pe senatorul neafiliat constănțean Vergil Chițac.

„M-am obișnuit ca multe chestii din politică să fie ilogice. PNL inițiază moțiunea de cenzură, dar numai dacă are 233 de semnături. De ce să ții morțiș la număr? Trebuie să faci moțiunea de cenzură, o depui și cine nu votează arăți cu degetul spre ei și spui că ești adevărata opoziție! Asta nu am înțeles… În politică, îți asumi chestiunea asta (eventualul eșec – n.r.). Sorin Oprescu a candidat de 5.000 de ori înainte de a fi primar, bine, exemplul e prost, dar așa e… Îți asumi asta când ești în politică! PRO România spune că încă mai așteaptă un Guvern restructurat în Parlament și dacă nu vine votează moțiunea. USR e și în căruță și în teleguță… concomitent cu discursul de accelerare a moțiunii, să ne aducem aminte că au avut un discurs de alegeri anticipate, legitimați de vot și s-ar putea anticipatele odată cu alegerile locale – asta e o mare prostie – ce cacofonie o să fie în luna aia? Unii o să vorbească de alegeri locale, alții de parlamentare, nu o să mai înțeleagă nimeni nimic. Și-așa electoratul e debusolat… (…) O moțiune de cenzură al cărei text nu îl știm! Părerea mea este că textul trebuie negociat. E normal să fie așa. Moțiunea este un text, o filosofie, niște principii. OK, cade Guvernul și… a doua zi?”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

„Ceaușescu ne-a lăsat cu două miliarde USD pe plus, acum suntem pe minus 100 miliarde EUR. Unde sunt banii ăștia?”

Cade sau nu cade Guvernul? În opinia senatorului constănțean, treburile sunt la limită și, indiferent dacă Executivul va fi sau nu trimis acasă, pentru cei mai mulți dintre parlamentarii PSD vara anului 2020 se anunță una foarte grea, în care aceștia riscă să li se încheie cariera politică.

„Mi-e foarte greu să spun… Este pe limită. Le e frică (PSD-iștilor – n.r.). Degeaba îi conving (pe unii parlamentari – n.r.), pentru că e limpede: la alegerile din 2020 ei nu vor mai avea scorul acesta și mulți parlamentari PSD trebuie să se gândească dacă nu cumva se reorientează… Din 100 ei sunt 46, acum sondajele îi dau cu 20-22%, deci 24 dispar! Cei care dispar ce fac? Stau ca mielul la tăiat, să nu mai fie puși pe liste sau încearcă și ei să facă niște mișcări? Pe de altă parte, miza lor este să stea la guvernare până în momentul în care nu se mai poate da Ordonanță pentru alegerea primarilor în două tururi! E vital! Mai mult, madame Dăncilă face un pact privind românii, să nu se taie pensiile și salariile… De ce s-ar tăia? Știi că vine vreo criză? Te-ai uitat în buget și vezi că vor apărea probleme? Doamna Dăncilă nu ne vorbește decât de pensii și salarii din sistemul public, cartea ei, dar de ce nu punem în text și inflația să fie sub 1%? Să nu ne mai îndatorăm la dobânzi așa mari? Hai să punem mai multe în text! Ne împrumutăm acum de pe piețele financiare dublu față de Bulgaria! Ne-a lăsat Ceaușescu în 1989 cu două miliarde USD în Banca națională. Acum suntem la minus 100 de miliarde de euro. Mă uit în jur: unde e suta asta de miliarde de euro?”, a concluzionat senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.