MOȚIUNEA DE CENZURĂ Dan Barna, dezlănțuit pe Kelemen Hunor: „Cât mai jucați partida virginei dezinteresate?”

Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, este dezbătută în Parlament miercuri, de la ora 12:00. Aceasta a fost iniţiată de PSD şi UDMR, după ce Guvernul condus de Ludovic Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

CITEȘTE ȘI:

În cadrul dezbaterilor, a luat cuvântul și liderul USR, Dan Barna, care s-a năpustit pe președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, dar și pe președintele UDMR, Kelemen Hunor.

CITEȘTE ȘI:

Oricât vă străduiți să vorbim despre democrație, o faceți la mișto, constant. Domnul Ciolacu, vorbiți de democrație, după ce trei ani de Dragnea ați aruncat România în pragul revoluției, care era să ne scoată din Europa! (…) Domnule Hunor, cât mai jucați partida virginei dezinteresate? De când un primar loial e mai valoros decât un primar competent? Doar pentru că sunt alegeri? Că vă fuge pământul de sub picioare? De ce nu sunteți cinstit până la capăt și nu puneți trandafiri pe sigla UDMR? Ar fi mai onest! Recunoașteți că aveți afinitate pentru PSD decât pentru comunitatea maghiară! (…) S-a ajuns la o înțelegere, un blat între PSD și PNL? Votul de azi are o foarte mare importanță! Mă aștept ca guvernul să facă ceea ce a promis și ce am agreat în acordul politic între PNL și USR, un acord de bunăvoință. Am spus că vom fi o opoziție constructivă și ne-am ținut cuvântul! Asta nu înseamnă că vom tolera în vreun fel înțelegerile pe sub masă! (…) Alegerile într-un singur tur ne-au adus o Capitală umilită, jefuită, în care oamenii sunt disperați pentru sănătatea copiilor lor! Unii locuiți în București, este un oraș pe care l-ați recomanda cuiva? În care să vă creșteți copiii? Dacă răspundeți pozitiv, abia atunci votați această moțiune! USR va vota împotriva moțiunii și o va face la vedere! Astăzi vorbim de un principiu susținut de USR: dacă dăm posibilitatea oamenilor să își aleagă primari legitimi și competenți, votăm pentru România. Dacă ne opunem, votăm împotriva României!”, a spus Dan Barna.

După încheierea dezbaterilor, se trece la votarea moţiunii de cenzură. Votul va fi secret, cu bile. Conform Constituţiei, moţiunea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce înseamnă 233 de voturi.

PSD are 202 parlamentari, UDMR are 30, în total. PRO România are 21 la Cameră. Lor li se adaugă şi cei trei parlamentari ai partidului Forţa Naţională, condus de senatorul Teodor Meleșcanu. Prin urmare, chiar şi fără parlamentarii PRO România, PSD are, la limită, voturile necesare adoptării moţiunii. Mai rămân şi voturile parlamentarilor Grupului minorităţilor naţionale, dar şi cei 17 neafiliaţi de la Senat, care nu şi-au exprimat încă intenţiile de vot. În plus, după ce Guvernul a mai făcut un pas către desfiinţarea Secţiei privind Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, publicând marţi proiectul de lege, nu este exclus ca parlamentarii ALDE, formaţiune care se opune definţării acestei Secţii, să voteze pentru moţiune, deşi președintele partidului Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu o susţine.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *