Moțiunea de cenzură a USR-AUR în… AER! Mateescu (AUR): „În Parlament funcționează USL. Deja s-a ÎNCĂLCAT legea”

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS Ionuț Moșteanu a declarat că moțiunea de cenzură nu se va dezbate astăzi în plenul reunit, acuzând PSD și PNL că „sunt bloc în spatele lui Florin Cîțu”.

Am trimis o scrisoare celor doi președinți ai Camerelor. Dna Anca Dragu a făcut de ieri o scrisoare către președintele Camerei Deputaților pentru a se convoca acest plen reunit pentru dezbaterea moțiunii. Astăzi, Ludovic Orban este plecat și a delegat atribuțiile unui vicepreședinte PNL. Deci, astăzi, așa cum arată lucrurile, nu vom avea un plen reunit pentru dezbaterea moțiunii. Singurii care își doresc această dezbatere suntem noi și cei de la AUR, care au semnat această moțiune. În continuare PSD și PNL sunt bloc în spatele lui Florin Cîțu în acest abuz fără precedent pe care îl vedem de aproape două săptămâni”, a spus Moșteanu azi la Parlament.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, declară că în această săptămână trebuie făcute demersuri în vederea dezbaterii moţiunii de cenzură, dar estimează că aceasta nu va întruni suficiente voturi pentru a fi adoptată.

Desigur, trebuie să continuăm. Nu e vorba de a voi sau a nu voi acest lucru. Ne obligă Constituţia să continuăm parcursul acestui instrument juridic constituţional – moţiunea de cenzură. Şi atunci trebuie să facem demersuri săptămâna aceasta pentru un plen reunit pentru dezbatere şi vot. Probabil că nu vom avea voturile necesare, pentru că – am văzut – avem un vot comun PNL-PSD în Parlament, avem această alianţă refăcută la nivelul Parlamentului, dar eu trebuie să mă asigur că iniţiez procedurile şi pun în mişcare acest instrument constituţional”, a arătat Anca Dragu într-o declaraţie acordată presei.

Ea a menţionat că a discutat „în linii mari” cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, despre o eventuală convocare a plenului reunit.

Am discutat vineri, în linii mari. Astăzi trebuie să discutăm din nou. Avem o obligaţie, repet. Nu este vorba… nu este voinţa noastră şi nu putem să ne exercităm rolul de preşedinţi ai Camerelor în mod discreţionar”, a spus ea.

Amintim că Birourile Permanente Reunite au decis săptămâna trecuta ca dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură să aibă loc după decizia CCR.

Dîncu: De ce să-l dăm noi jos pe Cîțu? Pentru noi, în acest moment, el este un foarte bun agent electoral

PSD ar trebui să aștepte congresul PNL și să îl demită pe Florin Cîțu din funcția de premier după ce câștigă șefia partidului. Este strategia pe care o propune Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD.

În politică totul e strategie dacă suntem oameni raționali. Cîțu e pentru noi în acest moment un foarte bun agent electoral. De ce să ne băgăm noi în această bătălie? Cîțu oricum e terminat. Fie că ajunge președinte în 25 septembrie și-l vom da jos după aceea, pentru noi e mai interesant și efectul politic e mai mare să dai jos președintele PNL. Există calcule strategice și corecte din perspectiva partidului nostru să nu ne introducem în această bătălie. Ei ne oferă mereu ocazii de genul acesta. Acum cu trimiterea unei contestații la CCR noi vom aștepta această decizie a Curții”, a declarat Vasile Dîncu, la Digi24.

Noi suntem într-o situație bună, pentru că imaginea partidelor de la putere se deteriorează continuu. Sper să reușim să fim inteligenți, să nu ne folosească cei de la putere ca pe un ciocan cu care își dau în cap unii altora”, spunea Vasile Dîncu în 3 septembrie, în cadrul emisiunii „În fața ta”.

A renăscut USL!

Marți dimineață a avut loc ședința comisiei de constituționalitate, din care face parte și senatorul constănțean al AUR, Sorin Mateescu. În cadrul ședinței s-a supus la vot propunerea guvernului de sesizare a Curții Constituționale privind nelegalitatea moțiunii de cenzură. Rezultatul votului a fost de 8 pentru – adică PNL, PSD și UDMR și doar 3 împotrivă, ale AUR și USR. Potrivit lui Mateescu, cei de la USL – respectiv PNL și PSD tărăgănează dezbaterea pe moțiunea de cenzură. Fără un calender, moțiunea rămâne… în aer:

Am avut dimineață ședință în comisie referitoare la sesizarea guvernului la CCR privind nelegalitatea moțiunii de cenzură. S-a formulat un punct de vedere: PNL, PSD și UDMR au spus că sesizarea este legală și că trebuie să așteptăm decizia Curții. Numai că aceeași Curte are o decizie: 609/2020, practică la nivel de CCR în care s-a stabilit că o moțiune odată lansată trebuie finalizată. Ei mai mult s-au legat de procedură, ba că nu a fost trimisă la guvern în 24 de ore, bac ă semnăturile sunt false. Primul ministru a fost pueril și se tărăgănează să nu se urmeze cursul firesc… Dacă cineva nu și-a retractat semnătura, înseamnă că și-a însușit-o. Nimeni nu și-a retras semnătura de pe moțiunea noastră! Nu este nici un motiv de invalidare. Având în vedere practica CCR, rezultă că moțiunea trebuie să își urmeze cursul firesc. Nu intră în plen pentru că nu s-a stabilit calendarul pentru vot. Când a fost citită în plen trebuia stabilit acest calendar. Nu cred că avem dezbatere în plen săptămâna asta, pentru că nu avem calendarul stabilit. Deja s-a încălcat legea, pentru că s-au depășit cele 8 zile de stabilire…” a spus senatorul Mateescu, pentru TOMIS NEWS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.