MOȚIUNEA DE CENZURĂ a TRECUT! Guvernul Dăncilă, picat în Parlament!

Moţiunea de cenzură, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, a avut înainte de votul de joi din Parlament, oficial cel puțin, 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi două de la PSD, conform președintelui PNL, Ludovic Orban. Iniţiatorii moţiunii de cenzură au solicitat votul parlamentarilor pentru demiterea Guvernului, considerat „cel mai nociv” din ultimii 30 de ani şi au arătat că, imediat după acest moment, opoziţia va propune „cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români”, anticipându-se că soluţia benefică este un „guvern suplu”, cu 15 ministere. Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, a fost nevoie de 233 de voturi.

În aceste ultime zile s-a negociat intens, dar în timp ce opoziția a oferit doar proiecții de mai bine într-un viitor nesigur, social-democrații au putut pune pe masă oferte concrete. Bani pentru bugetele locale, de exemplu, anunțați deja de premier și de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

CITEȘTE ȘI:

Atmosfera și mobilizarea dinaintea dezbaterilor

Înaintea dezbaterilor și votului pe moțiunea de cenzură, în ședința parlamentarilor PSD s-a aplaudat în mai multe rânduri și Marcel Ciolacu, Mihai Fifor și Eugen Teodorovici au spus că moțiunea o să fie respinsă, pentru că PSD nu este un partid de trădători, că programul de guvernare trebuie dus la capăt și urmează proiecte legislative importante de promovat și că opoziția nu are ce să pună în loc dacă pică Guvernul. Social-democrații au estimat că 4-5 voturi vor face diferența.

Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a reiterat faptul că PSD nu are majoritate, ceea ce este o veste rea, însă vestea bună este că nici opoziția nu va asigura cele 233 de voturi necesare adoptării moțiunii de cenzură.

De partea cealaltă, președintele PNL, Ludovic Orban, a spus la Parlament că moțiunea de cenzură va trece, precizând că aleșii PNL vor vota la vedere. Totodată, Orban le-a explicat liberalilor în ședința de grup că pot exista trădări chiar și din partea oamenilor care introduc bilele în urnă. În ședința grupurilor PNL, Orban a desemnat doi parlamentari care vor urmări exact ce introduc parlamentarii în urne.

Înaintea dezbaterilor, parlamentarii celor două tabere au avut propriile estimări:

PNL: Maxim 245 de voturi, minim 241 de voturi

PSD: Între 220 – 230 de voturi

START DEZBATERI! Dăncilă: „Nu am guvernat perfect, dar mai bine decât voi!

Textul moțiunii de cenzură a fost citit după ora 10:00 de deputatul USR, Cristian Seidler, apoi premierul Viorica Dăncilă și-a apărat mandatul într-o manieră ofensivă. Dăncilă, practic, s-a dezlănțuit împotriva opoziției, măturând atât cu președintele Klaus Iohannis, cât și cu Călin Popescu Tăriceanu sau Victor Ponta. Totodată, Dăncilă i-a tăvălit și pe parlamentarii PNL și USR, pe care i-a acuzat de amatorism politic.

După intervenția premierului, a luat cuvântul senatorul Titus Corlățean (PSD) care s-a dezlănțuit la rândul său împotriva USR-iștilor, pe care i-a numit neo-marxiști, securiști, profitori ai unor afaceri grase cu instituțiile statului, apărători ai căsătoriilor gay ș.a.m.d. Senatorul nu i-a uitat nici pe cei din UDMR, despre care a spus că își încarcă bateriile politice când cu unii, când cu alții.

Titus Corlățean, la tribuna Camerei Deputaților

Din partea opoziției, primul parlamentar care a luat cuvântul a fost deputatul PNL Raluca Turcan, care a punctat faptul că Guvernul Dăncilă trebuie trimis acasă, întrucât, printre altele, guvernarea PSD a favorizat explozia infracționalității pe tot teritoriul țării.

CITEȘTE ȘI:

Președintele PRO România, deputatul Victor Ponta, a avut replici tăioase împotriva premierului Viorica Dăncilă, arătând faptul că avem datoria să îngropăm un mort care stă la Palatul Victoria. Ulterior, Ponta a solicitat să voteze la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă mai repede pentru a ajunge la procesul lui Valeriu Zgonea, unde este citat ca martor.

CITEȘTE ȘI:

În cadrul dezbaterilor de joi pe moțiunea de cenzură, președintele USR, deputatul Dan Barna, a punctat faptul că soluția urgentă pentru România sunt… alegerile anticipate.

CITEȘTE ȘI:

Liderul de grup al deputaților PMP, Marius Pașcan, a arătat faptul că popularii vor vota, în bloc, pentru moțiunea de cenzură.

CITEȘTE ȘI:

Președintele ALDE, senatorul Călin Popescu Tăriceanu, a fost atacat de premierul Dăncilă și acesta a dorit să ofere un drept la replică.

CITEȘTE ȘI:

Rând pe rând, au mai luat cuvântul sau au oferit drept la replică mai mulți parlamentari, precum liderul UDMR, Kelemen Hunor; Daniel Suciu, Lia Olguța Vasilescu, Marcel Ciolacu (toți PSD), Florin Roman (PNL) sau mai mulți aleși USR și s-au înțepat reciproc, acuzându-se de tot soiul de acte de corupție. Grupul minorităților s-a abținut pe tot parcursul dezbaterilor, neavând intervenții.

DEZNODĂMÂNT: Guvernul Dăncilă, trimis acasă!

Aproximativ 50 de oameni s-au adunat, joi, în fața Parlamentului, pentru a protesta față de PSD și Guvern, în timpul dezbaterilor și votului pe moțiunea de cenzură. Aceștia au cerut demisia Guvernului și alegeri anticipate.

Dezbaterile s-au întins până după 12:30, iar votul a fost început de doi parlamentari care au probleme de sănătate, în aplauzele aleșilor, aceștia fiind Cornel Olar (PNL) și senatorul Lungu Vasile Cristian (PMP) – adus cu ambulanța de la spital special pentru a vota la moțiunea de cenzură. Au urmat parlamentarii care sunt și miniștri, apoi ceilalți deputați și senatori.

Adnagi Slavoliub, deputat al minorității sârbe în Parlament, a votat pentru demiterea Guvernului, acesta fiind primul vot pro-moțiune în plus față de calculele oficiale. Totodată, pentru moțiune a votat și Gabriel Petrea, șeful organizației de tineret a PSD. De partea cealaltă, doi semnatari ai moțiunii au fost absenți.

În urma votului exprimat de parlamentari, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată, cu 238 de voturi pentru. Rezultatul complet:

Dintr-un total de 464 de deputați și senatori, 399 de deputați și senatori au fost prezenți. S-au exprimat 245 de voturi, din care 3 anulate. Din cele 242 de voturi valabile, 238 au fost pentru, 4 împotrivă și nici o abținere.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *