Moțiunea de cenzură A TRECUT! Grindeanu: „Dezvoltarea economică nu prinde rădăcini în conflict. Furtunile vin și trec, la fel ca oamenii care le provoacă” Dragnea: „Ați negociat funcții în întâlniri nocturne”

Conflictul izbucnit miercurea trecută a avut deznodământul astăzi, după votarea moțiunii de cenzură inițiată de PSD, împotriva… PSD. În urmă cu o săptămână, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, președintele partidului, Liviu Dragnea, a prezentat o evaluare a activității guvernamentale din care să rezulte că nu a fost îndeplinit programul de guvernare. Astfel, coaliția de guvernare PSD+ALDE a decis retragerea sprijinului politic pentru actualul Guvern.

Zi de POMINĂ în PSD! Premierul a IEȘIT din ședința CExN: „Îi dați Guvernul lui Iohannis!” PSD i-a RETRAS sprijinul lui Grindeanu!

În aşteptarea unei „execuţii publice”, aşa cum le-a mărturisit jurnaliştilor de la Guvern, premierul Sorin Grindeanu nu a fost de acord ca decizia în privinţa Executivului să fie luată de CExN al PSD, aşa că a anunțat, de la Palatul Victoria, că nu va demisiona, demarând astfel un conflict deschis cu Liviu Dragnea.

Pe parcursul ultimei săptămâni au avut loc mai multe acuzații tăioase din partea ambelor tabere, care s-au și întrecut în proba de „racolare-viteză” a parlamentarilor atât de necesari în matematica moțiunii de cenzură. De exemplu, negocierile recente dintre PSD și UDMR au avut în vedere  două legi care îi interesează pe maghiari, însă Liviu Dragnea și Kelemen Hunor nu au ajuns la nici un consens și senatorul UDMR Tanczsos Barna a declarat că partidul său nu va vota moțiunea de cenzură a PSD. UDMR și parlamentarii minorităților naționale, conduși de Varujan Pambuccian, ar fi adus pentru moțiune sprijinul a 47 de parlamentari.

233 de voturi – minimul necesar de parlamentari pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată (inițiată de 222, PSD și ALDE au împreună 247), cu mențiunea că este prima dată când un partid depune moțiune de cenzură împotriva propriului său guvern!

EXCLUSIV „Oferta” lui Dragnea pentru parlamentarii opoziției ca să voteze moțiunea: 200.000 de euro! Grindeanu: „Asta arată DISPERARE!”

Runda finală din Parlament: dezbateri încinse în plen! Cum s-au poziționat parlamentarii constănțeni

Miercuri dimineață, Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu au ajuns în Parlament. Social democrații au avut o ședință la grupul lor parlamentar, în timp ce Sorin Grindeanu s-a dus în biroul lui Victor Ponta.

„Eu voi vota la vedere împotriva moțiunii. Trebuie să avem un Guvern la Palatul Victoria, nu la Kiseleff (sediul PSD – n.r.). Este cea mai ciudată și urâtă situație în care mă aflu, în 14 ani de parlamentar am votat la multe moțiuni, niciodată împotriva propriului partid. Am vorbit și cu domnii Dragnea și Tăriceanu să găsim o soluție, nu am găsit-o, din păcate…”, a spus, înainte de dezbateri, secretarul general al Guvernului, deputatul Victor Ponta.

„Voi vota exact cum s-a solicitat și cum s-a votat acum în discuția din grup! Am discutat cu domnul Ponta și ceea ce am discutat rămâne confidențial. Coaliția PSD-ALDE, în decembrie 2016 a căpătat votul de încredere a milioane de români și avem obligația să ne concentrăm pe programul de guvernare”, a spus deputatul social-democrat, Rovana Plumb.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri dimineaţă, că a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea, care i-a cerut, încă o dată, să demisioneze.

„Nu am avut o întâlnire cu domnul Tăriceanu, cu domnul Dragnea am avut. Am încercat să găsim o soluţie, dânsul continuă să rişte cerând să demisionez înainte de a intra în sala de vot”, a spus Grindeanu, la Palatul Parlamentului.

Parlamentarii social-democrați de Constanța și-au anunțat, în bloc, susținerea taberei Dragnea, așa cum ne-a confirmat deputatul George Vișan.

„Voi vota pentru stabilitate, pentru moțiune! Nu pentru ilegaliști, care au furat Guvernul! L-au furat, nu mai au nici un fel de susținere politică! Ce Guvern e acela fără susținere politică? Vor exista dezbateri rapide în interiorul partidului, vom prezenta candidatul pentru funcția de premier și se va forma Guvernul! Deocamdată, nu este o singură persoană, sunt mai multe propuneri, vom dezbate și va fi unul singur”, a spus deputatul social-democrat constănțean, George Vișan, pentru TOMIS NEWS.

PSD Constanța merge cu Dragnea! „Condamnăm tentativa de preluare ilegitimă a guvernării de către Sorin Grindeanu și Victor Ponta”

Apărarea lui Grindeanu: „Eu nu înțeleg de ce suntem azi, aici, în Parlament. Nici românii nu înțeleg de ce atât scandal în interiorul PSD”

După ora 11:00, au început dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură împotriva premierului Grindeanu, la care au participat 385 de parlamentari din camerele reunite, lucrările fiind conduse de Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, nu au fost înregistrate cereri de retragere a semnăturilor.

„Grupurile parlamentare UDMR nu vor participa la dezbaterile și votul privind moțiunea de cenzură”, a anunțat senatorul Cseke Atilla.

După această deschidere a dezbaterilor, senatorul Mihai Fifor (PSD) a citit textul moțiunii de cenzură, iar premierul Sorin Grindeanu a luat cuvântul și și-a apărat mandatul, discursul său conținând acuzații la adresa lui Liviu Dragnea.

Grindeanu: „Am luat decizia să nu demisionez pentru că făceam două erori uriașe. Am convingerea că derularea evenimentelor îmi va da dreptate!”

„Am acceptat miniștrii pe care mi i-a propus Liviu Dragnea! La nici șase luni, împreună cu colegii mei din PSD, din CExN, că guvernul nu își face treaba, că miniștrii sunt buni, dar nu prea, că țara deși are performanță economică foarte bună nu e brusc și totul se baza pe o analiză pe care nu a văzut-o nimeni la partid, despre care tot mai mulți colegi spun că e făcută de un singur om și nu a trecut prin nici o structură a PSD! La sfârșitul lunii mai, domnul Dragnea mulțumea tuturor miniștrilor și, în același timp, auzeam că trebuie să facem o analiză aprofundată, în interiorul structurilor și să facă remanieri, analize, iar remanieri. O parte din miniștri mi-au spus că resimt această presiune și că oamenii din ministere nu mai înțelegeau ce să creadă! Economia mergea foarte bine, avem cea mai mare creștere economică din Europa, peste 100.000 de noi locuri de muncă create și, cu toate acestea, guvernul trebuia remaniat! Eu nu înțeleg de ce suntem azi aici și nici românii nu înțeleg asta, nu înțeleg de ce atât scandal în interiorul PSD la nici șase luni după ce am câștigat alegerile! (…) Mă uit la dumneavoastră și îmi dau seama că mare parte dintre dumneavoastră nu înțelegeți! Este loc de mai bine, după șase luni vrem să dăm jos guvernul cu o moțiune a noastră, fără să ne ceară opoziția și să ajungem la mâna președintelui Klaus Iohannis! (…) După 21 de ani de când sunt membru PSD mă aflu în cel mai de neînțeles moment, când Liviu Dragnea depune o moțiune împotriva propriului guvern PSD! Vă rog să vă gândiți foarte bine! Toată Europa se uită la noi! Mai există un lucru pe care nu îl înțeleg: am făcut multe campanii electorale, dar niciodată nu am avut parte de o campanie negativă, cum a fost aceea a unor colege și a unor colegi împotriva mea. Mă întreb cine i-a îndemnat! Am luat decizia să nu demisionez pentru că făceam două erori uriașe. Am convingerea că derularea evenimentelor îmi va da dreptate! Nu am demisionat pentru că PSD riscă să piardă guvernarea și să ajungă la decizia președintelui Iohannis. În decembrie 2015, când PSD avea o mare majoritate parlamentară, Liviu Dragnea s-a dus la Iohannis cu un premier PSD și a fost respins și am avut guvernare tehnocrată! Apoi, în decembrie 2016, a vrut domnul Dragnea să fie premier și avea dreptate, PSD câștigase alegerile în mod detașat, dar nu s-a putut! A propus-o pe doamna Shhaideh, fără să consulte partidul și președintele a spus iar nu. Același lucru se va întâmpla și acum dacă moțiunea va trece. Președintele va spune nu și PSD va pierde guvernarea! Cine garantează că, dacă această moțiune de autocenzură va trece, președintele va numi un premier de la PSD? Președintele PSD nu ne-a dat nici o garanție!”, a spus premierul Sorin Grindeanu.

Dragnea: „Ați discutat în întâlnirile nocturne de la Vila Lac 1 despre funcții? Afaceri?”

„Nu am dorit să ajungem vreodată aici și știm cu toții asta. Cu toată încărcătura zilei de azi, cu toate discuțiile, sugestiile, lucrurile sunt foarte simple: adoptarea moțiunii înseamnă continuarea guvernării PSD+ALDE, așa cum au vrut românii în decembrie. Au fost criticate deciziile statutate ale celor două partide, pentru că vrem să oprim o guvernare care nu și-a asumat programul și promisiunile noastre din campanie. În loc să ne prefacem că lucrurile merg bine, am ales să fim sinceri cu partidul, cu oamenii care ne-au ales, cărora le-am promis și nu a fost o decizie ușoară. Nu a fost totul în regulă. Premierul căruia i-am încredințat cel mai ambițios program de guvernare nu a performat așa cum am sperat. Nu a mers rău, a mers binișor, dar pentru ceea ce am promis, binișorul nu este de ajuns! Nici ritmul, nici energia premierului nu au fost așa cum am sperat și cum ne-am angajat. Noi nu obțineam 48,5% din Parlament dacă în campanie prezentam să o ducă România mai binișor. Oamenii au votat cu încredere pentru că vor să ardem niște etape. Ar fi însemnat altfel să ne păcălim pe noi, pe cetățeni și am luat această decizie grea să punem lucrurile la punct! Nu m-am așteptat ca un alt fost coleg să susțină o asemenea manevră împotriva partidului, situație care ne-a adus în ziua de azi. Nu cred că există un om onest care să oscileze într-un grup privat și interesul acestei țări sau a partidului. Este vorba de binele pentru această țară! (…) Unii zic să stăm pe gânduri dacă vrem să mai fim cel mai puternic partid din țară. Unii credeau că prin câteva voturi ne vor transforma într-un grup politic dezorientat, frământat de patimi personale și răzbunări mărunte. Nu se va întâmpla așa ceva! (…) Eșecurile repetate au avut niște cauze, cele mai importante fiind trădarea și intervenția brutală a unui Sistem care nu se poate împăca cu ideea că România este și trebuie să fie o țară democratică! Au condus la ruptura din USL! Alianțele dăunătoare… toți am zis că nu mai repetăm greșelile trecutului și am decis împreună că nu vom mai intra în jocuri politice ciudate, complicate, obscure, am renunțat la viața toxică cu UNPR și am decis că vom merge înainte pe cont propriu și așa s-a întâmplat! Am câștigat alegerile de anul trecut cu cel mai important scor din 1992, pentru că am ieșit din marasmul jocurilor pe sub masă! (…) Guvernarea PSD din 2012 – 2015 a fost foarte bună, din păcate ea nu scuză greșelile politice ulterioare, care au costat partidul! Nu doresc să repetăm greșelile din trecut, puteam să stăm liniștiți și să ne facem că supraveghem guvernul, premierul, dar eu nu pot accepta să facem asta! Am fost la televiziuni ca să prezentăm programul câștigător pentru România și de aceea am câștigat! Azi, cei care au confiscat rezultatul acestor alegeri și care s-au încuiat în clădirea guvernului spun că eu sunt autoritar. Poate că sunt, când am câștigat alegerile când toată lumea se aștepta să le pierdem! Nu putem să ne prefacem că ce s-a întâmplat luni și marți cu trei colegi ai noștri reprezintă doar o coincidență! Președintele PSD și președintele comisiei SRI, una neimportantă, au fost chemați la martori! Ieri, un alt coleg a fost luat cu mascații de acasă! Așa trebuie să mergem la nesfârșit? Cu forțe care nu participă în alegeri? (…) Am crezut mult în Sorin Grindeanu și îmi asum asta. Nu am făcut-o în glumă, neserios, am crezut că e cea mai bună soluție din acel moment pentru noi. Din păcate, se agață de scaun în cel mai nelegitim mod! Nu a ajuns premier datorită celor cu care s-a baricadat în guvern sau cu care s-a întâlnit în Vila Lac 1! Va fi acuzat probabil de o atitudine lipsită de onoare și, bineînțeles, responsabilitate față de români. La toate întâlnirile nocturne la care ați fost, nu 50, mai puțini, despre ce ați discutat? Despre funcții? Dregătorii? Ministere? Afaceri, poate. S-a discutat acolo despre România? Despre români? Despre sănătate, educație, agricultură, pensii, salarii? La toate întâlnirile nocturne respective s-au promis lucruri irealizabile. Am vorbit cu un coleg azi-noapte și l-am întrebat ce spune joi acasă, că a votat împotriva României pentru o funcție? Pentru o afacere? I-a fost un pic de rușine!”, a spus președintele PSD, deputatul Liviu Dragnea.

Turcan, PNL: „Este iresponsabil că PSD poartă războaie pentru răfuieli politice prin instituțiile statului! O parte s-a baricadat în Guvern și alta a acaparat Parlamentul!”

„Trăim un moment unic în istoria noastră politică. Dialogul între fostul premier și fostul președinte al PSD putea părea amuzant, dar, pe fond, este revoltător! Pentru că lipsesc oamenii! Exact gândurile și prioritățile pentru cei mulți, care au votat PSD! Acest moment developează nu doar frauda de încredere din campanie sau incompetența acestui guvern, ci disponibilitatea domnilor Dragnea și Tăriceanu de a negocia orice, de a vinde interesul public pentru a-și rezolva problemele din interior! (…) Problema este că PSD este incapabil de o guvernare de tip european, modernă, bazată pe politici de dezvoltare, atragerea de investiții! Nu a cerut poporul demiterea acestui guvern, ci domnii Dragnea și Tăriceanu, pentru a-și pune o altă garnitură de lideri obedienți și servili! Dragnea și Tăriceanu, PSD și ALDE, au împins România în trei crize majore în ultimele șase luni! (…) Spuneți în textul moțiunii că domnul Grindeanu nu este premierul nimănui… nu este al PSD și ALDE, propus de dumneavoastră, pentru care ați strâns 1,5 milioane de semnături în momentul OUG13? Îl acuzați că exercită guvernarea în nume personal, dar prima propunere ca premier ce a fost? OUG13 ce a fost? Afirmația „doar eu știu numele premierului” sau „doar eu știu programul de guvernare din scoarță în scoarță”, din ce categorie se află? Să ne uităm la Teleorman dacă vrem să vedem ce poate să dea bine României! Sărăcia? Cifrele mandatului dl. Dragnea în Teleorman sunt grăitoare: cele mai mici investiții din România, cel mai mare șomaj, cele mai multe plecări din țară! Domnule Grindeanu, ați sugerat că dl. Dragnea v-a cerut lucruri incorecte. Faceți un bine publicului și reparați de aici, de la tribuna Parlamentului! (…) Domnilor Dragnea, Tăriceanu, Ponta și Grindeanu – România nu poate capitaliza un context favorabil, din cauza dumneavoastră, piromanii de la PSD! Este iresponsabil că PSD poartă războaie pentru răfuieli politice prin instituțiile statului! O parte s-a baricadat în Guvern și alta a acaparat Parlamentul! (…) Toată această criză apare ca o reglare de conturi, în stil mafiot, cu consecințe grave pentru România, pentru investitorii potențiali care se întreabă oare ce urmează… leul se devalorizează accelerat, PNL nu poate fi părtaș la așa ceva! Nu vom vota această moțiune! Tot ce ați făcut în ultimele șase luni reprezintă o bătaie de joc la adresa românilor!”, a spus deputatul liberal Raluca Turcan.

Dan Barna, USR: „Ați promis că veți face o magie economică nemaivăzută!”

„USR nu va lua parte la votul privind moțiunea de cenzură împotriva propriului Guvern. Considerăm că este o reglare de conturi din cartierul politicii românești, această moțiune este expresia neechivocă a eșecului guvernării PSD! (…) Trebuie să își asume singuri acest eșec, împreună cu Sorin Grindeanu! Este rezultatul la care s-a ajuns prin celebra analiză a dl. Dragnea din care am aflat că s-au realizat doar 13% din programul de guvernare, este cel mai bun lucru pe care pot să îl facă? (…) Ați promis că veți face o magie economică nemaivăzută și majorări de salarii și ce a urmat a fost o listă lungă de erori, bâlbâieli, în loc de reduceri de taxe ați început cu o mărire de taxe, lovind în angajații din industriile creative! A urmat bâlbâiala salarizării unitare, promisele inegalități au rămas acolo! (…) Pentru aceste erori, guvernul Grindeanu ar trebui să plece, dar nu pentru asta vrea să îl dea jos Dragnea!”, a spus deputatul USR, Dan Barna.

Vosganian, ALDE: „Premierul dă agenda publică, ritmul guvernării, din această perspectivă trebuie să observăm cu regret că în marile teme premierul a fost absent”

„S-a spus că e bizar că o coaliție majoritară dorește să schimbe guvernul. Interesant că acei oameni nu au spus că e la fel de bizar că opoziția nu votează o moțiune îndreptată împotriva guvernului! Interesant că PNL ia apărarea premierului! În mai, când s-a discutat de legea grațierii… liderii opoziției cereau demisia lui Grindeanu! Trăim într-o stare de imponderabilitate morală! Plutarh, vorbind despre Caesar, zicea că ar fi spus: „urăsc trădarea, dar îi iubesc pe trădători”, așa și la noi, doar că atunci (trădătorii – n.r.) când ne aduc foloase! (…) Premierul dă agenda publică, ritmul guvernării, din această perspectivă trebuie să observăm cu regret că în marile teme premierul a fost absent: legea salarizării, reforma în Justiție, crearea mecanismelor pentru stimularea investițiilor. Am și un reproș personal: am discutat despre prezența sa la Iași, pentru dezvoltarea macroeconomică a Moldovei, i-am trimis o scrisoare la care nu am primit răspuns nici până azi! (…) Ceea ce facem noi azi nu este un gest de iresponsabilitate, ci de responsabilitate! (…) Dl. Dragnea, vă încredințez că toți parlamentarii ALDE sunt în sală și vor vota moțiunea de cenzură!”, a spus deputatul ALDE, Varujan Vosganian.

De precizat: în ciudat anunțului lui Vosganian, deputatul constănțean Mircea Banias (ALDE) nu și-a exercitat votul privind moțiunea de cenzură.

Băsescu, PMP: „Drumul PSD și ALDE este spre opoziție!”

„PSD și cu ALDE se dovedesc inapți pentru guvernare! Indiferent de rezultatul votului de astăzi, drumul pe care trebuie să îl urmați, dragi majoritari, este în opoziție!”, a spus senatorul PMP, Traian Băsescu.

„Grupurile PMP nu vor vota astăzi, nu participăm la această mascaradă creată de două găști din PSD!”, a completat din partea aceluiași partid Eugen Tomac.

După această scurtă intervenție, a luat cuvântul și senatorul Daniel Fenechiu, pentru a consolida poziția PNL.

„Parlamentul arbitrează o luptă între doi indivizi care se nu mai înțeleg pe modul în care vor să împartă puterea! Suntem în situația inedită, în care premierul renegat se agață de scaun și nu mai vrea să plece! Instituțiile au ajuns teatru de război, între Liviu și Sorin, între Călin și Daniel și între alții! Spuneam în campanie că Victor copiază temele unora și Liviu fură sandwich-urile altora, ați râs! (…) Românii s-au convins că PSD și ALDE nu au capacitatea de a guverna România! Nu pot veni cu o soluție solidă și de încredere pentru români!”, a completat din partea PNL senatorul Daniel Fenechiu.

Pambuccian, minorități: „ Vom vota fiecare după cum crede de cuviință”

„Vom vota fiecare după cum crede de cuviință, fără să știm fiecare cum a votat alt coleg! (…) Noi nu am negociat nimic, nu vrem să negociem nimic, nu ne interesează acest război! (…) Ne pare rău că vă dezvoltăm frustrări, dar nu vom intra în jocuri de tipul acesta”, a spus liderul parlamentarilor din partea minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

Concluzia lui Grindeanu

„Am urmărit foarte atent discursul domnului Dragnea și mi-am dat seama că oricine ar fi fost sau ar putea să devină viitor premier nu are nici o șansă să își exercite funcția! Nici una! Am auzit aluzii, acuze nefondate! Domnul Șimon are o gură foarte mare pentru că i s-a promis post de ministru! Am auzit tot felul de aluzii și insinuări! Să știți că lucrurile clare sunt promisiunile făcute mie și lui Victor Ponta și altora de către domnul președinte în ultimele zile! Sunt lucruri clare! Al doilea lucru, cel legat de Sistem: ce luptă a avut domnul Dragnea în aceste luni, în afară de celebra OUG13? A jucat cineva de aici tenis cu ei? Vă rog să vă răspundeți fiecare dintre dumneavoastră! Nu am negociat cu nimeni și, mai ales, nu am intrat în negocieri care au intrat împotriva interesului național și nu are legătură cu PSD, ALDE, este vorba de interesul României, dincolo de un guvern sau altul! Acum câteva zile, domnul Vosganian spunea că este o idioțenie: cum să se voteze o moțiune împotriva PSD? Vă schimbați de la o zi la alta! Aici în sală sunteți vreo 5 premieri, 50 de miniștri, asta s-a discutat în ultimele zile! Dacă există încredere și ceea ce s-a vorbit până acum… de ce nu aveți încredere în votul secret? Să faceți votul secret dacă există o mare încredere! Sper să se încheie cu bine toată această aventură și PSD să rămână la guvernare!”, a concluzionat Sorin Grindeanu.

Parlamentarii coaliției de guvernare au fost îndemnați să voteze cu bilele la vedere, pentru ca, în caz de respingere a moțiunii, conducerile PSD și ALDE să gestioneze mai ușor situația „trădătorilor”. De altfel, Liviu Dragnea a stat pe tot parcursul votului în apropiere de urne, pentru a vedea cum votează parlamentarii PSD.

vot

REZULTATUL

În urma votului pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Sorin Grindeanu, numărătorile au evidențiat următorul rezultat:

Din numărul total de 464 de senatori și deputați, 397 au fost prezenți. Din 251 de voturi exprimate:

241 de voturi au fost PENTRU MOȚIUNE

10 voturi ÎMPOTRIVA MOȚIUNII

Zero voturi ANULATE

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *