Moțiunea de cenzură a PNL-USR a PICAT! Grindeanu s-a dezlănțuit în Parlament: „Aveam așteptări de la noua generație de parlamentari, dar și-au propus să salveze România prin somn!”

Dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură inițiată de 123 de deputați și senatori PNL și USR a avut loc, miercuri, în Parlament. S-a dezbătut intens, s-au acuzat și s-au „înțepat”. Parlamentarii s-au împărțit în două tabere, cea care susține actualul Guvern și cea care îl vrea plecat. PNL și USR au „apăsat pedala” pe celebra Ordonanță 13, abrogată recent după mai multe zile de proteste istorice, iar social-democrații s-au apărat prin programul de guvernare.

Moțiunea de cenzură a opoziției a fost respinsă, după o jumătate de zi de dezbateri. Din cei 464 deputați, 432 au fost prezenți, 202 voturi au fost anulate, 33 de voturi au fost valabile, au votat „pentru” 161 de parlamentari și doar 8 „împotrivă”. Pentru ca moțiunea să treacă ar fi fost nevoie de 233 de voturi. Social-democrații și aliații de la ALDE nu au votat, iar din 69 de deputați PNL au votat 66, 3 fiind absenți motivați, invocând „probleme deosebite în familie” și un senator PNL, fiind plecat în străinătate.

Dezbateri încinse între putere și opoziție

Vârful de lance al puterii a fost premierul Sorin Grindeanu, care nu a ezitat să ia peste picior parlamentarii PNL și USR, în special pe liberalul Cătălin Predoiu și pe președintele USR, Nicușor Dan.

grindeanu„Opoziția a depus o moțiune de cenzură, este dreptul constituțional al colegilor noștri să facă acest lucru. Mă așteptam la o abordare profesionistă din partea PNL când vine vorba de lucruri serioase, dar dumnealor au găsit de cuviință să îl trimită pe domnul Cătălin Predoiu să susțină această moțiune, fost ministru al Justiției care a coordonat două legi fundamentale pentru bunul mers al Justiției, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, pe care CCR le-a amendat prin nenumărate decizii și ale căror efecte negative le resimțim și astăzi. Domnule Predoiu și stimați colegi PNL, nu a fost niciodată vorba de ordonanță pe grațiere. Cred că cineva din PNL cu mai multă credibilitate putea să susțină această moțiune, dar, o dată la patru ani, în fața oamenilor, dă socoteală pentru ceea ce face în Parlament, iar colegii liberali au dat socoteală cu vârf și îndesat la alegerile din 11 decembrie! Mă uit, de asemenea, la parlamentarii USR, care au susținut acest demers, poate lipsa de experiență și avântul i-a făcut să se asocieze cu un partid pe care până mai ieri îl critica cu vehemență. Aveam așteptări de la noua generație venită în Parlament, dar cred domniile lor și-au propus să salveze România prin somn! Altfel, nu pot să înțeleg cum poți să dormi în Parlament, când dezbatem bugetul României. Sper că domnul Nicușor Dan și-a făcut bine temele azi și știe ce vrea să spună”, a spus Sorin Grindeanu.

Premierul nu a uitat să îl critice în discursul său nici pe președintele Klaus Iohannis, care, marți, a avut o intervenție în plenul reunit al Parlamentului.

„Cred că a reieșit un lucru destul de clar: dorința arzătoarea a domnului președinte Iohannis să pună cât mai degrabă „Guvernul meu” din nou, avem deja experiența unui astfel de Executiv, pe care istoria îl reține ca și (sic!) Guvernul zero! Eu cred că avem o datorie față de încrederea populară pe care am câștigat-o la urne. Vă rog să nu mai cădem încă o dată în această capcană! Sper ca azi să tranșăm lucrurile și să întoarcem la treabă. Primarii și președinții de consilii județene vor să facă ceva bun pentru comunitățile lor, de aceea vor să vină la București cu proiecte ca să obțină finanțări. Primarii și președinții de consilii județene vor să-și respecte promisiunile pe care le-au făcut în fața românilor!”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Dincolo de atacurile politice, în apărarea sa, premierul Sorin Grindeanu a precizat că a înțeles „mesajul democratic al unei părți însemnate a populației” și că nu va mai permite astfel de adoptări de ordonanțe, precum celebra OUG 13, în timpul mandatului său.

„Cred că românii care au ieșit în stradă au tot dreptul să strige nemulțumirea când simt asta. Îmi exprim public aprecierea pentru modul impecabil în care Jandarmeria și-a făcut datoria. Am văzut cu toții că oamenii s-au simțit protejați și în siguranță. Am văzut în aceste zile foarte multă creativitate, pe pancarte, în lozinci, pe Facebook, am citit comentarii și mesaje, unele de susținere, altele negative. Voi aprecia critica cu argumente, dar nu voi accepta asupra familiei și copiilor. (…) Pot să înțeleg mânia unora, dar acum e momentul să căutăm lucrurile care ne apropie ca națiune, nu care ne despart. Observ că există politicieni care au rămas prizonieri acelei gândiri. Îmi doresc să particip la reconcilierea atât de necesară între români. Vă asigur că am înțeles pe deplin toată emoția și supărarea pe care Ordonanța 13 le-au generat, o parte însemnată mi-a transmis că nu identifică binele general în acea ordonanță, de aceea am decis să convoc de urgență Guvernul și să o abrogăm. Nu voi mai accepta nici o inițiativă de acest gen în Guvern! E nevoie de mai multă dezbatere, de mai mult dialog, de mai multe opinii!”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Cătălin Predoiu: „Domnul Dragnea este mai democrat decât fostul liberal, Tăriceanu”
După discursul premierului, la microfon era programat președintele PSD, Liviu Dragnea, însă liberalul Cătălin Predoiu a ținut morțiș să dea un drept la replică. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a încercat să îl trimită pe Predoiu înapoi în bancă, însă Dragnea i-a acordat acestuia dreptul la replică. Tăriceanu a „plusat”: „vorbește pe timpul PNL!”


predoiu„Domnule Dragnea, este o surpriză să constat că astăzi sunteți mai democrat decât fostul liberal, domnul președinte al Senatului… Domnul premier, nu mă îndoiesc că ați studiat în ultima vreme câteva articole legate de dreptul penal, dar ceea ce nu știți este că din cele 15.000 de aliniate câteva au fost invalidate de CCR, însă foarte multe au fost elaborate aici, în Cameră, ceea ce e important este că dați cu piciorul la coș munca noastră, a sistemului judiciar. Codurile au fost și rămân unele dintre puținele proiecte concretizate în România și trebuie să spunem acest lucru, spre deosebire de Ordonanța dumneavoastră, a rușinii! Codurile au fost dezbătute în Parlament, în comisii! Codurile au fost făcute aici, în văzul tuturor! Ordonanța rușinii a fost așa de transparentă, că i s-a văzut Teleormanul, iar poporul a fost atât de hotărât, că nu i se mai vedeau nici frunzele de la morcovi!”,
a spus Cătălin Predoiu.

Dragnea, atac la PNL: „Este o moțiune inutilă, pentru recâștigarea unui biet capital politic. Când veți înțelege că ați pierdut alegerile?”

Evident, președintele PSD, Liviu Dragnea, și-a manifestat susținerea pentru Guvernul Grindeanu și a luat, la rândul său, peste picior politica PNL și USR, pe care i-a acuzat că, alături de președintele Klaus Iohannis, „sunt interesați de recâștigarea rapidă a unui biet capital politic”.

dragnea„Cu speranța că nimeni nu mai cere drept la replică, vreau să întreb, că s-a vorbit de „ordonanța rușinii” e vorba de ordonanța Prună? Prin care s-au modificat articole din Codul Penal în 24 de ore? De asemenea, tot cu privire la adoptarea acelei OUG, am văzut și eu că nu au fost puse în practică toate deciziile CCR. Cum și-a permis acel Guvern și acea ministru care sunt deciziile CCR care trebuie puse în practică și care nu? La sugestia cui? Mărturisesc că m-am așteptat de la politicienii din PNL, fiind un partid cu tradiție și istorie, la mai multă înțelepciune. Și eu și dumneavoastră constatăm că ne-am înșelat. Și PNL și USR, din păcate, alături de președintele Iohannis, se pare că nu sunt interesați decât de recâștigarea rapidă a unui biet capital politic, asumându-și riscul să dezbine România. Ați depus o moțiune politicianistă, ipocrită, inutilă, care exprimă tot mai exasperand nemulțumirea că ați pierdut alegerile! Când oare veți înțelege că ați pierdut alegerile? Această moțiune este o notă de subsol la discursul slab și răutăcios de ieri al președintelui Iohannis. Faptul că partide întregi se pun la remorca unui om este de natură să ne îngrijoreze, dar ne vom obișnui și cu asta. Nu este prima data când PSD guvernează în condiții de ostilitate. (…) Acest Guvern vrea să guverneze. Oamenii ne-au votat pentru a guverna! Întregul nostru program a fost contestat înainte de a fi votat, dar a fost votat de români, pentru că el cuprinde prevederi prin care companiile românești și cele străine să aibă aceleași drepturi, pentru că vrem ca România să nu mai fie atractivă pentru salariile mici și de mizerie. Guvernul a înțeles mesajul oamenilor care au ieșit în stradă și va lua și alte măsuri pentru a închide un conflict nedorit, creat din cauza unei proaste comunicări”, a spus președintele PSD, deputatul Liviu Dragnea.

Raluca Turcan: „Nici un rezultat electoral nu este o aprobare pentru un abuz!”

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a punctat faptul că inițiativa Guvernului Grindeanu de marțea trecută „a distrus imaginea României” în mass-media internațională, întrucât Executivul este format din „grupul Dragnea – Tăriceanu – Grindeanu”.

turcan„Această moțiune de cenzură este o sancțiune politică, la adresa unui comportament de guvernare de neacceptat în Uniunea Europeană: noaptea, ca hoții – sloganul guvernării Dragnea – Grindeanu – Tăriceanu! Este sloganul unei democrații originale, pe care domnii amintiți vor să o instaureze în România, reinterpretată, în cheie infracțională și care pretinde că în baza unui vot popular orice este permis: OUG croite pentru clientela politică, distrugerea instituțiilor și a celorlalte puteri. Domnilor Dragnea, Grindeanu, Tăriceanu, odată terminată campania ați uitat de oameni, de cei mulți, ați abandonat agenda populației și prioritățile țării și v-ați închis noaptea în Palatul Victoria pentru a da legi care să vă salveze! (…) Partidele dumneavoastră nu au știut, cetățenii nu au știut, salvarea protejaților dumneavoastră nu a existat în programul de guvernare pentru care ați fost votați pentru Parlament! În mai puțin de două luni ați distrus imaginea României, legând-o în presa internațională exclusiv de fenomenul corupției politice! Frauda de încredere de la alegeri a devenit mai limpede ca niciodată! (…) Un grup format din domnii Dragnea, Tăriceanu, Grindeanu, a reușit să distrugă imaginea României așa cum Ion Iliescu și minerii au reușit să o facă! Ați comis-o foarte grav! O țară întreagă v-a prins în flagrant și mi-e teamă că acest rău este incomensurabil! (…) Nici un rezultat electoral nu este o aprobare pentru un abuz! Nici un Guvern nu poate dispune abuziv de prerogativa de legiferare! Nici un Guvern nu poate să ia decizii pe furiș, în toiul nopții și să spere că acest lucru rămâne fără nici o consecință!”, a spus președintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

Nicușor Dan: „Tot timpul strada a fost de partea corectă a istoriei!”

„Acest Guvern a călcat linia roșie!, a spus președintele USR, Nicușor Dan, care s-a dezlănțuit în discursul său peste parlamentarii PSD-ALDE.

„Există limite care nu trebuie trecute, iar acest Guvern a trecut o astfel de limită. Au fost ani în care România s-a prăduit banul public și nimeni nu a răspuns pentru asta. Cu mult efort, societatea noastră a reușit să creeze un mecanism prin care oamenii care greșesc să răspundă! Ceea ce a făcut Guvernul Grindeanu, la 1 noaptea, a fost să șteargă întreg acest efort și să aducă România în zona bunului plac. Pentru asta și-a pierdut încrederea. Știm cu toții că nu domnul Grindeanu a inițiat această ordonanță. Știm că domnul Liviu Dragnea, care are un dosar penal, o condamnare penală, a pus presiune pe domnul Grindeanu, care avea toate mijloacele să se opună. Nu a făcut-o, a fost laș! A pus interesele șefului său de partid în fața intereselor țării și pentru asta și-a pierdut încrederea. (…) De încredere au nevoie și investitorii pe care îi așteptăm cu toții, ei au nevoie de încrederea ca un Guvern să nu dea ordonanță la 1 noaptea, prin care să schimbe contextul prin care ei au venit să investească în România. (…) În punctele critice, tot timpul strada a fost de partea corectă a istoriei și la Revoluție și în Piața Universității, la protestele pentru Roșia Montană sau Colectiv, strada a avut dreptate! Și în acest moment sutele de mii de oameni au dreptate și trebuie să le fim recunoscători că au reușit să îndrepte ei uriașa iresponsabilitate a acestui Guvern. Stimați colegi de la putere, alegătorii dvs. v-au trimis în Parlament ca să dați legi pentru bunăstarea românilor, nu legi care să scape din pușcărie oameni care au furat din banul public. Știu că există o puternică presiune asupra dumneavoastră pentru susținerea acestui Guvern știu că adevăratul autor al acestei crize, domnul Liviu Dragnea, ar fi în stare să arunce în aer România, ca să scape de dosarele penale, prin decizia pe care o veți lua azi aveți de ales între a fi de partea corectă a istoriei sau a urma un biet om cu două dosare penale!”, a spus Nicușor Dan.

Hunor Kelemen: „De ani de zile nu mai putem vorbi de stat de drept!”

Președintele UDMR, Hunor Kelemen, s-a delimitat de subiectele fierbinți și s-a axat pe probleme de siguranță națională, aruncând săgeți spre Serviciul Român de Informații și interceptările ilegale. Hunor Kelemen a anunțat că UDMR se va abține la vot.

hunor kelemen„Pentru noi, în acest moment, preocuparea esențială nu este soarta Guvernului Grindeanu, dilema noastră nu este dacă acest Guvern la două luni de la parlamentare mai are majoritate sau nu, preocuparea noastră reală este dacă în România anului 2017 există separarea reală a puterilor în stat sau dacă este doar o ficțiune. Răspunsul meu este clar: în România este din ce în ce mai greu să spui că există stat de drept, nu din 31 ianuarie, ci de ani de zile nu mai putem vorbi de stat de drept. Dacă legile adoptate în Parlament nu sunt aplicate, putem vorbi de stat de drept? (…) Este oare stat de drept unde se renaționalizează proprietățile bisericilor, dreptul la proprietate este batjocorit de ani de zile? Cum să fie când deciziile CCR rămân doar texte scrise pe o hârtie fără nici o valoare pentru unii? Ce să credem când interceptările făcute de SRI nu pot fi folosite în dosare penale, dar ei în continuare deschid dosare penale bazate pe interceptări făcute de SRI? Sub umbrela siguranței naționale în CSAT au fost luate hotărâri prin care serviciile secrete au fost cuplate cu instituțiile de urmărire penală prin protocoale de colaborare cu condiții și mecanisme netransparente și nici astăzi nu sunt publice. (…) Drepturile fundamentale ale omului în România au fost încălcate, statul de drept nu există, pentru că separația puterilor în stat rămâne o glumă proastă și este o ficțiune. (…) Ce se va întâmplat cu Guvernul Grindeanu nu mai are o importanță deosebită, astfel după toate greșelile Guvernului, dar necunoscând ce trebuie să facă inițiatorii acestei moțiuni dacă Guvernul ar cădea, nu se poate vota cu conștiința împăcată împotriva moțiunii sau în favoarea ei. Vrem separarea reală a puterilor în stat sau ne mulțumim cu o democrație românească originală? (…) Senatorii și deputații UDMR se vor abține la vot”, a spus Hunor Kelemen.

Tăriceanu a cerut din timpul alocat PSD și s-a dezlănțuit pe Predoiu

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a uitat că a intenționat să nu îi acorde dreptul la replica lui Cătălin Predoiu și a solicitat timp suplimentar din partea PSD pentru a-și susține discursul, un discurs axat, la final, pe atacuri la adresa liberalului.

„În ultimele zile, luni, în SUA sute de mii de cetățeni au ieșit în stradă împotriva lui Donald Trump. Cu ocazia Brexit-ului, au fost aproape milioane de oameni care au protestat împotriva deciziei majorității populației. Nu se putea altfel, avem și noi protestele noastre. Este dreptul lor și respect acest drept și este cel mai important pe care l-am câștigat. (…) PSD și ALDE au făcut un pas înapoi pentru a nu risca stabilitatea României. De cealaltă parte, regret să remarc, atât PNL cât și USR, în frunte cu președintele Iohannis, folosesc politic nemulțumirea unora, pentru a crea o criză fără precedent. (…) Am să vă povestesc o istorie interesantă. Nu neapărat partea personală contează, ci ceea ce discutăm azi. La finele lui 2008, PNL a trebuit să treacă în opoziție și hotărârea a fost ca nici unul din membrii Executivului să nu mai participe la viitorul Guvern. Am avut o surpriză, a venit cineva care era în funcție și care mi-a spus că vrea o derogare. OK… Mi-a zis că e ambalat într-un proiect foarte mare, că a pornit la drum să refacă Codurile… că vrea să își lege numele de aceste modificări. Bineînțeles, respectivul ministru a figurat și în cabinetul următor și acum asta ține de un aspect minor: oamenii nu sunt atașați de valori și principii, ci de altceva. Ce a ieșit din aceste modificări? O lucrare monumentală? Cu care România să se poată lăuda? Care să apere drepturile și libertățile cetățenilor așa cum promitea o persoană care în tinerețe sprijinea valorile de esență liberală? Nu! Au ieșit niște Coduri catastrofale, care face din România dintr-o țară democratică într-o republică a procurorilor! În care CCR vine să decidă că zeci de articole sunt neconstituționale și suntem în fața unei catastrofe juridice din cauza unui membru de vază al PNL!”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Băsescu, către Dragnea: „Domnule ayatollah, mulțumesc pentru timpul acordat al PSD!”

One man show! Așa a fost senatorul PMP, Traian Băsescu, care a avut un discurs lung și plin de noțiuni juridice, care aproape că i-a adormit pe parlamentari. L-a luat peste picior și pe Liviu Dragnea în două rânduri, iar, la final, Băsescu a anunțat că grupul PMP va vota pentru moțiune.

basescu„Vom vota împotriva Guvernului și susținem prin vot moțiunea, din următoarele motive: incapacitatea domnului prim-ministru și a Guvernului de a pregăti populația și de a-i explica de ce este necesară modificarea art. 297 din Codul Penal; domnule Grindeanu, trebuie să vă hotărâți: ce fel de Executiv sunteți? Sunteți un Executiv în care știm că am vorbit cu primul ministru și deciziile reflectă voința sau sunteți un Executiv care are la partid un ayatollah, care spune ce e bine și ce e rău! Și, în sfârșit, fac o propunere legată de acțiunea politică: avem o OUG a doamnei Prună și o OUG a domnului Iordache! Vă propun să ne respectăm autoritatea asupra Executivului, să le respingem pe amândouă și Parlamentul să își asume modificarea și punerea în aplicare a tuturor deciziilor CCR cu privire la neconstituționalitatea articolelor din Cod. Avem decizia 343 a UE, prin care trebuie să aducem cel puțin zece modificări la articolele din Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Vă mulțumesc pentru răbdare, domnule ayatollah vă mulțumesc pentru timp!”, a spus Traian Băsescu.

În replică, Dragnea a „gustat” gluma liderului PMP.

„Domnule președinte, numai în România se poate întâmpla să te înjure unul pe timpul tău!”, a spus Liviu Dragnea.

Pambuccian: „Facem multe legi, o dovadă de superficialitate”

Reprezentantul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a intervenit pentru a critica activitatea în ansamblu a Parlamentului, pe care l-a acuzat că de 27 de ani scoate legi pe bandă rulantă.

„În legislația României găsim enorm de multe lucruri tratate prost, superficial și contradictoriu. Au existat trei etape: cea de după Revoluție, când trebuia să trecem de la legislația unui stat comunist la cea unei democrații de piață, în care s-au făcut legi pe bandă rulantă; a urmat perioada cu aderarea la UE și NATO, iar s-au făcut legi pe bandă rulantă, este cazul să ne oprim; am auzit președinți de Parlament lăudându-se cu câte multe legi au trecut într-o sesiune! Nu e un lucru de laudă! Este o dovadă de grabă și superficialitate. Cred că a venit momentul să ne oprim! Avem suficiente legi, nu trebuie să lucrăm la șaibă, trebuie să gândim ce scriem!”, a spus Varujan Pambuccian.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *