Motiunea de cenzură a PICAT! Dăncilă reclamă „supremația jignirilor în fața politicii bunului simț!” Turcan (PNL): „Cel puțin doi miniștri ar trebui să fie azi lângă Dragnea!”

Moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot” a fost dezbătută şi votată marţi de plenul reunit al Parlamentului. Inițiativa opoziției a fost depusă şi citită săptămâna trecută în plen de deputatul liberal Gigel Ştirbu, iar documentul a fost semnat de 173 de parlamentari aparţinând grupurilor PNL, USR, PMP, UDMR şi neafiliaţi.

Fifty – fifty cu minoritățile

Exact acum o săptămână, voturile erau sigure de la PNL – evident, USR, PMP și PRO România, însă șanse aproape zero din partea parlamentarilor UDMR, care au fost băgați în ședință după-amiază de delegațiile PNL, USR și PMP. Miercuri, UDMR-iștii au fost convinși să susțină moțiunea de cenzură, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, susținând că vrea să sancționeze „incapacitatea administrativă și politică a Guvernului în cazul Valea Uzului”. Totodată, UDMR a avut o contribuție la textul moțiunii de cenzură primit de la reprezentanții PNL, cu referire la incidentele din 6 iunie.

CITEȘTE ȘI:

Liderul grupului minorităților naționale din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, a declarat marți, înaintea moțiunii de cenzură, că aproximativ jumătate din cei 17 membri ai grupului nu susțin răsturnarea Guvernului și nu vor vota moțiunea. Pambuccian a spus că grupul este împărțit cam jumătate – jumătate.

PSD-iștii, fără emoții…

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament, acolo unde s-a citit moțiunea de cenzură depusă de opoziție la adresa guvernului pe care îl conduce. Dăncilă a spus „nu, nu am emoții”, la intrarea în sala în care, imediat, s-a citit moțiunea, de către deputatul USR Cristina Prună.

Înaintea dezbaterilor și votului, opoziția avea în contul său un total de 201 voturi, insuficiente, întrucât pentru adoptarea moțiunii erau necesare 233. Astfel, opoziția s-a bazat pe neafiliați (10 voturi), minorități (17 voturi) și, mai greu de crezut, de la ALDE sau PSD.

CITEȘTE ȘI:

Dezbateri grele! Iordache (PSD): „Dacă blocați Parlamentul cu sesizări la CCR nu mai fiți ipocriți să ne acuzați că guvernăm prin Ordonanțe de Urgență!”

Deputatul USR Cristina Prună a citit textul moțiunii de cenzură, apoi au început dezbaterile. Premierul Viorica Dăncilă și-a apărat Guvernul:

„Supremația jignirilor în fața politicii bunului simț! (…) Întregul text al acestei moțiuni de cenzură arată incapacitatea opoziției de a livra un proiect serios pentru binele acestei țări. Este evident că nu reprezentați o alternativă la guvernare! Chiar vă doriți să schimbați acest guvern până la următoarele alegeri? Eu știu că nu! Nu am văzut nici un program de guvernare, nici o idee concretă despre funcționarea economiei în interesul cetățenilor. (…) Vreți să taxați profesioniștii din IT, să reduceți, să tăiați, să eliminați voucherele de vacanță, să dați oameni afară! Slogane, metafore forțate, austeritate… trebuie să le spuneți românilor să se pregătească, să spuneți că sunteți alianța austerității! Este a treia oară când veniți în fața Parlamentului fără vreo viziune! Amatorismul abordării nu mă surprinde, însă am încredere că românii fac diferența între demagogie și guvernarea responsabilă! (…) Această guvernare nu lasă pe nimeni în urmă! Veniturile bugetare din perioada guvernării PSD – ALDE sunt mai mare decât în toată perioada 2008 – 2016, sunt date care arată că românii o duc mai bine. În spatele acestor cifre sunt oameni, cetățeni care au reușit în această guvernare să își cumpere o casă. Sunt mulți români care au reușit în acești doi ani și jumătate să își cumpere o mașină, o dovedește creșterea explozivă a numerelor de înmatriculare. (…) Desigur, sunt multe lucruri de făcut pentru dezvoltarea României, pentru prosperitatea și îmbunătățirea condițiilor de viață îndeosebi în mediul rural. (…) Guvernarea este despre ceea ce faci bine pentru oameni, nu despre circ, jigniri și instabilitate. Dacă veți ajunge la guvernare veți fi obligați să vorbiți despre ceea ce nu ați stabilit încă pentru oameni: cum puteți fi mai buni decât noi? (…) Dincolo de aceste mistificări, metafore și sloganuri pe care le folosiți, lăsați să se vadă un adevăr de necontestat: admiteți că am mărit pensii, salarii și alocații! Până și dvs. admiteți că veniturile românilor au crescut. Vă recomand să vă detașați de jocurile politice. Noi creștem venituri, dvs. le tăiați; noi tăiem taxe, dvs. le creșteți și puneți altele noi; noi înființăm locuri de muncă, dvs. dați oameni afară; noi construim, dvs. demolați! (…) Avem partide, semnatare ale moțiunii, care au declarat deschis că în cazul în care moțiunea va trece nu vor participa la guvernare! Unde este responsabilitatea partidelor care o susțin?”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Deputat Florin Iordache (PSD) – „Este multă ipocrizie să mimați grija față de românii din diaspora, deși ați profitat din plin de votul pe referendum, care a afectat durata și procesul de votare. Ar fi trebuit să îi cereți președintelui (Klaus Iohannis – n.r.) să nu organizeze referendumul în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. (…) Văd că ați degenerat foarte mult dezbaterea politică și nu aveți nici o declarație politică neînsoțită de o plângere penală! Președintele a blocat toate inițiativele parlamentare, necesare actului de guvernare. Asta nu înseamnă ipocrizie? Dacă blocați Parlamentul cu sesizări la CCR nu mai fiți ipocriți să ne acuzați că guvernăm prin Ordonanțe de Urgență! (…) Cum vă puteți pretinde că vreți binele magistraților, dacă desființați ceea ce vor magistrații? De ce era bună când funcționa în subordinea DNA, dar nu mai e bună în afara DNA? V-ați făcut un obicei să luați din statul de drept doar ceea ce vă convine! Să luați din deciziile CCR doar ceea ce vă convine! Invocați statul de drept doar când vă referiți la procurori, dar puțin vă pasă când procurorii fac presiuni! Invocați independența justiției când atacați PSD, dar vă feriți să condamnați protocoalele secrete, care au afectat atât de mult justiția! (…) Revin la ideea de ipocrizie: cuvântul care descrie cel mai bine această moțiune!”

Deputat Raluca Turcan (PNL) – „Tot ceea am scris în moțiunea de cenzură și tot ceea ce am spus în ultimii doi ani și jumătate – guvernați în favoarea infractorilor, împotriva românilor – v-au confirmat oamenii la vot în 26 mai! V-au spus verde în față! Cine ignoră votul oamenilor, ignoră democrația! Oamenii au dat un vot clar împotriva ticăloșiilor ridicate la nivel de stat – reprimarea oamenilor pașnici la mitingul din 10 august, băgarea oamenilor în dubă – la Topoloveni, cozi și umilire la ambasade, parole de acces la intrarea în orașe! De asemenea, românii au votat împotriva corupției politice, a poliției politice, a incompetenței guvernului Dăncilă! Nu încercați să vă derogați de responsabilitate și să veniți astăzi ca și cum nimic nu s-a întâmplat! Sunteți guvernul incompetent și nedemocratic al lui Liviu Dragnea și cel puțin doi miniștri ar trebui să fie azi lângă Liviu Dragnea! (…) În urma acestei moțiuni de cenzură, premierul nu este nici mai competent și nici mai hotărât să facă lucruri bune pentru România! Ca să fie foarte clar: nu există un lucru mai mare din partea unui om politic pentru țară decât să ia act de votul pe care îl dau oamenii și să spună clar și transparent ce poate să facă în interes public! (…) În ce țară un premier care afirmă că nu a avut nimic de-a face cu bugetul în aplicare ar rămâne în funcție sau ar mai primi susținerea celor care l-au desemnat? Nimeni serios și responsabil din România nu ne-ar ierta dacă nu am încerca să dăm jos acest guvern. Românii sunt zilnic în situația în care se întreabă dacă să mai rămână în țară… 6,5 milioane de români au inițiat această moțiune de cenzură. Înainte de a reconstrui România, să trimitem acasă guvernul Dăncilă!”

Deputat Dan Barna (USR) – „Am întrebat 20 de oameni pe stradă ce știu despre președinția României a Consiliului UE. 17 mi-au spus că habar nu au, iar 3 că știau ceva, dar nu foarte exact. Acest Guvern nu mai are legitimitate! Spuneți că lucrurile merg bine în România, în fiecare an locuitorii unui oraș de mărimea Sibiului pleacă în străinătate, se mută! Spuneți că nu avem șomaj? Pentru că anul trecut a fost cu natalitatea cea mai mică din ultimii 50 de ani și coroborat că românii se mută în străinătate! Practic, mutați românii în străinătate! Vă cer, domnilor colegi din PSD și ALDE, să începeți să ascultați voința românilor, pentru că de doi ani și jumătate nu ați făcut-o. Ați ignorat protestele, apoi le-ați spart, trimițând 10 august în toate titlurile de presă din străinătate! Românii nu mai vor un guvern girat de penali! Acest guvern este după chipul și asemănarea creatorului său și nu vă doresc soarta domnului Dragnea, dar ne dorim dreptate pentru cei abuzați, loviți în 10 august sau în alte evenimente! Dacă refuzați încă o dată, viitorul dvs. politic va fi sumbru. ALDE deja nu mai este actor european… În 2020 veți dispărea cu siguranță, lucrurile se schimbă în România!”

Atilla Korodi (UDMR) – „Ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului ne-a amintit de evenimentele din 1990 de la Târgu Mureș. (…) Guvernul a acționat prompt numai printr-o singură instituție: Inspectoratul de Stat în Construcții! Prefecturile, unele ministere nu s-au grăbit… MApN a făcut publică informația falsă prin care s-au amplasat cruci din beton abia acum șase zile, la audieri în Parlament. (…) Dacă acest fapt s-ar fi întâmplat acum mai bine de o lună, evenimentele provocate de ultrași nu ar fi avut loc. UDMR consideră că guvernul României a avut o responsabilitate majoră la Valea Uzului. Instituțiile statului nu și-au făcut treaba cu responsabilitate. (…) Domnul Cucoș, la fața locului, nu a ordonat extragerea și îndepărtarea ultrașilor. De ce au fost lăsate aceste persoane să facă momente rușinoase pentru țară? Să lovească unități de jandarmi, s-au urcat pe cruci, membri ai comunității noastre? De ce MAI, după mai multe semnalări, a lăsat să se lase intervenția atât de șubredă? Responsabilii de la Valea Uzului sunt MAI și cei doi prefecți din Harghita și Bacău. (…) 6 iunie este o zi neagră a democrației postdecembriste din România, comunitatea maghiară a dat dovadă de calm și înțelepciune, nu a reacționat la provocări. (…) Așteptările pe care UDMR le formulează în această moțiune sunt așteptări pe care le avem pentru toate guvernele: respect, egalitate a limbii în fața legii; este nevoie de dialog și să dăm dovadă de respect reciproc. Pentru lipsa de asumare și de abordare preventivă, suntem obligați să sancționăm coaliția de guvernare!”

CITEȘTE ȘI:

Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) – „În calitate de parlamentar, am trecut prin nenumărate moțiuni de cenzură. Am obișnuit în toți acești ani să dau piept cu tot felul de acuzații, am trecut mereu peste ele, unele de-a dreptul hilare, pentru că acesta este jocul democratic, dreptul opoziției, un moment adânc și larg mediatizat, vă văd rudele, este un spectacol fără dar și poate… Totuși, cred că textul prezentei moțiuni mi-a pus capac. O fi semn că politicienii nu mai au imaginație sau poate au prea multă! Fără îndoială, vă asigur: nu cred că guvernarea PSD – ALDE este perfectă, am făcut și lucruri bune și greșeli. (…) Vă comportați ca și cum ați câștigat toate alegerile pentru următorii doi ani și conducerea Comisiei UE și NATO… tot! Din păcate, ați câștigat doar o mică bătălie politică și de aceea vă deprimă! (…) Am impresia că vorbiți de frânghie în casa spânzuratului, pentru că susțineți un președinte care a împărțit țara între români și PSD-iști, care lipsește cu săptămânile de la muncă și când vine, periodic, inventează mișcări de stradă și referendumuri pentru a-și acoperi inactivitatea și lipsa de viziune. (…) Persistați într-o confuzie și încercați să ne convingeți: românii nu au votat pentru o justiție a abuzurilor! (…) Regimul comunist s-a bazat tot pe abuzurile dintre serviciile secrete și știți cum a sfârșit… Că vreți să cadă guvernul, înțeleg, ați sacrifica vacanța de vară… În cazul în care nu iese pasența, cum v-ar arăta CV-urile? Ce puneți în loc? (…) Am auzit că vă certați rău acum între dvs., ca și cum ați fi după o înfrângere, nu după o victorie…. Vă dau un sfat: uitați de această moțiune, hârtia de turnesol care vă aduce în situația în care sunteți de fapt! Nu pot să nu remarc insistența dvs. cu amenințările cu dosare penale, adică am convingerea că aveți culoar la DNA, ca să preluați puterea. Cei din pădure se răzgândesc destul de repede și există riscul să deveniți din vânători – vânați!”

Victor Ponta (PRO România) „Parlamentarii PRO România nu am semnat textul, vom vota pentru: nu am semnat pentru că de la început a fost un fake. Când vrei să schimbi un guvern, vii și spui ce pui în loc! E clar că nu vrei să îl dai jos și unii dintre semnatari care au guvernat în 2012 cu Cioloș știu că dacă ajung la guvernare nu îi mai votează nimeni și nu s-a pus problema unei schimbări de guvern. Votăm pentru ca să atragem atenția asupra adevăratei probleme: doamna prim-ministru, veți avea probleme cu situația politică, economică și socială a României! Nu cred că ați văzut serialul despre Cernobîl, poate îl vedeți în vacanță, să vedeți ce înseamnă o bombă bugetară care a explodat deja: inginerii Vâlcov, Teodorovici! Bomba seamănă foarte tare cu anul 2009 și să nu faceți greșeala cum au făcut sovieticii, să vă bazați pe ingineri lași!”

Emil-Marius Pașcan (PMP) „Poate nu trebuie să ne așteptăm la mare lucru din partea guvernului Dragnea 3… Doamna Dăncilă – nu este zi să nu stâlcească limba română; domnul Teodorovici îndatorează România în fiecare oră cu 4,7 milioane lei… Acesta este un guvern caricatural și românii trebuie să știe acest lucru, pentru că sunteți emanația lor! Românii, când nu sunt bătuți în Piața Victoriei, când vin acasă; îi umilește România la cozile de votare, când alte state își protejează cetățenii, îi protejează legislativ, noi nu facem altceva decât să îi batem, să îi umilim, să îi obstrucționăm, în țară batjocoriți de-a valma cu eroii lor! (…) Rămâneți într-o jenantă expectativă de dragul UDMR!”

Au avut loc mai multe schimburi de replici între Florin Cîțu (PNL) – Șerban Nicolae (PSD) – Daniel Fenechiu (PNL) – Marius Pașcan (PMP), dar și intervenția finală a Vioricăi Dăncilă.

VOT FINAL: MOȚIUNE DE CENZURĂ RESPINSĂ!

Parlamentarii coaliției de guvernare au stat în sală, dar nu au votat. În urma votului secret al deputaților și senatorilor, cu bile, moțiunea de cenzură inițiată de opoziție a fost respinsă, cu 200 voturi pentru, 7 împotrivă și 3 abțineri.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.