Moscova recunoaște că au avut loc DISCUȚII SECRETE! Negocierile Rusia – Ucraina, mediate de Turcia și Israel

O nouă rundă de discuţii între Rusia şi Ucraina ar putea avea loc săptămâna viitoare, potrivit lui Mykhailo Podoliak, consilierul principal al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, conform CNN. Ucraina lucrează cu Israel şi Turcia, în postura de mediatori, pentru a finaliza o locaţie şi un cadru pentru negocierile de pace cu Rusia, a mai declarat, duminică, Podoliak, relatează Reuters.

„De îndată ce se elaborează contraformatele legale reciproce, va fi programată o întâlnire – a patra rundă de negocieri. Ar putea fi mâine, poimâine”, a declarat Podoliak pentru Belta, agenţia de presă de stat din Belarus, duminică.

Sunt diverse propuneri pe masa negocierilor acum, sunt multe, sunt o duzină de propuneri, inclusiv propuneri cu privire la o reglementare politică şi, cel mai important, o reglementare militară. Mă refer la o încetare a focului, o formulă de încetare a focului şi retragerea trupelor”, a spus el. „Probabil că nu este necesar să mergem mai departe şi să avem doar conversaţii. Am discutat toate chestiunile, acum încercăm să reunim aceste chestiuni în unele formate legale”, a spus Podoliak.

Sâmbătă, Podoliak a postat o actualizare referitoare la discuţii pe Twitter.

„Negocierile cu delegaţia FR (Federaţia Rusă) sunt acum în desfăşurare într-un format video continuu. Au fost create subgrupuri speciale de lucru. Poziţiile Ucrainei sunt determinate de directivele anterioare”, a scris el.

Ucraina lucrează cu Israelul şi Turcia, în postura mediatori, pentru a finaliza o locaţie şi un cadru pentru negocierile de pace cu Rusia, a mai declarat Podoliak.

Când se va decide, va avea loc o întâlnire. Cred că nu va dura mult până să ajungem acolo”, a spus el. „Probabil că nu este necesar să mergem mai departe și să purtăm doar conversații. Am discutat toate problemele, acum încercăm să împachetăm aceste probleme în formate legale”, a spus Podoliak.

Sâmbătă, Podoliak a postat pe Twitter o actualizare a discuțiilor.

Negocierile cu delegația RF [Federația Rusă] sunt acum în curs de desfășurare într-un format video continuu. Au fost create subgrupuri speciale de lucru”, a scris el. „Pozițiile Ucrainei sunt determinate de directivele anterioare”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a informat sâmbătă că Vladimir Medinski, consilierul preşedintelui Vladimir Putin, conduce delegaţia rusă în discuţiile prin videoconferinţă cu Ucraina, care au loc de câteva zile, informează EFE, care citează agenţia TASS.

„Din partea noastră, delegaţia este condusă în continuare de Medinski”, a spus purtătorul de cuvânt, dezvăluind că ambele părţi în conflict au avut mai multe întâlniri în acest format.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul preşedinţiei ruse sâmbătă, „Vladimir Putin le-a spus în detaliu preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi cancelarului german, Olaf Scholz, despre recenta serie de discuţii între reprezentanţii ruşi şi cei ucraineni care au avut loc în ultimele zile în format video”.

După conversaţia telefonică pe care cei trei lideri au avut-o sâmbătă, surse de la Palatul Elysée au asigurat că preşedintele Putin nu intenţionează să „oprească războiul”, deşi au remarcat o schimbare de ton în discursul liderului rus, întrucât acesta nu mai vorbeşte despre „denazificarea” Ucrainei şi nici despre destituirea preşedintele Zelenski. Până atunci nu se ştia că cele două părţi negociează prin videoconferinţă, după cele trei runde faţă în faţă, desfăşurate cu câteva zile în urmă.

Potrivit TASS, prima rundă de discuţii ruso-ucrainene a avut loc în regiunea Gomel pe 28 februarie şi a durat cinci ore. A doua rundă a avut loc pe 3 martie, tot în Belarus, şi a avut drept rezultat un acord privind crearea de coridoare umanitare pentru civili. Cea de-a treia rundă a avut loc în regiunea Brest din Belarus, pe 7 martie. Pe 10 martie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean, Dmitri Kuleba, s-au întâlnit în Antalya.

Preşedintele Volodimir Zelenski a discutat sâmbătă cu premierul Naftali Bennett, potrivit unui comunicat al biroului premierului israelian, transmite AFP.

Conversaţia, care a durat peste o oră, s-a concentrat asupra modalităţilor de a opri luptele din Ucraina şi a eforturilor Israelului în acest sens”, se arată în comunicat.

Potrivit Reuters, într-o postare pe Twitter, preşedintele Zelenski a scris că a discutat cu prim-ministrul Naftali Bennett despre perspectivele negocierilor de pace şi că i-a cerut ajutor premierului israelian pentru eliberarea primarului oraşului Melitopol, despre care Ucraina susţine că a fost răpit de forţele ruse. Tot sâmbătă, Israelul a respins acuzaţiile unui oficial ucrainean conform cărora statul evreu i-ar fi cerut preşedintelui ucrainean să accepte condiţiile propuse de Moscova pentru a pune capăt conflictului.

Potrivit mai multor mass-media israeliene, un înalt oficial din guvernul ucrainean ar fi apreciat drept ineficiente eforturile de mediere ale guvernului israelian, despre care a spus că trimite doar mesaje dintr-o parte în alta ca o „cutie poştală”. Acesta ar fi susţinut că prim-ministrul israelian Naftali Bennett doreşte ca Ucraina să capituleze şi că, într-o conversaţie telefonică, l-a îndemnat pe preşedintele Volodimir Zelenski să accepte termenii Moscovei, a informat cotidianul de stânga Haaretz.

Aceste declaraţii (…) sunt total false”, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a premierului Bennett, un eveniment rar în timpul Şabatului, ziua de odihnă săptămânală a evreilor. „Prim-ministrul Bennett nu l-a sfătuit în niciun moment pe preşedintele Zelenski să accepte un acord cu Putin„, a spus ea. A adăugat că, de asemenea, „în niciun moment premierul israelian nu i-a spus preşedintelui Zelenski cum ar trebui să se comporte şi nu are nicio intenţie să facă acest lucru”.

După invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Israelul a avut grijă să nu condamne prea puternic ofensiva lansată de Rusia, subliniind legăturile puternice care o unesc atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, notează France Presse. În acelaşi timp însă, premierul Bennett a trimis ajutor umanitar în Ucraina şi a încercat să medieze între cele două ţări, mergând chiar la Kremlin.

Luni, ambasadorul Ucrainei în Israel, Evgen Korniciuk, a lăudat eforturile israeliene de mediere, dar a regretat că statul evreu nu a aprobat trimiterea de echipamente defensive, în special căşti şi veste antiglonţ. Potrivit presei israeliene, premierul Bennett a respins în mod repetat cererile Kievului de a-i acorda asistenţă militară. Vineri, ambasadorul Korniciuk a cerut Israelului să se alăture sancţiunilor occidentale impuse Rusiei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *