Moscova l-a transferat pe Navalnîi la spital: „Are nevoie de vitamine. Președintele Putin nu se ocupă cu monitorizarea stării de sănătate”. Fanii liderului de opoziție organizează cele mai mari PROTESTE din istoria Rusiei

Autoritățile penitenciare ruse au declarat luni că l-au transferat pe Alexei Navalnîi, aflat în greva foamei de aproape 3 săptămâni, la o unitate medicală pentru o „terapie cu vitamine”, în timp ce susținătorii lui spun că viața lui atârnă de un fir de păr. Medicii lui Navalnîi trag un semnal de alarmă și spun că inima acestuia s-ar putea opri în „orice moment”, spunând că starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid de când a intrat în greva foamei, pe data de 31 martie, tocmai pentru a primi asistență medicală specializată din exteriorul închisorii. Luni, FSIN a anunţat că Aleksei Navalnîi a fost transferat la un spital pentru deţinuţi de la închisoarea vecină, penitenciarul nr. 3.

O comisie de medici a decis să-l transfere pe A. Navalnîi la spitalul regional pentru deținuți”, se spune într-un comunicat al Serviciul penitenciar din regiunea Vladimir, în subordinea căruia se află colonia penitenciară în care se află Navalnîi, potrivit The Moscow Times. „Starea de sănătate a lui Navalnîi este evaluată ca fiind satisfăcătoare și este examinat zilnic de către un medic generalist. Pacientului i s-a prescris o terapie cu vitamine, cu acordul său”, se mai spune în comunicat. 

Ivan Zhdanov, care conduce Fundația Anticorupție Navalnîi, a declarat că afirmațiile din comunicat, potrivit cărora starea de sănătate este „satisfăcătoare” este menită să descurajeze oamenii să participe la protestul programat miercuri, în toată Rusia. El mai spune că „nu putem obține informații veridice decât de la avocații lui.” Medicii lui Navalnîi au declarat duminică că li s-a refuzat din nou intrarea în colonia penală, în care acesta execută o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare sub acuzația de încălcare a eliberării condiționate pentru o mai veche condamnare pentru fraudă. Medici apropiaţi de opozant au cerut sâmbătă să li se permită să-l vadă imediat, temându-se că acesta ar putea suferi oricând un atac cardiac letal.

Liderii mondiali și personalități culturale proeminente și-au exprimat sprijinul pentru Navalnîi, președintele SUA, Joe Biden, numind situația acestuia „total nedreaptă”, în timp ce consilierul său pentru securitate națională a avertizat că vor fi „consecințe” pentru Rusia dacă Navalnîi moare. Peste 70 de scriitori, artiști și academicieni internaționali de renume, printre care Jude Law, Vanessa Redgrave și Benedict Cumberbatch, i-au cerut lui Putin să se asigure că Navalnîi primește imediat un tratament adecvat. Între timp, ambasadorul Rusiei la Londra, Andrei Kelin, a declarat că Navalnîi „nu va fi lăsat să moară în închisoare”.

Preşedintele rus Vladimir Putin „nu se ocupă cu monitorizarea stării de sănătate şi a respectării drepturilor bloggerului condamnat Aleksei Navalnîi”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia de presă TASS. Declarația vine în condițiile în care atât oficiali europeni, cât și americani s-au declarat îngrijorați de starea de sănătate a lui Navalnîi.

Nu am informaţii că preşedintele ar verifica ceva în legătură cu acest subiect”, a spus Peskov, întrebat dacă Vladimir Putin verifică modul în care sunt respectate drepturile lui Navalnîi în colonia penitenciară. Peskov a subliniat că „preşedintele rus se ocupă de elaborarea discursului către Adunarea Federală, un eveniment extrem de important pentru noi şi pentru întreaga noastră ţară”. Potrivit lui Peskov, lui Putin i se relatează despre situaţia lui Navalnîi în scrisori din partea unor activişti ruşi şi străini. „Însă, fără îndoială, acest lucru nu poate constitui un motiv pentru anumite acţiuni ale preşedintelui, pentru că preşedintele nu poate întreprinde acţiuni de monitorizare a stării de sănătate a unui deţinut”, a precizat Peskov, subliniind că de această problemă se ocupă Serviciul federal pentru penitenciare din Rusia (FSIN) şi că „există un anumit regulament”.

Peskov a spus că nici el nu deţine informaţii despre starea de sănătate a lui Navalnîi: „Prin urmare, nu pot să cred pe cuvânt afirmaţiile despre cine ştie ce stare critică a lui Navalnîi”, a spus el. Întrebat despre apelul semnat de mai multe personalităţi străine, Peskov a răspuns: „Nu cred, la drept vorbind, că majoritatea covârşitoare dintre cei care au semnat menţionata scrisoare, dacă nu chiar toţi, au vreo idee despre ce şi despre cine este vorba”.

Miniştrii de externe ai UE au discutat luni despre cazul Aleksei Navalnîi. Anunțul a fost făcut duminică de guvernul german, care, împreună cu Franţa, îndeamnă autorităţile ruse să-i acorde îngrijiri medicale principalului opozant al Kremlinului.

„Cu prilejul reuniunii de mâine (luni – n.r.) de la Bruxelles, miniştrii de externe ai UE vor discuta despre situaţia lui Navalnîi”, a declarat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas pentru cotidianul german Bild. El le-a cerut „urgent” autorităţilor ruse să-i asigure un „tratament medical adecvat” opozantului rus, dată fiind degradarea „foarte preocupantă” a stării sale de sănătate. Heiko Maas a îndemnat, de asemenea, ca Aleksei Navalnîi, deţinut în prezent într-o colonie penitenciară, „să aibă acces la medici în care are încredere„, adăugând că „dreptul său la îngrijiri medicale trebuie să-i fie garantat fără întârziere„. În aceeaşi zi, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a lansat un mesaj similar, declarându-se „extrem de preocupat” de starea de sănătate a opozantului şi evocând „responsabilitatea majoră” a preşedintelui Vladimir Putin. Şeful diplomaţiei franceze a lăsat să planeze şi ameninţarea unor noi sancţiuni europene.

Probleme pentru Putin: Sanii lui Navalnîi organizează cele mai mari proteste din istoria Rusiei

Aliaţii lui Alexei Navalnîi vor să organizeze miercuri cele mai mari proteste din istoria modernă a Rusiei, în urma avertismentelor medicilor că acesta se află într-o stare critică şi că ar putea suferi un stop cardiac, transmite Reuters. Washingtonul a avertizat Rusia că va plăti un preţ dacă Navalnîi, care se află în greva foamei, va muri în închisoare.

Data protestului a fost devansată, după ce un sindicat medical, care are legături cu Navalnîi, a afirmat sâmbătă că acesta se află în stare critică, analizele medicale indicând că rinichii săi ar putea ceda în curând, ceea ce ar putea con duce la stoc cardiac.

Lucrurile evoluează prea repede şi prea rău. O situaţia extremă necesită decizii extreme”, au scris alianţii politicianului într-un comunicat publicat pe wesite-ul său. Ei au anunţat proteste de stradă la nivel naţional, pe care le-au descris ca pe o încercare de a obţine îngrijire medicale care să îi salveze viaţa şi ca un protest pentru măsurile represive împotriva susţinătorilor lui.

Soarta lui Navalnîi, unul dintre cei mai cunoscuţi critici al preşedintelui Vladimir Putin, agravează tensiunile deja acute din relaţiile Rusiei cu Occidentul.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.