Monitorul Oficial poate fi accesat GRATUIT de toți cetățenii

Deputații au făcut, luni, o schimbare majoră la Monitorul Oficial. De acum încolo, accesul la publicația electronică va fi gratuită și accesibilă tuturor.

Cu 192 de voturi pentru și niciun vot împotrivă s-a modificat legea 202/1998. Inițiativa legislativă aparține deputatului constănțean Florin Gheorghe (PSD).

Iată principalele modificări aduse:

Art.18. – Regia Autonomă “Monitorul Oficial” editează Monitorul Oficial al României atât în format tipărit, cât şi în format electronic. Formatul ipărit este pus la dispoziţia tuturor utilizatorilor contra cost, iar formatul electronic al Monitorului Oficial al României, Partea I şi Partea a II-a, în mod gratuit, permanent, în varianta pentru citire.

Articolul 19 va avea următorul cuprins:

Art.19. – Regia Autonomă “Monitorul Oficial” realizează un produs electronic conţinând actele publicate în Monitorul Oficial al României, părţile IIIVII, care poate fi accesat gratuit pe internet şi este disponibil, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Florin Gheorghe saluta votul senatorilor din data de 11 aprilie a.c. privind propunerea legislativă inițiată de acesta, referitor la accesul gratuit la varianta electronică a documentelor publicate în Monitorul Oficial al României.

Deşi iniţial Comisia juridică a Camerei superioare a Parlamentului întocmise un raport negativ, în plictiseală şi fără nici un fel de argument solid, plenul a decis că propunerea depusă de mine, în calitate de unic iniţiator, nu este doar una de bun simţ, dar şi una extrem de necesară, pentru a asigura accesul tuturor românilor, în mod gratuit, la varianta electronică a documentelor publicate în Monitorul Oficial. (…) Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este accesibil gratuit prin Internet pentru toţi locuitorii statelor membre. Dintre statele membre, România era printre ultimele state care oferea acces electronic gratuit la actele normative şi documentele publicate în Monitorului Oficial doar pentru 10 zile, după care taxa accesul la orice document şi limita informarea corectă a cetăţenilor. Am văzut argumentele pentru care toţi s-au opus acestei iniţiative şi anume că Regia autonomă Monitorul Oficial ar suferi teribil dacă ar lăsa accesul gratuit pentru varianta electronică de citire. Nimic mai fals! Iniţiativa mea se referă la accesul electronic, pe care Monitorul Oficial oricum îl face. Deci nu înseamnă costuri suplimentare, iar argumentul este o mare minciună”, spunea atunci Florin Gheorghe.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*