Monica Anisie: „Mediile vor fi încheiate cu minim două note. Pregătirea elevilor se va realiza în sistem online”

Școlile, grădinițele și universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, a anunțat luni președintele Klaus Iohannis. La scurt timp după anunțul șefului statului, ministrul Educației, Monica Anisie, a oferit detalii despre cum se va încheia anul școlar.

„Cursurile realizate în unitățile de învățământ rămân suspendate, însă continuă învățarea asistată de tehnologie, ca și (sic!) până acum, până în 12 iunie, când se vor încheia cursurile anului școlar 2019 – 2020. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse de învățare și sarcini de lucru. Totodată, ministerul va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conținuturi care erau prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul școlar următor. Cu alte cuvinte, se recuperează materia neparcursă în această perioadă. (…) Mediile vor fi încheiate cu minimum două calificate sau note, însă nu se vor mai susține teze. Pentru situațiile excepționale, în cazul în care un elev nu are două calificative sau note, ministerul va comunica modalitățile de încheiere a situației școlare. Astfel, vom încheia cu bine anul școlar. Totodată, studenții își vor continua învățarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susține și online. Fiecare instituție de învățământ superior, în baza autonomiei universitare va stabili modalitatea și data susținerii acestor examene”, a spus Monica Anisie.

Potrivit ministrului Educației, există o serie de excepții pentru elevii din anii terminali. Aceștia vor putea relua cursurile în anumite condiții, după 2 iunie, pentru o perioadă de două săptămâni.

„Elevii din clasele a 8-a, a 12-a, a 13-a, anii de final de ciclu profesional și postliceal pot reveni în unitățile de învățământ pe data de 2 iunie doar pentru două săptămâni. Se vor realiza în această perioadă numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparține părinților. Pregătirea elevilor se va realiza în continuare în sistem online. (…) Evaluarea națională și bacalaureatul se vor susține în conformitate cu noua programă pe care deja ministerul a transmis-o și respectând calendarele comunicate deja. Practic, evaluarea națională se va susține începând cu 15 iunie, iar examenul de bacalaureat – noutatea va fi că va începe cu probele scrise, în 22 iunie și va continua cu probele pentru competențe. Calendarul va fi comunicat ulterior. Pentru cei care susțin examenele de certificat pentru învățământul profesional, profesional dual sau postliceal vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată. (…) În sala de clasă, igienizată ulterior, vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială. În plus, inspectoratele școlare vor pune la dispoziție un TelVerde pentru orice întrebare sau nelămurire din partea părinților, elevilor sau cadrelor didactice pe această temă”, a mai spus Monica Anisie.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *