„Moment istoric” pentru Autostrada Unirii. Mihai Chirica: „Rămăsese izolată într-un mare neant…”

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că liberalii au reuşit într-un an de când sunt la guvernare să lanseze licitaţia pentru studiul de fezabilitate pentru Autostrada A8, menţionând că acesta este un moment istoric.

S-au depus dragi ieşeni şi dragi români, în sfârşit, oferte pentru proiectarea autostrăzii care rămăsese izolată într-un mare neant. Nimeni nu mai ştia nimic de ea. (…) În sfârşit, după multe aşteptări şi, din păcate, prea multe promisiuni am reuşit să punem pe tapet într-un mod concret unul dintre cele mai importante proiecte ale Moldovei. Este vorba despre Autostrada A8, Autostrada Unirii sau Autostrada Moldovei cum numim noi legătura dintre Ungheni – Iaşi spre Târgu Neamţ şi Târgu Mureş. (…) Este un moment istoric pentru noi, un moment care ar trebui sărbătorit cu foc de artificii, cu fanfară, cu ce dorim noi ca să arătăm că în sfârşit are şi Moldova pe cineva care o susţine. Actualul guvern nu a mai lăsat ca lucrurile să treacă. În acest moment pot să trec în revistă tot ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Nu mi-am găsit nici măcar o minimă explicaţie de ce s-a întârziat atât de mult, de ce PSD a lăsat acest proiect în subsolul priorităţilor”, a declarat Mihai Chirica.

Edilul a criticat faptul că în ultimii 30 de ani subiectul autostrăzii care să lege estul de vestul ţării a fost intens politizat, mai ales în perioada campaniilor electorale.

(Autostrada – n.r.) rămăsese doar un subiect politic, o promisiune deşartă pe care a pronunţat-o ani de zile PSD, o abordare dezarmantă pe care a avut-o şi USR care a ieşit de la vot în momentul în care s-a propus votarea Autostrăzii Unirii şi chiar un dezangajament pe care l-a avut liderul acestui partid la începerea campaniei pentru alegerile locale (…). Nu ne trebuie nicio autostradă care să vină din China sau Washington. Ne trebuie o autostradă care să ajute la dezvoltarea Moldovei pentru că mobilitatea, circulaţia mărfurilor şi circulaţia persoanei sunt principalele ingrediente ale dezvoltării. Asta au demonstrat-o nemţii, au demonstrat-o americanii. Au demonstrat-o până şi ruşii. (…) A venit şi timpul faptelor. Aceste lucruri se petrec, din fericire, într-un an de guvernare. E o promisiune pe care şi-a asumat-o actualul guvern PNL şi pe care şi-o duce la bun sfârşit. Sunt mândru să o spun în calitate de membru al PNL şi chiar de preşedinte al Organizaţiei Municipale. S-a promis şi s-a făcut. Mi-am făcut cruce de trei ori pentru că în sfârşit s-au depus oferte pentru proiectarea autostrăzii”, a mai spus Chirica.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat, vineri, că au fost depuse oferte pentru studiul de fezabilitate din partea firmelor Consitrans SRL, Asocierea SC Aduro Impex SRL – 3TI Progetti Italia – Ingeeneria Integrata S.p.A., precum şi Asocierea SWS Engineering SPA – Metrans Engineering SRL. Potrivit CNAIR, valoarea contractului este estimată între 62 şi 73,37 de milioane lei fără TVA. Durata contractului este de 25 de luni de la data de începere a contractului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *