Moldova se pregătește de LOCKDOWN! Maia Sandu: „Prognozele sunt sumbre. Recomandăm Starea de Urgență de 2 săptămâni”

Situația devine tot mai gravă, iar prognozele sunt sumbre. Declarația a fost făcută de președintele țării, Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. Astfel, șeful statului a anunțat că Președinția recomandă declararea stării de urgență timp de 2 săptămâni în R. Moldova.

Experții compară situația de acum cu un avion de oameni care se prăbușeșete în fiecare săptămână. Statul nu poate să stea cu capul în nisip. Guvernului i se recomandă ca, în termen de trei zile, să vină cu un plan de restricții și măsuri compensatorii pentru categoriile afectate”, a declarat președintele țării, care cere accelerarea vaccinării.

Guvernului i se recomandă ca, în termen de 3 zile, să vină cu un plan de restricții și măsuri compensatorii pentru categoriile afectate. Totodată, Maia Sandu a menționat că se recomandă în regim de urgență numirea secretarilor de stat la Ministerul Sănătății și modificarea componenței CNESP.

Recomandăm compensarea pierderilor salariaților, deținătorilor de patentă, altor profesii, cauzate de starea de urgență cu cel puţin 1.000 de lei pe săptămână, simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer şi de aplicare la indemnizația de șomaj în termen de trei zile. Se recomandă, numirea în regim de urgență a secretarilor de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale, precum şi desemnarea conducerii Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică. Totodată, să fie modificată componența Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, cu includerea epidemiologilor, virusologilor şi medicilor, cu activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizelor și crearea unei celule de comunicare strategică și combaterea activă a știrilor false despre pandemie. Dragi cetățeni, în fiecare zi pierdem oameni dragi: bunici, artiști, medici, oameni care aduc valoare acestei țări. Suntem în această criză împreună și depindem unii de alții. Trecem printr-o perioadă foarte dificilă, dar sunt sigură că avem capacitatea și puterea să ieșim din criză cu capul sus, solidari, demni, uniți în fața acestui pericol”, a remarcat Sandu.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, în țară declararea Stării de necesitate, Stării de urgență și Stării de război este un act al Parlamentului republicii. Președintele face doar propunerea.

Avertizări după ședința Consiliului Suprem de Securitate al Moldovei: Situația devine tot mai alarmantă în țară

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) s-a întrunit astăzi într-o şedinţă extraordinară la Palatul Republicii. Membrii CSS au discutat mai multe subiecte de importanță majoră, printre care și criza pandemică din țara noastră. La ședință au fost invitați și reprezentanții fracțiunilor parlamentare şi primarul general al Capitalei. Parlamentarii au declarat că a fost abordat și subiectul înăspririi restricțiilor. Unii deputați au susținut ideea introducerii carantinei Publika.md.

S-a discutat în jurul acestei idei și opinii sunt diferite. Adevărul este că lucrurile se agravează, devine tot mai alarmante și anumite decizii probabil ar fi trebuit să se ia. Ce fel de lockdown, că este țintit, că este pe țară, pe anumite regiuni, toate lucrurile acestea urmează să fie luate de specialiști, dar nu de politicieni”, a declarat Andrian Candu,  președintele Grupului Parlamentar Pro Moldova.

Trebuie să înțelegem ce este acest lockdown. În opinia noastră, stoparea economiei ar foarte nocivă pentru buget, în general, și pentru societate. Trebuie aplicate măsurile care la moment le indică igieniștii, medicii, specialiștii în domeniu și, ulterior, de venit cu careva alte concluzii”, a spus Corneliu Furculiță, președintele fracțiunii PSRM.

Întrebarea de bază a fost se impun restricții mai severe sau nu. Eu cred că se cer restricții suplimentare, chiar am propus să fie un lockdown de 2 săptămâni. În această perioadă trebuie să fie asigurate respectarea restricțiilor și regulilor impuse de către CNESP. Din punct de vedere financiar să vedem cum ajutăm oamenii, businessul mic și mijlociu”, a subliniat Pavel Filip, liderul PDM.

Primarul Capitalei, Ion Ceban a declarat că în cazul carantinării, autorităţile trebuie să găsească soluţii de compensare a pierderilor economice odată cu închiderea HoReCa şi a altor activităţi economice.

Nu putem avea restricţii într-o situaţie şi relaxare în altă parte sau neintervenţie. Orice restricţie să vină cu un mecanism de compensare, iar pe de altă parte trebuie să analizăm şi să vedem dacă într-un final aceste măsuri vor fi eficiente”, a spus Ion Ceban.

După ce invitații au părăsit Palatul Republicii, la ședință au rămas doar membrii CSS. Este a treia ședință a Consiliului Suprem de Securitate de la preluarea mandatului de şef al statului de către Maia Sandu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.