Moldova se… conformează: Va plăti gazele ruseşti în euro și în ruble

De la 1 mai, Republica Moldova va plăti în euro și în ruble livrările de gaze efectuate de Gazprom, a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, într-un interviu acordat pentru „Newsmaker.md”. El a explicat că Moldovagaz a plătit şi în trecut Gazprom în diferse valute – în dolari, ruble și euro:

Acest lucru este prevăzut de actualul acord. De exemplu, în luna februarie am plătit cea mai mare parte în dolari, dar am plătit și în euro și în ruble. Conform acordului cu Gazprom, semnat la 29 octombrie 2021, care intră în vigoare de la 1 mai 2022, plata se va face în ruble și în euro”, a afirmat Ceban.

Prețul gazelor naturale livrate de Gazprom pentru Republica Moldova s-ar putea dubla în luna aprilie, față de luna martie. El a mai spus că Moldovagaz nu a primit o notificare de la Gazprom despre trecerea la plata în ruble.

Această decizie nu se aplică Republicii Moldova, ne ghidăm după acord. Dacă există o astfel de decizie (pentru trecerea la plata numai în ruble – nota Interfax), va fi necesar să modificăm acordul. Deocamdată, ne ghidăm după acordul existent. Ar fi de preferat ca noi să plătim în euro, deoarece în condițiile volatilității cursului de schimb al rublei, riscăm să pierdem din diferența de curs valutar. În plus, vor exista probleme în ceea ce priveşte lipsa rublelor în băncile noastre”, a adăugat Ceban.

Presa din Republica Moldova titra zilele trecute că acordul actualizat dintre Moldovagaz și Gazprom, care va intra în vigoare la 1 noiembrie 2022, şi care este valabil pentru o perioadă de cinci ani, prevede decontări atât în ​​dolari, cât și în euro, și în ruble. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat recent că țările neprietenoase cu Rusia vor efectua plata pentru livrările rusești de gaze pentru export în ruble rusești. Republica Moldova nu este inclusă pe lista acestor țări neprietenoase.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *