Moldova riscă să rămână în frig și fără energie electrică: Au EȘUAT negocierile cu Rusia. Ucraina anunță că va împrumuta gaz: „Gazpromul ȘANTAJEAZĂ!”

Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de livrare a gazelor, a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliţă vineri, după expirarea fostului lor pact ce a determinat Chişinăul să declare „stare de urgenţă energetică, relatează sâmbătă Reuters. Doi viceprim-miniştri moldoveni s-au deplasat la Moscova în această săptămâna după expirarea contractului anterior cu Gazprom din Rusia şi Chişinăul a ezitat să accepte noua ofertă de preţ. Urgenţa energetică este un test pentru administraţia prooccidentală a preşedintelui Maia Sandu, care a cerut Uniunii Europene şi Ucrainei vecine ajutor pentru a trece peste criza aprovizionării cu gaze în timp ce discuţiile cu Moscova se clătinau, notează Reuters.

Din cauză că suntem încă în proces de negociere, am decis să nu dezvăluim prea multe detalii pentru a nu influenţa procesul de negociere„, a declarat Gavriliţă la canalul TV naţional Moldova 1. „Orice negocieri reprezintă un acord privind volumul, preţurile, condiţiile„, a adăugat ea.

Contractul Chişinăului cu Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar a respins noua ofertă de preţ de 790 USD per 1.000 metri cubi de gaz. O sursă familiară cu discuţiile a declarat pentru Reuters că Rusia a cerut Republicii Moldova să ramburseze datoria restantă pentru aprovizionarea cu gaze în valoare totală de aproximativ 700 milioane de dolari şi că Chişinăul a solicitat Gazprom să reducă noul preţ la gaze la jumătate. O a doua sursă a spus că Gazprom a oferit o reducere de preţ cu 25%.

Există riscuri de oprire completă a furnizării de gaze ruseşti către Moldova după (1 noiembrie)„, a declarat prima sursă pentru Reuters.

Gavriliţă a spus mai înainte că presiunea în sistemul de transport al gazului a ajuns la un nivel scăzut critic şi că Moldova Gas, deţinută în proporţie de 51% de Gazprom, nu a furnizat volumul necesar de gaze. Sandu, care este în favoarea unor legături mai strânse cu Uniunea Europeană, l-a învins pe predecesorul său prorus, Igor Dodon, în alegerile prezidenţiale de anul trecut. Opoziţia a dat vina pe Sandu pentru criza gazelor, spunând că ea ar fi trebuit să meargă personal la Moscova pentru a negocia un nou acord. Sandu a spus că înţelegerea ar trebui negociată de companii şi nu de preşedinte. Republica Moldova, situată între Ucraina şi România membră a UE, consumă 2,8 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Ucraina anunță că va acorda asistență Republicii Moldova în aprovizionarea cu gaz. Despre asta a declarat secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare (CSNA) din Ucraina, Alexei Danilov.

Am decis să încredințăm Cabinetului de Miniștri să ia în considerare această problemă. Înțelegem că putem acorda o astfel de asistență Republicii Moldova în viitorul apropiat”, a spus Danilov într-un briefing, după rezultatele reuniunii CNSD, scrie presa ucraineană.

Potrivit acestuia, prim-ministrul Natalia Gavrilița a făcut o astfel de cerere guvernului ucrainean.

Prim-ministrul Ucrainei a primit o scrisoare de la omologul său cu o cerere de ajutor la gaz pentru a evita o situație dificilă, care s-a dezvoltat, ținând cont de șantajul pe care Gazprom îl face acolo”, a explicat Danilov.

Totodată, Danilov a precizat că gazul va fi oferit pe credit, iar apoi Republica Moldova va returna resursa furnizată. Secretarul a mai menționat că acest trebuie făcut, întrucât Ucraina și Moldova sunt unite și există teritorii în Ucraina care sunt alimentate cu gaze din Moldova. Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență în contextul crizei gazelor. Decizia a fost aprobată cu majoritatea voturilor la cererea Guvernului Gavrilița. Potrivit Hotărârii propuse, în perioada stării de urgență, 22 octombrie – 20 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale implementează mai multe măsuri.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *