Moldova intră în stare de urgență în sectorul energetic. „Gazprom NU se ține de cuvânt!”

Criza gazelor din Europa accentuează și criza gazelor din Republica Moldova. Drept urmare, guvernul de la Chișinău a convocat vineri o ședință Comisiei pentru Situații Excepționale pentru a declara stare de urgență în țară din cauza deficitului de gaze. Măsura a fost solicitată de premierul Natalia Gavriliță și trebuie să fie aprobată de Parlament, relatează publicația Ziarul de Gardă. Republica Moldova urmează să instituie starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie–20 noiembrie), ca urmare a eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea concernului rus, a precizat vineri dimineață șefa executivului de peste Prut.

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a plecat joi la Moscova pentru a debloca negocierile. Vineri, premierul Natalia Gavriliță a declarat că situația s-a mișcat din loc, dar la momentul acesta nu există o înțelegere nouă definitivată și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. Din acest motiv, ministrul Spînu și-a prelungit vizita în Federația Rusă cu o zi, urmând să se întoarcă la Chișinău în cursul nopții de vineri, după cum au precizat sursele guvernamentale de la Chișinău pentru Digi24.ro. Potrivit declarațiilor făcute de prim-ministrul Natalia Gavriliță, deficitul de gaze pe piața internă din Republica Moldova este de 16 milioane de metri cubi, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%.

Am decis să achiziționăm gaze naturale din alte surse, dar pentru realizarea unui plan de acțiune este necesar să asigurăm anumite condiții”, a mai declarat premierul Gavrilița. De asemenea, aceasta a mai spus că s-a decis eliberarea din rezerva de stat a 16.500 tone de păcură pentru funcționarea Termoelectrica. De altfel, aceasta a mai reiterat mesajul pe care l-a dat marți, spunând că compania de stat Energocom va putea primi bani de la buget pentru a cumpăra gaz la preț de piață. Natalia Gavriliță a spus acest lucru și pe 19 octombrie, făcând referire la faptul că Republica Moldova începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din „surse alternative”.  Însă premierul de la Chișinău nu a menționat și volumul de gaze pe care Guvernul intenționează să-l cumpere și nici prețul.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a anunțat că Parlamentul de la Chișinău va susține demersul de introducere a stării de urgență. Potrivit legii din țara vecină, starea de urgență poate fi declarată la propunerea președintelui sau a Guvernului pentru o perioadă de cel mult 60 de zile. În Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul energetic pe 13 octombrie. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale în cadrul căreia s-a luat această hotărâre, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că „starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu”. 

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „Moldova intră în stare de urgență în sectorul energetic. „Gazprom NU se ține de cuvânt!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *