Moldova caută o cale de a SFIDA Rusia: Ar cumpăra gaz din România sau Ucraina

Întreprinderea de stat moldovenească Energocom a anunțat o serie de licitații pentru achiziționarea de gaze naturale furnizate de la granița cu Ucraina (Alekseevka) sau România (Ungheni), informează Interfax.

„Achiziția de gaze naturale pentru Republica Moldova se realizează datorită unei situații excepționale. În urma Comisiei Naționale de Urgență din 13 octombrie 2021, a fost anunțată starea de pregătire pentru sectorul gazelor naturale. Energocom, o companie 100% de stat, se pregăteşte să achiziţioneze gaze naturale, care vor fi furnizate la graniţa cu Republica Moldova din Ucraina şi/sau din România”, se arată pe site-ul companiei de stat.

Licitațiile se vor desfășura pe perioade diferite, începând cu achiziții de gaze pe termen scurt, „în valoare de 5 milioane de metri cubi și eventual mai mult”, se explică în mesaj. Cerințe pentru furnizori – „un istoric dovedit de activitate de încredere și profesională (licență pentru furnizarea de gaze în cel puțin o țară din UE/Comunitatea Energiei și peste 0,3 miliarde de metri cubi de comerț cu gaze în 2020).

Prima licitație pentru achiziția a 1 milion de metri cubi de gaz a fost anunțată pe 23 octombrie. Plata anticipată se face imediat, dar „transferul rapid către organizațiile străine se poate face doar luni, 25 octombrie”. Având în vedere situația de urgență, Agenția Proprietății de Stat a Moldovei, acționar unic al Energocom, va trimite o scrisoare de confirmare furnizorilor selectați că plățile vor fi efectuate în timp util. Secretariatul Comunităţii Energetice a avut o întrevedere cu o delegaţie din Republica Moldova, unde a discutat problema aprovizionării cu gaze către Moldova.

În Moldova a fost declarată stare de urgență în legătură cu criza energetică, întrucât contractul de furnizare a gazelor naturale între Moldovagaz și Gazprom a expirat la 1 octombrie și a fost prelungit doar cu o lună. Cu toate acestea, deja la începutul lunii octombrie, conducerea Moldovagaz a anunțat că s-a contractat o lună mai puțin combustibil decât are nevoie Moldova (excluzând Transnistria). Iar conducerea întreprinderii moldovenești a cerut în mod regulat populației și întreprinderilor să reducă volumul consumului de gaze și, dacă este posibil, să treacă la tipuri alternative de combustibil.

La sfârșitul săptămânii trecute, negocierile dintre Chișinău și Moscova au eșuat. Astfel, în presa rusă au apărut informații, care citează o sursă că Gazprom a oferit un preț de piață cu o reducere suplimentară de 25% dacă Moldova va rambursa datorii în valoare de 700 de milioane de dolari, în timp ce Moldova a insistat asupra unui preț de două ori mai mic decât prețul pieței. Până în prezent, toate gazele furnizate republicii sunt achiziționate  de la Gazprom. Moldova consumă aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaz pe an (excluzând Transnistria).

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu declarații după întrevederile de la Moscova pe care le-a avut în privința livrării gazelor. Acesta a declarat că a avut discuții cu Dmitri Kozak, Elena Burmistrova și Nicolai Șulghinov, transmite Știri.md.

Am mers la Moscova pentru a discuta cu onestitate un contract pe termen lung cu Gazprom. După discuție noi rămânem în comunicare cu Gazprom. Este dificil, dar miercuri voi avea o nouă rundă de discuție la Sankt Petersburg cu Alexei Miller. Noi suntem deschiși și corecți, înțelegem situația de pe piață, dar noi vom merge în fața cetățenilor cu un acord bun și credem că vom conveni. Un subiect care va fi discutat miercuri ține de datoria Moldovagaz din anul 1994. Suntem deschiși să discutăm despre această datorie către Gazprom și credem că este nevoie de un audit independent care să o confirme. Al doilea subiect este prețul la gaze. Noi ne dorim un preț corect, conform unei formule cu care și alte țări cumpără gaze. Vă asigur că noi lucrăm în echipă pentru a ieși din această criză cu demnitate”, a declarat Spînu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Moldova caută o cale de a SFIDA Rusia: Ar cumpăra gaz din România sau Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *