Moldova ALEGE, în încercarea de a ieși din strânsoarea Rusiei. Prezență masivă la urne – în țară și în străinătate

Peste 3,2 milioane de moldoveni cu drept de vot sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și desemna reprezentanții în viitorul parlament de la Chișinău. Din nou, lupta în alegeri se dă între pro-europeni și pro-ruși. La capătul unei campanii tensionate, în care lupta anticorupție, sărăcia și amenințările cu dezintegrarea statului au fost leitmotivele dezbaterilor, alegătorii de peste Prut trebuie să decidă direcția în care va merge Republica Moldova. Cele două direcții sunt antagonice și au fost un motiv în plus de divizare a societății, care nu reușește să-și găsească liantul pentru a construi împreună viitorul celui mai sărac stat din Europa.

Toate secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise, duminică, la ora 7.00, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil. Cetăţenii din Republica Moldova vor alege, duminică, o nouă componenţă a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legislativă a statului. Acestea sunt alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenţei. Pentru cele 101 locuri din Parlament candidează aproape 1.800 de persoane, reprezentanţi au unor partide, ai unor blocuri electorale, dar şi un independent. Peste 3,2 milioane de persoane sunt aşteptate la urne, în 2.150 de secţii de votare, dintre care 12 în România.

Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puţin de 1/3 din numărul total al alegătorilor, potrivit alegeri.md. Comisia Electorală Centrală a anunţat că sunt 3.282.837 de cetăţeni cu drept de vot. Din numărul total de alegători:

2.786.446 sunt atribuiţi pe unităţi administrativ-teritoriale de nivelul II din ţară;

237.700- nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării;

258.691- cetăţenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

Vor fi deschise 2 150 de secţii de votare, dintre care 150 în afara ţării şi 41 pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului.

În România sunt 12 secţii de votare, dintre care două la Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente – str. Stavropoleos 6, sector 3 şi sediul Biroului Electoral Central – str. Eugeniu Carada 1, sector 3) şi câte una în Iaşi, Suceava, Galaţi, Bacău, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Sibiu, Constanţa şi Craiova.

cataraga basarabeni
Comisia secției de votare din Constanța

Secţiile de votare, atât din ţară cât şi din străinătate,vor fi deschise între orele 07.00 şi 21.00. În străinătate, cetăţenii moldoveni vor putea vota cu următoarele acte:

Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat;

Buletinul de identitate cu fişa de însoţire, doar în curs de valabilitate;

Livretul de marinar.

Aproape 1.800 de candidaţi

Pentru cele 101 mandate de deputat concurează circa 1.800 de candidaţi din 20 partide politice, 2 blocuri electorale şi un candidat independent.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), fondat de preşedintele Maia Sandu, şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, condus de doi dintre predecesorii Maiei Sandu, Vladimir Voronin şi Igor Dodon, sunt date drept favorite de sondajele de opinie.

Pornim vremurile bune” e sloganul de campanie al PAS, un partid de orientare proeuropeană, care pledează pentru implementarea reformelor conform angajamentelor luate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE, în special în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei, precum şi pentru dezvoltarea economică.

Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor promite că „împreună vom readuce Moldova pe calea făuririi, echităţii sociale şi dezvoltării economice. Împreună vom învinge”. Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor promovează apropierea Republicii Moldova de Federaţia Rusă.

O noutate a acestor alegeri este participarea filialei Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) din Republica Moldova, pe liste comune cu trei formaţiuni unioniste: Uniunea Salvaţi Basarabia, Partidul Popular Românesc (PPR) şi Partidului Liberal (PL). La alegeri participă şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) sub sloganul Votează AUR, alege România. De asemenea, mai luptă pentru locuri în Parlament şi Blocul Electoral Renato Usatîi, Platforma Demintate şi Adevăr sau Partidul Şor.

Comisia Electorală Centrală a acreditat, pentru scrutinul de duminică, peste 2.400 de observatori. Dintre aceştia, 1. 800 sunt reprezentanţi ai unor organizaţii din Republica Moldova, 636 sunt observatori internaţionali, care reprezintă 17 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, 30 sunt experţi electorali internaţionali din partea a 11 autorităţi electorale străine şi 606 sunt reprezentanţi a 14 organizaţii internaţionale. Dintre aceştia, 1. 800 sunt reprezentanţi ai unor organizaţii din Republica Moldova, 636 sunt observatori internaţionali, care reprezintă 17 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, 30 sunt experţi electorali internaţionali din partea a 11 autorităţi electorale străine şi 606 sunt reprezentanţi a 14 organizaţii internaţionale.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a avizat dizolvarea Parlamentului ca urmare a faptului că membrii legislativului nu au ajuns la un acord privind formarea unui guvern. Din cei 3.282.837 cetăţeni cu drept de vot, 258.691 au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

Prezența la vot

La ora 12.00 s-au prezentat la urne aproape 630 de mii de persoane cu drept de vot, 71.000 de voturi fiind înregistrate în străinătate. Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a venit la vot împreună cu soţia şi fiul cel mare, care a împlinit 18 ani. Președintele R. Moldova, Maia Sandu, și-a exercitat dreptul la vot. Sandu a declarat că a votat pentru un Parlament cinstit. „Astăzi este o zi importantă, astăzi cetățenii pot elibera R. Moldova de hoți”, a menționat Sandu, potrivit Radio Chişinău.

Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor. Vreau să-i încurajez pe oameni să creadă în puterea lor. Este o zi importantă, în care cetăţenii se pot elibera de hoţi. Să aleagă un Parlament cinstit care să muncească în interesul oamenilor. Parlamentul gestionează banii țării și trebuie să fim atenți pe cine alegem ca să ne gestioneze banii. Am votat pentru un Parlament cinstit cu care să pot lucra pentru binele țării. Îi îndemn pe cetățeni să facă următorul pas, să curățăm Parlamentul, Guvernul. Am văzut oameni care stau în rânduri mari. Îi îndemn pe cetățeni să voteze un Parlament care să soluționeze aceste probleme, să voteze oameni care să îndeplinească cerințele oamenilor. Vă îndemn să vă faceți timp pentru drumul la vot. De decizia de astăzi depinde cât de repede vom ajunge să construim o țară prosperă”, a spus Sandu.

Mai mulți membri ai blocului lui „Renato Usatîi” și-au exercitat concomitent dreptul la vot la o secție din centrul Chișinăului. Reprezentanții blocului susțin că au votat pentru un parlament curat și fără corupție.

Alegerile parlamentare au loc în contextul pandemiei de COVID-19, alegătorii fiind obligaţi să poate măşti în interiorul secţiilor de votare.

Aceste alegeri parlamentare ar urma să desemneze cel de-al 11 parlament al Republicii Moldova de la obţinerea independenţei statului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *