Moldova a reușit să-și deblocheze cele patru nave din porturile turcești

Navele maritime încărcate cu produse cerealiere din Republica Moldova au fost deblocate în porturile turcești, în urma negocierilor desfășurate între autoritățile naționale și cele ale Republicii Turce. Astfel, astăzi, 4 ianuarie, în cadrul unei ședințe comune, reprezentantul Instituției responsabile pentru protecția plantelor a Republicii Turcia a confirmat deblocarea încărcăturilor de cereale prin porturile turcești, transmite Realitatea.md.

În context, partea turcă a manifestat deschidere spre colaborare pentru a remedia situația, însă a reiterat necesitatea completării certificatelor fitosanitare eliberate după data de 10 decembrie 2021 și respectarea standardelor internaționale.

Amintim că, la sfârșitul anului 2021, patru vapoare cu circa 25 de mii de tone de porumb din Republica Moldova au fost blocate în porturile din Turcia din cauza unor neconformități în actele de însoțire. Turcia a modificat în noiembrie condițiile de intrare a porumbului pe piață, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu a luat în calcul aceste schimbări la eliberarea actelor de însoțire.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.