Moldova a instituit STAREA DE URGENȚĂ pentru 60 de zile în sectorul energetic. Premierul Gavrilița: „Achităm la timp avansul pentru ianuarie către Gazprom”

Deputații moldoveni au votat joi pentru declararea stării de urgență din cauza deficitului de gaze. Astfel, 58 de deputați au votat pentru instaurarea stării de urgență pentru 60 de zile. Astfel, pe perioada stării de urgență va avea loc:

1) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;

2) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

3) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării;

4) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind:

a) informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației;

b) familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale;

c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

5) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

6) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate;

7) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate;

8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.

Potrivit legii, deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale sunt executorii pentru toate autoritățile administrației publice centrale și locale, agenții economici și pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Proiectul privind instituirea stării de urgență a fost aprobat cu votul a 58 de deputați. Guvernul a cerut instituirea stării de urgență în condițiile în care concernul rus Gazprom a avertizat în privința sistării livrării de gaz, începând cu 21 ianuarie, în cazul în care Republica Moldova nu va achita în avans consumul, iar Moldovagaz nu dispune de sursele financiare necesare.

În Republica Moldova a mai fost declarată stare de urgență din cauza deficitului de gaze, în toamna anului trecut, atunci când nu fusese prelungit contractul de livrare, iar concernul rus a redus livrările. Republica Moldova plătește mai mult pentru gaze, din toamna anului trecut, în contextul majorărilor pe piețele internaționale, dar unii experți și politicieni susțin că unele condiții din contract, inclusiv cele financiare, sunt motivate politic.

Republica Moldova va plăti la timp avansul pentru gazele din ianuarie către Gazprom, a declarat miercuri premierul moldovean Natalia Gavrilița. Anterior, cabinetul a anunțat că Gazprom a respins cererea Moldovei de a reprograma plata gazului din ianuarie, forțând țara să introducă starea de urgență în sectorul său energetic. Moldova și Gazprom au convenit asupra unui contract pe cinci ani care a început la 1 noiembrie și care necesită o plată anticipată până la data de 20 a fiecărei luni. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat inițial că țara a fost capabilă să plătească 38 de milioane de dolari dintr-o factură de 63 de milioane de dolari, dar ulterior Gavriliță a declarat că Moldova va apela la fondurile bugetare pentru a plăti întreaga sumă.

Guvernul a găsit modalități de a plăti Gazprom un avans pentru luna ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari la timp”, a declarat Gavriliță după o ședință de guvern.

Ea a precizat că guvernul va amâna plata TVA pentru compania Moldovagaz și va transfera către companie fonduri bugetare care au fost destinate anterior compensării populației pentru tarifele ridicate. Guvernul a anunțat că va cere joi parlamentului să declare stare de urgență, ceea ce îi va conferi puteri extinse pentru a gestiona sectorul energetic, cum ar fi schimbarea livrărilor de gaz de la industrie spre gospodării și utilizarea fondurilor bugetare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că vânzările de gaze rusești către Moldova sunt o chestiune comercială între Gazprom și fosta republică sovietică, dar gazul era livrat și trebuia plătit.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a adresat cetățenilor din toată țara, în contextul stării de urgență în sectorul energetic și al crizei sanitare. Șefa statului i-a îndemnat pe concetățeni să fie solidari pentru a trece cu bine de aceste crize, să manifeste grijă față de cei nevoiași, față de copii și oamenii în vârstă, să aibă grijă unii față de alții, transmite Știri.md. Președintele le-a transmis, de asemenea, să nu se lase manipulați, divizați și amăgiți de populiștii sau de corupții care plâng după putere. În adresarea președintelui țării se mai menționează că trebuie să facem totul pentru a rămâne parte a lumii libere și să nu uităm cât de important este respectul pentru demnitatea umană.

Vă asigur că noi o să muncim în continuare onest, cu dăruire, oricât de grele sunt condițiile. Dar vom reuși mai repede și mai ușor fiind uniți, fiind solidari, ferindu-ne de minciună, falsuri și de capcanele întinse de grupările corupte. Să ne folosim deci înțelepciunea, energia și capacitatea de adaptare pentru a trece cu bine peste aceste crize și pentru a avansa în demersul nostru comun – bunăstare pentru toți oamenii cinstiți ai țării noastre!”, se mai spune în adresarea președintei Maia Sandu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.