Modificări radicale pentru promovarea energiei din surse regenerabile. Inițiativa aparține unui consilier județean liberal din Constanța

Unul dintre cele mai dezbătute proiecte de la votul final din Camera Deputaților de marți a fost cel legat de completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. În ciuda susținerii aproape totale din partea parlamentarilor în contextul beneficiilor aduse de modificarea legislativă, au existat și discuții aprinse între putere și opoziție.

Proiectul de lege arată că producătorii de energie electrică din surse regenerabile vând certificatele verzi către furnizorii consumatorilor finali de energie electrică, aceștia din urmă sunt obligați ca în fiecare an să achiziționeze un număr de certificate verzi calculat în funcția de cota stabilită de ANRE aplicată la energia electrică furnizată, iar, ulterior, furnizorii includ în factura emisă consumatorilor finali contravaloarea certificatelor verzi conform cotei.

„Acest mecanism de sprijin a condus în câțiva ani la creșterea accentuată a investițiilor în capacități noi de producere a energiei regenerabile. Având în vedere că impactul creșterii necontrolate pe termen scurt a facturii de energie electrică ridică probleme de suportabilitate atât din partea consumatorului casnic, cât și din partea consumatorilor industriali, sistemul de promovare a suferit mai multe modificări. Măsurile luate pentru creșterea suportabilității contribuției pentru promovarea SRE au determinat dezechilibre în funcționarea schemei de sprijin. (…) Neadoptarea măsurilor imediate așa cum sunt reglementate prin prezenta ordonanță ar genera disfuncționalități majore cu efecte negative asupra desfășurării activității producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, existând riscul de a fi afectată atingerea țintei României prin închiderea unor unități de producere”, se arată în expunerea de motive.

Practic, printre altele, se aprobă modificarea duratei de valabilitate a certificatelor verzi, care va fi de la data emiterii certificatului până la 31 martie 2032, față de 12 luni, cum a fost până în prezent; extinderea perioadei de amânare, până la 31 decembrie 2024 pentru tehnologiile solare; mărirea perioadei de reinserție pentru producătorii din surse eolienne și hidro la opt ani, până în 2025, reinserția fiind făcută în tranșe lunare egale; certificatele verzi capătă valoare în momentul tranzacționării și nu la momentul emiterii, iar tranzacționarea repetată a acestora este interzisă, cu excepții pentru cazurile cu deficit la producător ș.am.d. De asemenea, producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie care deţin centrale electrice și care beneficiază sau au beneficiat de sistemul de promovare prin certificate verzi, cu puteri instalate de cel mult 3 MW pe producător, pot încheia contracte negociate direct numai cu furnizorii consumatorilor finali pentru vânzarea energiei electrice și/sau a certificatelor verzi, prin derogare de la art. 23 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012.

Proiectul este asumat de consilierul județean liberal George Niculescu, care a salutat adoptarea de marți la votul final din Camera Deputaților.

„Este un proiect de lege bun, care vine să corecteze o bună parte din nedreptățile legiferate anterior împotriva producătorilor de energie din surse regenerabile”, a spus George Niculescu, care a mulțumit pentru sprijin mai multor parlamentari liberali, printre care și președintelui PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă.

Discuții aprinse după votul final

Adoptarea nu s-a lăsat fără intervenții la microfon în plenul ședinței, primul care a intervenit a fost deputatul de Constanța al PSD, Iulian Iancu.

„Este un moment istoric, (rezultatul votului arată că – n.r.) demonstrează că în sfârșit sunt teme cu care solidarizându-ne să realizăm momente istorice. Este pentru prima dată când legislația României reușește să transforme consumatorul în actor cheie în sistemul energetic și în piața de energie. Îi oferă un instrument ca să-și controleze propriul consum, iar sistemul să fie folosit de consumator ca un acumulator, stocator de energie, consumatorul se poate adresa sistemului, fără ca el să suporte costurile aferente. Vom avea începând de astăzi sute de mii sau milioane de mici producători care vor putea prin ceea ce vând în sistemul energetic, nefiscalizat fiind, să-și aducă un venit suplimentar care până astăzi nu putea să fie accesibil. Deși, ministerul Finanțelor s-a opus sistematic, inclusiv în timpul dezbaterilor, am reușit cu toții să impunem acest mic motor economic pentru bunăstarea consumatorilor”, a spus deputatul Iulian Iancu.

„Este una dintre cele mai importante legi pe care le-am adoptat în această sesiune, grupul PNL a votat pentru această lege, având în vedere angajamentele pe care România le are, anume ca din 2020 să avem minim 24% din energie produsă din resurse regenerabile. Problema până acum a fost deosebit de gravă, încât micii producători puteau să falimenteze și să nu-și recupereze banii pe care i-au băgat în instalațiile pentru energia electrică. Micii consumatori au astăzi ocazia să își asigure consumul propriu, cât și să introducă în sistemul energetic național surplusul pe care îl produc. (…) Se va dezvolta o întreagă industrie în domeniul celor care produc echipamente pentru această industrie. (…) Sperăm ca prin introducerea a cât mai multă energie în sistem și a scăderii valorii energiei verzi, România să poată să își poată crește procentul de energie prin resurse regenerabile și, în al doilea rând, consumatorul să poată cumpăra un curent cât mai ieftin și nepoluant”, a completat și deputatul liberal Sorin Ioan Bumb.

În maniera caracteristică, a intervenit și deputatul PMP Corneliu Bichineț.

„Am zărit câțiva miniștri, nu știu dacă doamna Grațiela Gavrilescu al Mediului este în sală, pentru că pentru ministerul domniei sale, cât și pentru noi toți, astăzi este un moment foarte important. Cei cinci colegi care s-au „abținut” probabil că nu au fost atenți. Rar se întâmplă cu toții la a genera o lege bună. În școala lui Pitagora, pe frontispiciu scria: „Nimeni să nu intre aici dacă nu știe geometrie”. Până la 30 de ani, cei care veneau acolo aveau dreptul numai să învețe și să asculte. De la 30 la 35 aveau dreptul să pună întrebări și după 35 de ani puteau da și răspunsuri. Eu sunt la vârsta la care pot da un răspuns și este următorul: în timp ce încercăm să normalizăm activitatea parlamentară, suntem încurajați de un cor foarte puternic care vine cu „hoții, hoții!” Se simt bine în astfel de situații, e problema lor, eu nu mă simt deloc bine și dacă vrem să facem o Românie curată trebuie să începem cu normalizarea raporturilor om-natură. (…) S-ar părea că între noi nu mai există dialog aici, este foarte trist. Am votat împreună pentru ca cetățeanul român să conștientizeze că poate contribui prin activitatea sa la normalizarea raporturilor energetice”, a spus deputatul Bichineț.

Proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative a fost adoptat tacit de Senat pe 8 mai 2017, ajungând la mijlocul aceleiași luni la Camera Deputaților. Pe 19 iunie a.c., cu 26 de amendamente admise, s-a emis raport favorabil din partea comisiei pentru industrii și comisiei pentru mediu, iar marți 26 iunie a fost adoptat definitiv cu 279 de voturi pentru, cinci abțineri și un deputat care nu și-a exercitat votul.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*