Spread the love

Până în 2023 absolut toate imobilele din România, terenuri și clădiri și neînscrise în evidențele oficiale, trebuie să fie cadastrate. Pentru ca acest proces să fie accelerat, a fost implementat Programului Național de Cadastru Carte Funciară, prin care se dorește înregistrarea sistematică a tuturor imobilelor de pe teritoriul țării. Potrivit Executivului, acest Program constituie unica soluție pentru eliminarea acestei deficiente și „constituie o prioritate a Guvernului României, care va asigura punerea în aplicare a obiectivelor statului român, precum dezvoltarea agriculturii infrastructurii, elemente vitale pentru dezvoltarea economică“.

Proiectul de lege despre care TOMIS NEWS relata luni a fost adoptat marți de Camera Deputaților.

CITEȘTE ȘI:

Legea cadastrului, modificată prin Ordonanță de Guvern, în dezbatere la Camera Deputaților. Proceduri mai simple? Reacțiile primarilor din județul Constanța

Guvernul mai arată că pentru atingerea acestui obiectiv este necesară asigurarea cadrului legal optim pentru implementarea Programului Național de Cadastru Carte Funciară, precum și a oricăror operațiuni din domeniul cadastrului și publicității imobiliare, care să asigure înregistrarea tuturor imobilelor accesul facil al cetățenilor la serviciile specifice. De aceea, Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă, nr. 31/2018 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicității imobiliare nr.7/1996. Concret, aceste acte fac referire, în principal, la înjumătățirea termenelor pentru soluționarea contestațiilor, majorarea sumei plătite pentru lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților și posibilitatea înscrierii în cartea funciară a certificatelor de moștenitor emise înainte de 2011, spun cei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (ANCP).

„Necesitatea implementării Programului Național de Cadastru Carte Funciară într-un termen scurt, prevăzut de lege și a promovării măsurilor legislative adecvate, s-a impus printr-o serie de angajamente internaționale prin care a fost instituită în sarcina statului român, obligativitatea înregistrării urgente a imobilelor în sistemul integrat de cadastru carte funciară, în principal a terenurilor agricole, cu impact în dezvoltarea economică a României. Încă de la nivelul anului 2013, prin Memorandumul tehnic de înțelegere dintre Uniunea Europeană și România, ratificat prin Legea nr. 31/2014 s-a impus luarea oricăror măsuri legislative operaționale care să asigure „creșterea numărului de proprietăți înregistrate în cartea funciară și modificarea legii privind cadastrul pentru a permite proceduri simplificate de înregistrări sistematice și consolidarea capacității de management de proiect a Agenției Naționale“, arată Guvernul în Ordonanță.

Pe 13 iunie a.c., proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.31/2018 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996, a fost adoptat tacit de Senat, iar marți, definitiv, de Camera Deputaților, cu 288 de voturi pentru și o singură abținere.

Toate partidele parlamentare și-au exprimat susținerea pentru proiect și au salutat, după votul final, adoptarea definitivă.

„Unele disfuncționalități au fost eliminate din legea 7/1996. (…) Începând de azi există obligația să fie înregistrate în cartea funciară toate actele de proprietate, inclusiv certificatul de posesor, care nu a fost pusă în practică din 1996 până astăzi, niciodată! Nu s-a putut pune în practică. Astăzi avem altă posibilitate, de aceea am votat alături de celelalte formațiuni politice”, a spus deputatul PNL Vasile Varga.

„Astăzi încheiem o dezbatere care durează de cel puțin patru ani, care s-a axat pe scăderea birocrației și pe sprijinul consistent al țăranului român, care are nevoie ca tot ce înseamnă pământul pe care îl deține să fie din punct de vedere al hârtiilor pus în ordine. Este bine că această dezbatere și decizia a fost susținută și de instituția națională care se ocupă de cadastru. Au trecut prea mulți ani și avem câteva termene care se referă la finalizarea procesului de retrocedare a terenului și de împroprietărire a foștilor proprietari. Avem nevoie de flexibilitate și de instituții naționale care să nu se focalizeze pe „drepturile” pe care le au, ci să meargă în direcția de scădere a rolului statului în aceste procese și să ajutăm omul să își rezolve problemele”, a completat și deputatul UDMR Attila Korodi.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *